Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2.3.2.2. Щоб підписати один з об'єктів теми.

1. Зробіть його активним.

2. Клацніть на інструменті Підпис.

3. Клацніть на об'єкті у Виді.

2.3.3. Підписування безлічі об'єктів за допомогою опції Автоматичний вивід підписів (Автопідпис).

Опція Автопідпис (Auto-Label) у меню Тема дозволяє підписувати всі об'єкти в темі, або об'єкти поточної вибірки. Якщо ви хочете підписати тільки деякі з об'єктів теми, виберіть ці об'єкти до звертання до пункту Автопідпис. Щоб вибрати об'єкти за допомогою миші, використовуйте інструмент Вибір об'єктів.

Наприклад, якщо у вас є тема міст, і ви хочете підписати великі міста буквами великого розміру, а маленькі - дрібними, виберіть розмір шрифту для великих міст, зробіть вибірку великих міст, використовуйте Автопідпис, щоб їх підписати; поміняйте розмір шрифту для маленьких міст, зробіть вибірку маленьких міст, знову використовуйте Автопідпис, щоб підписати їх.

2.3.3.1. Щоб автоматично підписати об'єкти

1. Зробіть тему активною.

2. Виберіть Автопідпис (Auto-Label) з меню Тема. На екрані з'явиться діалогове вікно Автоматичний вивід підписів.

3. Виберіть поле зі спадаючого списку Поле мітки, по якому ви хочете підписати об'єкти. За замовчуванням у Поле підпису (Label Field) установлюється поле по поточній установці в діалоговому вікні Властивості теми.

4. Виберіть, чи хочете ви розмістити підписи, використовуючи опції розміщення, заздалегідь встановлені в діалоговому вікні Властивості теми (див. вище), або надасте перевагу, щоб Arc View автоматично знайшов найкраще розміщення для підпису за замовчуванням. Як правило, варто розміщати підписи автоматично - у цьому випадку ArcView буде намагатися розмістити кожен підпис без накладання на інші об'єкти або підписи. Якщо розмістити підписи в такий спосіб не вдається, ArcView трохи послабить ці правила. Якщо ж підпис не може бути розміщений без накладання, він не буде виводитися на екран. У результаті вийде карта з добре розміщеними підписами, але деякі підписи будуть відсутні.

Для лінійних об'єктів, які утримуються в активній темі, у діалоговому вікні Автопідпис є дві додаткові опції: Видалити дублі (Remove Duplicstes) і Опції розташування лінійних підписів (Allow Overlapping Labels). За замовчуванням ArcView видалить дублі підписів, якщо безперервні лінійні об'єкти мають однакове значення в Поле підпису. Це особливо значимо при підписуванні об'єктів тим, що представляє вулиці і дороги, оскільки, якщо одна вулиця представлена 10 лінійними об'єктами, тільки один з них буде підписаний. Однак, при створенні деяких карт, може бути необхідно підписати всі лінійні об'єкти, або ви волієте спочатку підписати їх усі, а потім вручну видалити зайві. У подібних випадках варто відключити Видалити дублі. Опції розташування лінійних підписів дозволяє контролювати розташування підпису стосовно об'єкта. За замовчуванням встановлюється опція Вище (Above).

5. Якщо ви хочете підписати об'єкти активної теми у видимій частині карти, включіть опцію Підписати об'єкти тільки в екстенті виду (Label Only Features in View Extent). Так, наприклад, ви скористаєтеся цією опцією, коли ви збільшуєте зображення у Виді до визначеної області і хочете підписати об'єкти активної теми, розміщені в цій області. (Якщо деякі з об'єктів теми в цій області відносяться до поточної вибірки, тільки вони і будуть підписані). За замовчуванням ця опція не включається.

6. Натисніть ОК. ArcView підпише об'єкти.