Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ЕП.DOC
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.87 Mб
Скачать

3.Оцінка економічної ефективності ресурсів і витрат

Використані ресурси

Рвик=Р/(ОФ+ОК+На) (12.18)

Рспож=Р/(АВ+М+ЗП) (12.19)

В умовах ринкової економіки оцінка економічної ефективності має свої особливості:

1). Використовується підприємницький підхід, враховуються інтереси конкретного власника підприємства (інтереси держави захищені законодавством через систему державного оподаткування і регулювання діяльності підприємства).

2). Кінцевий економічний результат господарювання, чистий прибуток, який залишається в розпорядженні підприємства після сплати податків та інших витрат.

3). Оцінка економічної ефективності використання ресурсів поширюється лише на ті виробничі ресурси, які вимагають одноразових витрат на їх створення. З урахуванням цього в умовах ринкової економіки такій оцінці не підлягають трудові ресурси і витрати.

Узагальнюючим показником витрат є сума одноразових витрат на створення виробничого об’єкту та підтримання його виробничої потужності. А узагальнюючим показником результатів виробництва може бути розмір чистого прибутку при досягненні його виробничої потужності, або дисконтована сума чистого прибутку за весь період експлуатації об’єкта, якщо перший узагальнюючий показник результатів виробництва використовується в статистичному методі вимірювання порівняльної економічної ефективності (без врахування фактору часу), то другий – динамічний (з урахуванням фактору часу).

Якщо вироблена продукція або послуга не реалізована, може виникнути ситуація, коли при хороших показниках використання виробничих фондів (високий рівень фондовіддачі або низький рівень фондоємкості) має місце низький рівень і їх економічної ефективності.

Для того, щоб оцінити рівень економічної ефективності виробничих фондів використовують два показники:

1). Коефіцієнт економічної ефективності.

2). Рівень рентабельності виробничих фондів.

(12.20)

де Пч – чистий прибуток;

Фв – виробничі фонди:

Фв = Со.ф. + Ок + На (12.21)

Коефіцієнт економічної ефективності (Е) та рівень рентабельності виробничих фондів (Р) можна розраховувати також для складових частин основних виробничих фондів.

Критеріальні показники виробничих ресурсів:

  1. Критерій ефективності виробничих ресурсів:

(12.22)

  1. Критерій підвищення ефективності виробничих ресурсів:

(12.23)

  1. Критерій оптимальності виробничих ресурсів:

(12.24)

Перший критерій – критерій ефективності виробничих ресурсів – відображає умову використання виробничих ресурсів не нижче нормативного рівня.

Другий критерій – критерій підвищення ефективності виробничих ресурсів – виражає умову використання виробничих ресурсів не нижче, чим в попередньому періоді.

Третій критерій – критерій оптимальності виробничих ресурсів – забезпечує вибір варіантів розвитку виробництва з найбільшою ефективністю виробничих ресурсів.

Розглянуті показники і критерії використовуються для поточної щорічної оцінки роботи підприємств, а також для вибору варіантів, що забезпечує підвищення економічної ефективності виробничих ресурсів. Тому показники не потребують дисконтування.

Визначення загальної економічної ефективності одноразових витрат

В результаті одноразових витрат створюються основні та обігові фонди, а також нематеріальні активи. Оцінка економічної ефективності одноразових витрат базується на сумірності розміру цих витрат з кінцевим економічним результатом – чистим прибутком.

- строк окупності. (12.25)

Для оцінки доцільності одноразових витрат необхідно розрахункові значення Е і Т порівняти з їх нормативними значеннями.

Критерії економічної ефективності одноразових витрат:

(12.26)

(12.27)

Методи оцінки ефективності поточних витрат:

Оцінка ефективності поточних витрат базується на сумірності їх розміру з прибутком.

Основний оціночний показник поточних витрат - їх рентабельність.

Рентабельність підприємства і рентабельність продукції – основні інтереси власника підприємства.

Критерій економічної ефективності витрат виробництва:

(12.28)

де Вс – сукупні витрати підприємства.

Вс = Вп + З + Н (12.29)

де Вп - поточні витрати на виробництво та реалізацію продукції, що погашаються за рахунок прибутку;

З - затрати;

Н – податки.

Критерій економічної ефективності окремих видів продукції:

1). (12.30)

де С – собівартість.

2). (12.31)

Критерій оптимальних витрат виробництва.

(12.32)

(12.33)

Перший критерій відображає умови існування поточних витрат і реалізації продукції з економічною ефективністю не нижче нормативного рівня.

Другий критерій відображає умови здійснення поточних витрат з економічною ефективністю не нижче досягнутого рівня в попередньому році.

Третій критерій забезпечує вибір напрямків розвитку виробництва, при якому досягається найбільша ефективність виробництва.