Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2.5. Коли я створюю в ArcView нову тему, у яких одиницях вона буде зберігатися?

Якщо ви створюєте нову тему у Виді, у якому немає інших тем і не визначена проекція для Виду, створений шейп-файл збережеться в тих картографічних одиницях, що були визначені для Виду. Для перегляду або визначення картографічних одиниць Виду, виберіть Властивості (Properties) з меню Вид.

Якщо ви створюєте нову тему у Виді, для якого проекція визначена, шейп-файл буде зберігатися в десяткових градусах. Створювані вами просторові дані будуть правильно сполучені з іншими темами, заснованими на джерелах даних, що зберігаються також у десяткових градусах, і у вас буде можливість відображати ці дані в будь-якій зазначеній вами для Виду проекції.

Якщо ви створюєте нову тему у Виді, що містить теми, засновані на джерелах даних не в десяткових градусах (тобто ці дані зберігаються в одиницях проекції), створюваний шейп-файл буде зберігатися в тих же самих одиницях, що й існуючі джерела даних. Наприклад, допустимо, у вас є Вид, що містить теми, джерела даних яких представлені в метрах UTM. Якщо ви створюєте нову тему у Виді, новий щейп-файл буде також збережений у метрах UTM. Створювані вами просторові дані будуть правильно сполучені тільки з темами, заснованими на джерелах даних, що зберігаються в метрах UTM. Ви не зможете показати ці дані, користуючись іншою проекцією в ArcView тому, що визначити проекцію для Виду можна тільки, якщо теми, що утримуються в ньому, засновані на даних, що зберігаються в десяткових градусах.

3. Контрольні питання

1. Що зберігає файл проекту?

2. Які формати просторових даних, що можуть використовуватися в ArcView?

3. Як встановити параметри зображення теми?

4. Як визначити, у яких одиницях зберігаються просторові дані?

Лабораторна робота №2

Мета: Ви повинні довідатися, як:

• редагувати теми на екрані за допомогою миші.

• додати об'єкти в тему і керувати цими об'єктами.

• уводити дані в таблицю для доданих об'єктів.

• редагувати нову тему.

Редагування існуючих тем

Arc View дозволяє вам редагувати будь-яку існуючу тему, засновану на шейп-файлі ArcView.

Щоб редагувати тему, засновану на шейп-файлі

1. Зробіть тему активною.

2. Виберіть Почати редагування (Start Edit) з меню Тема. Пунктирна лінія з'явиться навколо прапорця-перемикача теми в Таблиці змісту, що вказує на режим редагування. Якщо опція Почати редагування недоступна, це показує на неможливість редагування теми, оскільки ви або не дозволили запис у шейп-файл, або тема заснована не на шейп-файлі.

Одночасно ви можете редагувати тільки одну тему. Якщо ви почали редагувати тему в той час як інша тема вашого Виду вже знаходиться в режимі редагування, вам буде запропоновано зберегти зміни в поточній темі, що редагується, і ця тема буде відключена з режиму редагування.

Щоб побачити чи заснована тема на шейп-файлі

1. Зробіть тему активною.

2. Натисніть на кнопку Властивості теми .

3. У діалоговому вікні, що з'явилося, клацніть на значок Визначення, щоб викликати властивості теми. Подивиться в поле Джерело (Sourse). Воно покаже вам ім'я джерела даних, на якому заснована тема. Якщо ім'я закінчується на .shp, то тема заснована на шейп-файлі.

Якщо тема містить об'єкти, не засновані на шейп-файлі (наприклад, засновані на покритті ARC/INFO, кресленнях CAD або табличних х,у координатах), ви також можете редагувати ці об'єкти. Для редагування теми, не заснованої на шейп-файлі або для якої ви не дозволили запис, спочатку потрібно перетворити тему в шейп-файл, додати його у Вид як нову тему і потім редагувати цю нову тему. Ця процедура звичайно використовується, якщо ви хочете зробити копію теми, заснованої на шейп-файлі, щоб редагувати копію, а первісний шейп-файл залишити незмінним.