Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционное кредитование.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

46. Інв. Кред-ня в Укр. Міжнар. Б реконст. Та розв (мбрр)

МБРР (Світовий банк), засновано у 1944 р. Завдання полягає у сприянні економ. зростанню країн, що розвиваються.

Ді-ть зосереджена на 2 сферах: макроек. стабілізація та інституційні зміни. Активніше він діє в інституційній сфері: надає допомогу в здійсненні приватизації, зміні форм власності, впровадженні антимонопольних заходів, розвитку торгівлі, пропагуванні реформ.

% ставка за позиками Світового банку для країн, що розвиваються, становить близько 6%. Згідно із загальними правилами позики мають 5-річний термін відстрочення платежів і сплачуються протягом 15–20 років. Позики банк надає із внесків, які надійшли від країн – членів організації та за рахунок бонів, проданих на світових фінансових ринках.

Залучення позик Світового банку ЗУ “Про міжнародні договори Укр” від 22 грудня 1993 p..

При впровадженні інв. проектів кредитна угода підписується між Укр. та МБРР. Через спеціальний рахунок здійснюється оплата дрібних витрат, пов'язаних із впровадж. проекту. Для відкриття такого рахунку Мінфін обирає банк, що відповідає критеріям Світового банку. Одержує інд. ліцензію НБУ на відкриття та використання рахунку в закордонному банку та відкриває спеціальний рахунок.

Реалізація проектів відбувається так: кожний бенефіціар проводить тендери на закупки за визначеними проектом категоріями. СБ при цьому перевіряє процедуру проведення тендеру, а також схвалює його результати. Потім укладається контракт між постачальником і бенефіціаром, який також погоджується зі СБ. У контракті визначаються умови та терміни оплати, і згідно з ними бенефіціар направляє до СБ заявки на зняття коштів. На підставі заявки СБ перераховує кошти на рахунок відповідного позичальника за контрактом. Кожний бенефіціар зобов'язаний надавати СБ результати міжнар. аудиторської перевірки використання коштів позики за кожний рік, коли відбувалося впровадження проекту.

Мінфін. здійснює повний контроль за викор. коштів позик на інв. проекти як з рахунку у СБ, так і зі спец. рахунку. Для цього кожний бенефіціар зобов'язаний щомісяця, не пізніше 10 числа, надавати Мінфіну звіт про використання коштів позики за минулий місяць, подавши копії всіх первинних документів.

47. Інв. Кред-ня в Укр. Європ. Банком реконст. Та розв.

Головна мета кредитів ЄБРРрозвиток підприємництва, роздержавлення та приватизація, фін. підтримка малого та середнього приватного бізнесу.

Банк сприяє залученню іноз. і місцевих інв. у країнах операцій, а також допомагає іншим установам держ. та приватного секторів. За статутом не менше ніж 60% обсягу його фін-ня повинні бути спрямовані на реалізацію проектів у приватному секторі.

Укр. стала членом ЄБРР у 1992 р. У листопаді того ж року Рада директорів схвалила стратегію діяльності в Україні. Відповідно до неї він зосереджується на підтримці реформ у фінансовій галузі, проведенні приватизації та післяприватизаційної підтримки підприємств, фінансуванні проектів у сільському господарстві, енергетиці, транспорті та охороні навколишнього середовища.

Основними напрямами діяльності банку на Україні є:

  • надання прямих кредитів та участь у спільному (з іншими кредиторами) фінансуванні;

  • інвестування акціонерного капіталу підприємств приватного та державного сектору;

  • гарантоване розміщення цінних паперів, випущених приватними та державними підприємствами;

  • полегшення доступу підприємствам до внутрішніх та міжнародних ринків капіталу шляхом надання гарантій, фінансових консультацій і сприяння в інших формах;

  • надання або участь у позиках та надання технічного сприяння для реконструкції й розвитку інфраструктури.

Кошти від ЄБРР надходять в Україну найчастіше через Національний банк України шляхом відкриття кредитних ліній.

Вартість інвестиційних кредитів, які надає ЄБРР для підприємців, не перевищує 14 %, при цьому максимальний розмір кредиту, що надається клієнту, становить 2 500 000 дол. США, макс. термін – 5 років із пільговим періодом 2 роки.

Повноваження відбору проектів під отримання позик згідно з Кредитною угодою відносяться до компетенції комерційних банків-учасників. які беруть на себе ризик банкрутства клієнта, але в групі управління проектами НБУ заявки на отримання кредитів для малих та середніх підприємств перевіряються для визначення їх прийнятності за критеріями ЄБРР.