Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод виклад з мат-ки 2.doc
Скачиваний:
1026
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
7.51 Mб
Скачать

5.3. Вивчення нумерації чисел в межах 100

Вивчення усної нумерації з розумово відсталими учнями 3-го класу в межах 100 проводиться у такій послідовності:

  1. повторення усної нумерації в межах 10 і 20;

  2. нумерація круглих десятків:

  • утворення круглих десятків, їхній склад, назва;

  • прямий і зворотний рахунок круглими десятками;

  • визначення місця кожного круглого десятка в натуральному ряді круглих десятків;

  • запис круглих десятків за допомогою арифметичних знаків;

3) нумерація чисел від 21-100:

  • утворення двоцифрових чисел, їхній склад, назва;

  • склад двоцифрових чисел;

  • прямий і зворотний рахунок двоцифрових чисел;

  • місце двоцифрового числа у натуральному ряді двоцифро­вих чисел;

  • запис двоцифрових чисел за допомогою цифр.

При поясненні нумерації з наочних посібників для фронталь­ної роботи вчитель використовує пучки паличок, арифметичну шухляд­ку (бруски, кубики), сірники, природний матеріал (жолуді, каштани, листочки тощо), геометричні фігури і т.д.

У 3-му класі вчитель повинен пояснити школярам значення позиційної системи. Саме розуміння учнями того, що 10 одиниць нижчого розряду утворюють одну одиницю вищого розряду є ще не­достатнім для усвідомлення алгоритмів виконання обчислень. Вчитель повинен сформувати в учнів усвідомлення того, що лише позиційна система дозволяє повністю використати всі переваги десят­кової системи числення.

Вивчення нумерації опирається на знання учнів про основні властивості числового ряду, усвідомлення одноцифрового і двоцифро­вого числа, розуміння десяткового складу двоцифрових чисел, вміння порівнювати множини тощо. Вивчення нумерації чисел в межах 100 вчитель організовує в такій послідовності.

1) Нумерація круглих десятків.

У 3-му класі перші уроки математики вчитель відводить на повторення утворення чисел першого і другого десятка. Він просить учнів відрахувати 10 паличок і зв'язати їх у пучок. При цьому уточ­нює: "Скільки паличок в пучкові?" (10 паличок). "10 паличок – скільки це десятків?" (один десяток). "Якщо до 1-го пучка додати ще паличку - яке число отримали?" (11). "Скільки в ньому десятків і скільки одиниць?" (1 дес. і 1 од.). Так рахунок продовжується до 20. Отримавши 2-ий десяток паличок учням пропонується зв'язати їх у пучок. Після цього вони вперше починають рахувати десятками: до одного десятка додаємо ще один десяток отримуємо 2 десятки, або 20.

2) Вивчення нумерації круглих десятків.

Ця робота починається з прилічування по 1 десятку: 1 дес., 2 дес., 3 дес., ... ,9 дес. або 90. Далі увага учнів звертається на те, що до 9 десятків можна додати ще 1 дес. і в такому випадку отримуємо 10 дес., або 100.

Для закріплення нумерації круглих десятків в межах третього концентру можна використати таблицю 5.1.

Таблиця 5.1.

1 дес.

2 дес.

3 дес.

4 дес.

5 дес.

6 дес.

7 дес.

8 дес.

9 дес.

10дес.

10

20

30

40

50

60

70

80

90

100

Числовий ряд цієї таблиці розумово відсталі школярі повинні завчити на пам'ять так само, як і в межах 10. Подібні вправи прово­дяться і на інших посібниках (арифметична шухляда, рахівниця, монети і т.д.).

Вчитель щоразу звертає увагу на те, що рахунок десятками ведеться так само, як рахунок одиницями. Корисно показати таблицю 5.2. і зачитати числівники парами: два - двадцять, три - тридцять тощо. У першому ряді рахунок ведеться простими одиницями, а в другому - десятками.

Таблиця 5.2.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

10

20

30

40

50

60

70

80

90

100

До запису чисел цифрами потрібно підходити поступово. Розумово відсталі повинні усвідомити, що величина числа, яке ми позначаємо за допомогою певних арифметичних знаків - цифр - зале­жить від місця, на якому знаходиться дана цифра. А в свою чергу усвідомлення цього факту залежить від чіткого розуміння різниці між числом і цифрою, яке вже повинно бути знайоме школярам з 2-го класу.

Аналіз таблиці, порівняння її верхнього і нижнього ряду, перенесення в зошити з дотриманням правил порозрядного записучисел одне під одним повинні закінчитись висновком учнів про поря­док змін чисел верхнього і нижнього ряду. Таблиця дає можливість закріпити знання дітей про місце десятків в десятковому ряді, визна­чати, який десяток більший, який менший і навпаки.

Письмова нумерація круглих десятків може бути дана за аналогією з записом вже відомих учням чисел 10 і 20. У числі 10 один десяток, цифра 1 записується на другому місці праворуч, а на місці одиниць записується нуль. У числі 20 два десятки і немає оди­ниць (показати на абаку, на рахівницях), цифра 2 записується на другому місці праворуч, а на місці одиниць записується 0. У числі 30 три десятки, число десятків 3, а на місці одиниць 0 і т.д.