Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

3.4. Злиття полігонів

Якщо ви маєте групу полігонів, які ви хочете об'єднати в один полігон, використовуйте опцію Об'єднати об'єкти. Ця опція виконує об'єднання обраних об'єктів для створення єдиного об'єкта. Якщо обрані полігони мають загальну границю, ця границя вилучена при створенні єдиного полігона. Якщо обрані полігони перекриваються, границі перекриття вилучаються, щоб створити один полігон. Якщо полігони не суміжні або не перекриваються, у результаті створюється один об'єкт із множинними частинами.

1. Користуйтеся інструментом Покажчик , щоб вибрати полігони, які ви хочете об'єднати.

2. З меню Редагування виберіть Об'єднати об'єкти (Union Features). Загальна границя між цими полігонами буде вилучена і вони перетворяться в один полігон.

3.5. Створення полігонів з дірою

Якщо ви хочете створити полігон з "дірою", використовуйте опцію Комбінувати об'єкти (Combine Graphics). За допомогою цієї опції обрані полігони поєднуються, а у випадку накладання полігонів один на одного, їхня загальна частина віддаляється з результуючого полігона.

1. Поверх полігона, який ви хочете перетворити в полігон з "дірою", користуючись інструментом Полігон, Коло або Прямокутник, намалюйте менший полігон, що представляє область, яку ви хочете вирізувати.

2. Використовуйте інструмент Покажчик , щоб вибрати обидва полігони.

3. Виберіть пункт Комбінувати об'єкти з меню Редагувати.

Примітка: Якщо ви вибрали полігони, що не перекриваються, опція Комбінувати об'єкти буде діяти так само, як опція Об'єднати об'єкти.

3.6. Видалення області перекриття між полігонами

Якщо у вас є два полігони, що перетинаються, і ви хочете видалити область перекриття, ви можете відняти один полігон з іншого, використовуючи опцію Відняти об'єкти (Subtract Graphics). Верхній полігон віднімається з нижнього, так що частина нижнього полігона, що перекрита верхнім полігоном віддаляється, а верхній полігон залишається без змін.

Припустимо, що ви додаєте новий полігон до вашої теми й один з існуючих полігонів займає область, у якій повинний бути розташований новий полігон. Ви можете намалювати новий полігон поверх існуючого полігона і потім використовувати опцію Відняти об'єкти, щоб видалити область перекриття з існуючим полігоном.

1. Намалюйте новий полігон.

2. Використовуйте інструмент Покажчик, щоб вибрати новий і існуючий полігони, що містять область, яку вам потрібно відняти, (опція Відняти об'єкти працює тільки, якщо одночасно обрані обидва полігони).

3. Виберіть пункт Відняти об'єкти з меню Редагувати.

Порада: Якщо ви хочете поміняти порядок операції, тобто відняти верхній об'єкт із нижнього об'єкта, утримуйте натиснутою клавішу SHIFT при виборі з меню опції Відняти об'єкти.

Ви можете використовувати опцію Відняти об'єкти для створення острівного полігона (полігон, що з усіх боків оточений іншим полігоном, але не перекриває навколишній його полігон). Для створення острівного полігона намалюйте полігон поверх полігона, що повинний його оточувати, вкажіть обидва полігони і виберіть Відняти об'єкти.

3.7. Одержання перетинання полігонів

Використовуйте опцію Перетнути об'єкти (Intersect Graphics), якщо в темі утримуються кілька полігонів, що перетинаються, а вас цікавить тільки область перекриття полігонів. За допомогою цієї опції створюється новий полігон, що буде представлений областю перекриття полігонів, а усі вихідні полігони будуть вилучені.

1. Використовуйте інструмент Покажчик, щоб вибрати полігони, для яких ви хочете знайти перетинання.

2. Виберіть Перетнути об'єкти з меню Редагувати.