Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ЕП.DOC
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.87 Mб
Скачать

2.Якість продукції: показники та методи її оцінки

Якість продукції – сукупність властивостей, що зумовлюють її придатність задовольняти певні потреби споживачів у відповідності до свого призначення.

Слід розрізняти якість продукції та її технічний рівень (охоплює сукупність лише технічно-експлуатаційних характеристик).

В залежності від кількості властивостей показники якості поділяються:

  • Одиничні, що характеризують окремі властивості виробу;

  • Комплексні, характеризують групу властивостей виробу;

  • Узагальнюючі, характеризують якість всієї сукупності виробів підприємства.

Одиничні показники умовно поділяють:

  1. Показники призначення (для продукції, наприклад, машинобудування - продуктивність, потужність, вантажопідйомність, швидкість; для конструктивних матеріалів - міцність, пластичність).

  2. Показники конструктивні (для продукції, наприклад, машинобудування - маса, габарити).

  3. Показники складу і структури (наприклад, для природної сировини і палива, матеріалів і продуктів - відсотковий зміст корисних компонентів в рудах).

  4. Показники надійності (безвідмовність, довговічність, ремонтоздатність, здатність до тривалого зберігання).

  5. Показники ергономічні (відображають взаємодію людини з виробом і комплекс гігієнічних, антропометричних, фізіологічних і психологічних властивостей людини, що виявляються при користуванні виробом). До гігієнічних показників відносяться освітленість, температура, вологість, шум, вібрація, випромінювання;

  6. Екологічні показники – це рівень шкідливого впливу на навколишнє середовище, який виникає при експлуатації або споживанні продукції, наприклад, утримання шкідливих домішок, імовірність викидів шкідливих часток, газів, промінів при зберіганні, транспортуванні і експлуатації продукції;

  7. Показники стандартизації і уніфікації (для продукції, наприклад, машинобудування - коефіцієнти використання і повторення).

  8. Естетичні показники (зовнішній вигляд, колір, гармонійність, раціональність форми, цілісність композиції, довершеність виконання і стабільність товарного вигляду виробу);

  9. Показники безпеки (характеризують особливості продукції для безпеки покупця і обслуговуючого персоналу). Ці показники повинні враховуватися, щоб забезпечити безпеку при монтажі, обслуговуванні, ремонті, зберіганні, транспортуванні і споживанні продукції.

10.Патентно-правові показники, що характеризують якість і вагомість нових винаходів, реалізованих в даному виробі, естетичні показники і т. п.

До комплексних показників, насамперед, належить коеф-т сортності...

Система загальних показників рівня якості продукції:

  1. Коефіцієнт оновлення асортименту.

  2. Частка сертифікації продукції.

  3. Частка продукції, призначеної для експорту.

  4. Частка браку

  5. Обсяг товарів, реалізованих за зниженими цінами під час сезонного розпродажу.

Методи оцінки якості продукції поділяються на:

  1. експериментальний (вимірювальний, реєстраційний),

  2. розрахунковий,

  3. експертний,

  4. соціологічний.

Експериментальний метод базується на безпосередньому вимірюванні показників якості і на підрахунку кількості різних об’єктів, випадків, явищ з використанням технічних вимірювальних засобів і контрольних приладів. (вимірювання маси продукції, довжини, висоти, ширини, напруження, сили струму, кількості відмов в одиницю часу і т.д.

При застосуванні розрахункового методу проводяться обчислення на основі відомих теоретичних або емпіричних залежностей і даних, які отримані іншими методами. Для розрахункового методу характерно застосування математичних формул, викладок, економіко-математичних моделей, використання засобів ЕОМ. Розрахунковим методом здійснюється визначення, наприклад, таких показників, як коефіцієнт готовності, показники стандартизації і уніфікації, патентного захисту і чистоти.

Експертний метод визначення показників якості продукції передбачає використання для встановлення оцінок якості виробу рішень, які приймаються групою спеціалістів - експертів.

До різновиду експертного методу відноситься органолептичний метод визначення якості, який базується на аналізі реакції органів відчуття людини (зір, слух, смак, нюх) без застосування вимірювальних засобів.

Соціологічний метод визначення чисельних значень показників якості продукції базується на зборі, обробці та аналізі думок її фактичних та можливих споживачів.

Управління якістю – методи і види діяльності оперативного характеру, що направляються одночасно на управління процесами і усунення причин незадовільного функціонування системи на відповідних стадіях “петлі якості” для досягнення оптимальної економічної ефективності.

“Петля якості” – схематична модель взаємопов’язаних видів діяльності, що впливають на якість продукції на різних стадіях життєвого циклу від визначення потреб до оцінки їх задоволення.