Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙЗ ДИСЦИПЛІНИ для ЗГІВ 5курс.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Конспект лекційз дисципліни «економіка» для студентів спеціальності згів 5 курс (7 семестр)

Метою викладання дисципліни “Економіка” є вивчення сучасного стану розвитку гірничих підприємств, економічної суті виробничих ресурсів підприємства і результатів їх використання, комплексу економічних показників, що характеризують виробничо-господарчу діяльність та методів їх розрахунку, показників економічної ефективності. Завданням вивчення дисципліни є надання студентам знань, необхідних для досягнення найвищих результатів діяльності підприємств з урахуванням їх матеріальних і людських ресурсів.

Перелік нормативних питань дисципліни «економіка» для спец. Гів

  1. Основні показники діяльності гірничого підприємства.

  2. Економічні питання охорони праці

3. Оплата праці робітників

4. Форми й системи оплати праці

5. Поняття про пряму заробітну плату і доплати до заробітної плати

6. Оплата праці інженерно-технічним працівникам і службовцям

7. Методика розрахунку планових витрат за елементами та калькуляційними статтями

8. Схема утворення планової собівартості товарної й реалізованої продукції

9. Особливості планування собівартості на технологічній дільниці

10. Поняття про облік та його види

11. Фінансове, правове й інформаційне забезпечення гірничого виробництва

12. Розрахунок рівня рентабельності

13. Основи ціноутворення

14. Планування прибутку

15. Виробнича програма гірничого підприємства у натуральному і грошовому вигляді

16. Матеріально-технічне забезпечення гірничого виробництва

17. Визначення потреби в ресурсах

18. Нормування витрат ресурсів

19. Аналіз використання матеріальних ресурсів

20. Забезпечення гірничого підприємства матеріальними ресурсами.

Лекція № 1. Тема: «Гірничорудна галузь промисловості в системі народного господарства України».

Вступ. Сутність економіки як навчальної дисципліни

  1. Галузева структура народного господарства, значення гірничорудної галузі промисловості в розвитку народного господарства.

  2. Сучасний стан та перспективи розвитку гірничорудної галузі промисловості України.

Гірниче підприємство є виробничо-економічною системою. Тому сучасні фахівці у галузі гірництва повинні знати не тільки технологію гірничих робіт, але й мати економічне мислення з точки зору впливу використання виробничих ресурсів на результати діяльності окремих технологічних процесів та підприємства у цілому. Для отримання знань у цьому складному і відповідальному питанні навчальним планом підготовки фахівців-гірників передбачено вивчення дисципліни «Економіка».

Об’єктом вивчення економіки є виробничо-господарська діяльність та економічні процеси, які відбуваються на гірничих підприємствах.

Предметом курсу є положення про підприємства, закономірності використання ресурсів у процесі виробничо-господарської діяльності, економічні результати, які відображаються у таких поняттях як собівартість, ціна, рентабельність, прибуток, та методи оцінки ефективності інноваційних та інвестиційних проектів.

Науковою базою, яка забезпечує якість вивчення дисципліни, є економічна теорія, процеси відкритих гірничих робіт та основи охорони праці у гірництві.

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ КУРСУ 1.1. Метою викладання курсу «Економіка» для студентів професійного спрямування 6.090301.01 «Відкриті гірничі роботи» є вивчення теоретичних основ економіки гірничодобувного підприємства з урахуванням специфічних особливостей гірничої промисловості, а також оволодіння студентами навичок виконання техніко-економічних розрахунків, які необхідні у практичної діяльності спеціалістів гірничого профілю.

1.2. Задачі вивчення курсу Головними завданнями викладання дисципліни «Економіка» є:- засвоєння студентами понять, категорій, фактів, суджень, тверджень, законів та закономірностей, які складають зміст дисципліни «Економіка»;

- вивчення студентами сучасної кадрової політики і мотивації праці, використання і відтворення основних та оборотних фондів, формування витрат на виробництво і реалізацію продукції, отримання результатів виробничо-господарської діяльності, особливостей розвитку підприємства на базі науково-технічного процесу, процесу формування якості і конкурентоспроможності продукції, ефективності фінансових і виробничих інвестицій, напрямів ефективної діяльності в умовах ринкових відносин;

- вироблення у студентів творчого підходу до обґрунтування і прийняття управлінських рішень, характеристики структури і напрямів діяльності підприємства, аналізу і узагальнення результатів виробничо-господарської і комерційно-фінансової діяльності, опрацювання пропозицій щодо підвищення ефективності заходів господарювання і контролю за їх здійсненням при зміні ситуацій у ринковому середовищі.

Вивчивши курс студенти повинні знати:

- об’єкт, предмет, ціль, задачі та зміст курсу. Сучасний стан та напрями соціального та економічного розвитку гірничої промисловості України та світу;

  • економічні категорії, поняття, факти, судження, закономірності та закони, що складають зміст економіки як науки;

  • економічну сутність виробничих ресурсів гірничодобувного підприємства та закономірності їх використання у процесі виробництва продукції;

- техніко-економічні показники, що характеризують витрати та результати виробничо-господарської діяльності гірничого підприємства в умовах ринкової економіки;

  • методичні основи виконання техніко-економічних розрахунків з визначення ефективності діяльності гірничодобувного підприємства.

За результатами вивчення курсу студенти повинні вміти:

  • розраховувати техніко-економічні показники, що характеризують виробничо-господарську діяльність гірничодобувного підприємства;

  • давати правильну оцінку економічного стану об'єкта досліджень (підприємства, об'єднання);

  • визначати величину і характер резервів зростання ефективності гірничодобувних підприємств;

  • виконувати економічне обґрунтування та оптимізацію технічних, технологічних, проектних та господарських рішень щодо управління гірничими роботами.

Якісне засвоєння матеріалу з дисципліни «Економіка» можливо після вивчення дисциплін, які передбачені структурно-логічною схемою навчального плану освітньо-професійної програми для студентів спеціалізації «Відкриті гірничі роботи».

Перелік дисциплін попереднього засвоєння приведено в табл. 1.1.

Таблиця 1.1