Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ЕП.DOC
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.87 Mб
Скачать

4. Енергетичне господарство.

Складається з:

  • Віддiлу головного енергетика,

  • Господарств:

електросилове – знижувальнi пiдстанцiї, генераторнi та трансформаторнi установки, електричнi мережi, акумуляторне господарство;

теплосиловекотельнi, компресори, теплосиловi мережi, водопостачання, каналiзацiя;

газове – газогенераторнi станцi газовi мережi, холодильнi та вентиляцiйнi установки;

пiчненагрiвальнi й термiчнi печi;

слабкострумове – власна телефонна станцiя, рiзнi види зв’язку (у тому числi диспетчерського та селекторного);

енергоремонтне – технiчне обслуговування, ремонт i модернiзацiя рiзноманiтного енергообладнання.

В основу органiзації енергогосподарства покладаються розрахунки планового i звiтного енергетичного балансiв пiдприємства.

5. Складське господарство

Умовою безперервного перебiгу виробничих процесiв на пiдприємствах є створення певних запасiв сировини, матерiалiв, палива, комплектувальних виробiв, а також мiжцехових i внутрiшньоцехових запасiв напiвфабрикатiв власного виготовлення. Усi цi запаси зберiгаються на рiзних складах пiдприємства, сукупнiсть яких утворює його складське господарство.

Досвiд госкодарювання пiдтверджує доцiльнiсть створення трьох видiв складiв на пiдприємствах

матерiальних (пiдпорядкованих вiддiлу матерiально-технічного постачання) — для зберiгання запасiв сировини, матерiалiв, палива, комплектувальних виробiв та iнших матерiальних цiнностей, що надходять на пiдприємство ззовнi;

виробничих — для зберiгання напiвфабрикатiв власного виготовлення; до них включають також центральний iнструментальний склад, цеховi iнструментально-роздавальнi комори, склади запасних частин та устаткування;

збутових (склади готової продукції) — для зберiгання готової продукції та вiдходiв виробництва, що пiдлягають реалiзації; їх пiдпорядковано вiддiлу збуту пiдприємства.

Органiзацiя складського господарства передбачає приймання, розмiщення, зберiгання, пiдготовку до виробничого використання, видачу та облiк руху матерiальних ресурсiв.

Розмiщення i зберiгання матерiальних ресурсiв на складах пiдприємства може здiйснюватися трьома способами. Сортове розмiщення передбачає закрiплення за кожним видом матерiалiв постійного мiсця його зберiгання. За партiонного способу кожна партiя матерiалiв, що надiйшла на пiдприємство, зберiгається окремо. Комплектне розмiщення є рiзновидом сортового та означає розмiщення матерiалiв комплектами, що вiдпускаються у виробництво.

Видача матерiалiв зi складiв здiйснюється в межах лiмiту, що його розраховує вiддiл постачання, виходячи з виробничої програми та вiдповiдних витрат матерiальних ресурсiв.

3. Соціальна діяльність підприємства

Вирiшення питань соцiального розвитку колективу підприємства належать до найважливiших чинникiв пiдвищення ефективностi виробництва, високої результативностi виробничогосподарської та комерцiйної дiяльностi. Сучаснi умови господарювання висувають пiдвищені вимоги до персоналу пiдприємства, рiвня його загальної освiти, професiйної пiдготовки, творчої активностi. Постiйний розвиток здiбностей людини є необхiдною передумовою її успiшної працi, умiння використовувати сучаснi технiчнi засоби, нову технiку й технологiю, новiтнi науковi досягнення.

Для задоволення соцiальних потреб працiвникiв будь-яке підприємство має скласти план соцiального розвитку, тобто обгрунтовану, фiнансово та матерiально забезпечену систему заходiв, спрямованих на вдосконалення соцiальної структури кадрiв, полiпшення умов працi й побуту всiх категорiй працiвникiв, їхнього соцiально – культурного обслуговування, пiдвищення трудової активностi.

Однiєю з передумов ефективного управлiння персоналом пiдприємства є прогнозування змiн у соцiальній структурi трудового колективу.

У планi соцiального розвитку обов’язково треба передбачити конкретнi заходи, спрямованi на вдосконалення санiтарно - гiгієнічних умов працi (зниження рiвня шуму, вiбрацiї, запиленостi та загазованостi повiтря тощо). Не менш важливою є розробка заходiв для збереження належної працездатностi протягом тривалого часу і запобiгання швидкiй стомлюваностi. Цi заходи сприятимуть усуненню надмiрних фiзичних та нервово - психічних навантажень, установленню оптимальних режимiв працi й вiдпочинку, органiзації робочого мiсця, технiчного стану знарядь працi, iнтенсивностi роботи, належної виробничої естетики тощо. Особливу увагу треба придiлити заходам, що пiдвищують безпеку працi та усувають виробничий травматизм, а також запобiгають професiйним захворюванням.

До плану соцiального розвитку трудового колективу обов’язково включають також заходи для полiпшення житлових i побутових умов працiвникiв пiдприємства, їхнього соціально - культурного обслуговування, охорони здоров’я, а також змiцнення матерiальної бази вiдповiдних об’єктів соцiальної iнфраструктури.