Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Щоб перетворити тему в шейп-файл

1. Зробіть тему активною.

2. Виберіть опцію Перетворити в шейп-файл (Convert to Shepefile) з меню Тема.

3. У діалоговому вікні, що з'явилося, визначте ім'я і місце розташування нового шейп-файла. Натисніть ОК.

4. Вам пропонується уточнити, чи хочете ви додати новий шейп-файл як тему у Вид, що редагується.

Примітка: Якщо ви робите тему активною але бачите, що опція Перетворити в шейп-файл недоступна, імовірно, що поле Shape у таблиці атрибутів теми сховане. Опція Перетворити в шейп-файл вимагає, щоб поле Shape було видимим. Щоб зробити сховане поле Shape видимим натисніть кнопку Відкрити таблицю теми , виберіть Властивості з меню Таблиця й у списку видимих полів клацніть поле Shape.

Шейп-файл, створений за допомогою опції Перетворити в шейп-файл, зберігається в тих же самих одиницях, що і джерело даних перетвореної теми. Наприклад, якщо ваше джерело даної теми в десяткових градусах і ви спроектували Вид у метри, шейп-файл створюється в десяткових градусах, але не в метрах.

Щоб зберегти ваші зміни під час редагування теми

• Виберіть Зберегти (Save Edits) зміни з меню Тема.

Щоб припинити редагування і зберегти ваші зміни

• Виберіть Припинити редагування (Stop Editing) з меню Тема. Вам будуть запропоновані зберегти ваші зміни.

1. Крапкові теми

1.1. Додавання атрибутів до крапкових об'єктів

У попередній лабораторній роботі ви бачили, як додавати крапки у вашу тему, але табличні дані, що описують ці крапки (атрибутивні дані), ще не введені. Коли ви створюєте в Arc View нову тему, у ній автоматично створюється і таблиця атрибутів. Коли ви додаєте в цю тему крапку, ArcView додає запис у таблицю атрибутів теми. Спочатку ця таблиця буде мати тільки одне поле Shape. Поле Shape зберігає просторовий образ об'єкта. Це поле підтримується ArcView і не може редагуватися. Ви можете додавати в таблицю нові поля в будь-який час, щоб доповнювати атрибутивні дані для крапкових об'єктів.

Припустимо, ви хочете додати інформацію у вашу тему про те, який тип свердловин становить кожна крапка. Ви можете додати поле Тип у вашу атрибутивну таблицю і ввести інформацію по кожному крапковому об'єкту

1. З меню Тема (Theme) виберіть Почати редагування (Start Editing) (пунктирна лінія навколо прапорця-перемикача теми в Таблиці, змісту Виду показує, що тема вже в режимі редагування).

2. Клацніть кнопку Відкрити таблицю теми . З'являється атрибутивна таблиця теми, що редагується.

3. З меню Редагувати (Edit) виберіть Додати поле (Add Field). У діалоговому вікні Визначення поля введіть назву нового поля, виберіть тип поля і введіть його ширину.

4. Клацніть ОК. Визначене вами нове поле додається в таблицю атрибутів.

5. Тепер ви можете ввести значення в нове поле для кожної крапки. Але спочатку зробіть тему активною і за допомогою інструмента Покажчик виберіть крапку, значення якої ви хочете додати. Навколо обраної вами крапки з'являться прямокутні мітки виділення графічного об'єкта.

6. Зробіть таблицю активною. Запис обраної крапки висвітиться. Таким чином, ви легко можете сказати який запис у таблиці відповідає крапці на карті. За допомогою інструмента Редагування клацніть на поле Тип для цього запису. Уведіть значення.

1.2. Модифікація крапкових об'єктів

Відповідно до змін у реальному світі ви можете змінювати крапкові об'єкти в ArcView, щоб вони відповідали дійсності. Наприклад, якщо свердловина була вироблена, ви можете видалити її крапку з теми свердловин. Якщо ви знайшли, що місце розташування свердловини було введено невірно, ви можете пересунути цю крапку.

1. З меню Тема виберіть Почати редагування (Start Editing) (якщо тема ще не в режимі редагування).

2. Користуйтеся інструментом Покажчик , щоб вибрати крапку, яку ви хочете видалити або підсунути. Щоб відразу вибрати кілька крапок, тримайте натиснутою клавішуSHIFT, одночасно клацаючи на крапках, або замкніть їх у рамку. Навколо обраних об'єктів з'являться прямокутні мітки виділення графічного об'єкта.

3. Якщо ви хочете видалити обрану крапку, натисніть клавішу клавіатури DELETE. Крапка видаляється з виду і видаляється відповідний запис в атрибутивній таблиці. Щоб підсунути обрану крапку, перемістить її на нове місце.

4. Якщо ви випадково видалили або перемістили не ту крапку, виберіть Скасувати зміну (Undo Feature Edit) у меню Редагувати (Edit).

5. Коли усе зроблено, у меню Тема виберіть Припинити редагування (Stop Editing). Виберіть Так на запит, чи хочете ви зберегти зміни.