Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционное кредитование.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

23. Особливості організації держ. Інвест. Кредитування.

Держ. інв. кредит – сукупність кредитних відносин, в яких кредитором виступає держава, а позичальником – під-ва, найчастіше ті, які належать до Держ. форми власності.

Він надається на капітальні вкладення вироб. призначення шляхом бюджетних позичок безпосередньо міністерствам і відомствам, інш. держ. органам викон. влади для фін-ня під-ми, організаціями та об'єднаннями через банк. установи об'єктів, будівництво яких тільки починається на конкурсній основі, а також для фін-ня раніше початих перспективних будов, технічного переоснащення та реконструкції діючих підприємств, які належать до держ. власності, за пріоритетними напрямами економіки України.

Державне кредитування буд-ва та об'єктів виробничого призначення здійснюється за рахунок коштів Інвестиційного фонду України, сформованого за рахунок державного бюджету.

Обсяг держ. кред-ня і напрями визначаються державною політикою. Фін-ня кап. буд-ва здійснюється через банки.

Кредитування капітальних вкладень на поворотних засадах проводиться підприємствами, об'єднаннями та організаціями на основі довгострокових кредитних договорів між державою (в особі Міністерства фінансів) і міністерствами.

Фін-ня будов і об'єктів вироб. призначення (за рахунок державних централізованих капітальних вкладень здійснюється в обсягах, визначених відповідними Переліками важливих будов виробничого призначення у складі Державної програми.

Включення будов до Державної програми є державною гарантією безперервного їх фінансування протягом року.

Міністерство економіки у двотижневий термін після отримання заявок затверджує Державну програму обсягів державних централізованих капітальних вкладень та Переліки будов і об'єктів, що фінансуються за рахунок держ. бюджету.

Кредитування державних централізованих капітальних вкладень за рахунок державного бюджету проводиться Мінфін., Головним управ. держ. казначейства шляхом перерах. міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади – замовникам коштів згідно з планами фін-ня.

Міністерства, ін. центр. та місцеві органи виконавчої влади – замовники при відкритті кредитування об'єктів будівництва за рахунок централізованих держ. кап. вкладень подають центральним установам фінансуючих банків такі документи:

  • показники обсягів державних централізованих капітальних вкладень по замовниках у галузевому розрізі та введення в дію невиробничих потужностей згідно з Державною програмою;

  • перелік важливих будов вироб. призначення, передбачених Державною програмою;

  • показники обсягів капітальних вкладень та Перелік будов і об'єктів, що не ввійшли поіменно до Державної програми і споруджуються із залученням коштів державного бюджету;

  • план фінансування;

  • довідка про підсумки проведення конкурсу (тендеру) для будов, що розпочинаються;

  • титул будови;

  • титул перехідної будови.

Міністерства, ін. центр. та місцеві органи викон. влади щоквартально подають до Мінфінансів інф. про використання державних централізованих капітальних вкладень.

Інвестор починає погашати кредит за рахунок власних коштів через рік після закінчення нормативного строку буд-ва, реконструкції та технічного переоснащення об'єкта кред-ня. Кошти, що вивільнилися, перерах. КБ на рахунок Інв. фонду Укр. для повернення їх у державний бюджет.

Контроль за цільовим використанням бюджетних позичок на фінансування капітального буд-ва здійснюють Мінфін.

27. Характеристика споживчого інв. кред-ня.

Споживчий інвестиційний кредит – кредит, який надається тільки в нац. грошовій одиниці фіз. особам – резидентам Укр. на придбання з інв. метою нерухомості, споживчих товарів тривалого користування. Він надається на виплат, якщо інше не передбачено умовами кредитного договору. Сутнісна ознака спож. інв. кредиту – кред-ня інв. заходів фіз. осіб, зокрема на:

а) будівництво:

- Інд. житлових будинків з надвірними будівлями;

- будинків у сільській місцевості, що не є осн. житлом, і будинків дачного типу та благоустрій садових ділянок;

- надвірних будівель для утримання худоби та зберігання с/г продуктів, літніх кухонь, теплиць, майстерень, тощо;

- гаражів;

б) купівлю:

- індивідуальних житлових будинків з надвірними будівлями;

- квартир у житлових будинках;

- будинків дачного типу та будинків у сільській місцевості, що не є осн. житлом;

- гаражів;

- автомашин або засобів малої механізації;

- технології та технологічного обладь. для підпр. ді-ті та ін.;

в) реконструкцію та капітальний ремонт:

- Інд. житлових будинків, приєднання їх до інженерних мереж, придбання облад. для інженерн. благоустрою будинку;

- квартир;

- будинків дачного типу та будинків у сільській місцевості, що не є осн. житлом;

- автомашин або засобів малої механізації;

- технологічного обладнання та ін.;

г) ін. поточні інвестиційні потреби (придбання побутової техніки, меблів, товарів тривалого користування, які будуть використовуватися в підпр. ді-ті фіз. особи).