Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2.1.2. Щоб надрукувати текст.

1. Клацніть на інструменті Текст .

2. Клацніть у тім місці, де ви хочете розмістити текст.

3. У діалоговому вікні, що з'явиться на екрані, надрукуйте текст, який ви хочете додати, і виберіть бажану опцію вирівнювання, інтервал між рядками і нахил (вимірюваний проти годинникової стрілки).

4. Натисніть ОК. Текст з'явиться на вашій карті.

2.1.2.1. Щоб внести зміни в зміст уже наявного тексту або виправити інші його властивості.

1. Клацніть на тексті інструментом Текст або двічі клацніть на ньому інструментом Покажчик.

2. На екрані з'явиться діалогове вікно Властивості тексту. Змініть текст або параметри вирівнювання, інтервал між рядками або нахил і натисніть ОК.

2.1.2.2. Щоб змінити шрифт, розмір і стиль тексту.

1. Якщо текст не обраний, клацніть на ньому інструментом Покажчик (Щоб вибрати кілька текстових елементів скористайтеся цим інструментом або тримайте натиснутим SHIFT і клацніть послідовно на кожнім з них).

2. З меню Вікно виберіть Показати вікно символів.

3. З'явиться вікно символів, яке показує Палітру шрифтів. Виберіть шрифт і розмір на ваше бажання.

2.1.2.3. Щоб змінити колір тексту.

1. Виберіть текст.

2. З меню Вікно виберіть Показати вікно символів.

3. У вікні Символи клацніть на кнопці Палітра забарвлення.

4. У Палітрі забарвлення виберіть Текст (Text) зі спадаючого списку Колір (Color).

5. Виберіть колір, який хочете використовувати.

Текст і графіка, які ви намалювали на карті, є частиною цієї карти, тому вони будуть збільшуватися при збільшенні зображення і зменшуватися при його зменшенні.

2.1.3. Редагування тексту і графіки.

Ви можете змінити розмір тексту і графіки, вибравши їхнім інструментом Покажчик і потягнувши за один з маркерів вибірки. Щоб перемістити графіку, виберіть її, клацніть на ній інструментом Покажчик, потім пересуньте на нове місце.

Щоб задати розмір і положення тексту і графічних елементів точно в координатах карти або одиницях відстані, виберіть текст або графіку, а з меню Графіка (Graphics) виберіть Розмір і Положення (Sise and Position).

width – ширина, height – висота.

Те, що ви побачите в діалоговому вікні залежить від форми обраної вами графіки. У приведеному вище прикладі показано, як виглядає діалогове вікно, якщо ви звертаєтеся до опції Розмір і положення в меню Графіка при обраній формі прямокутник. Діалог дозволяє вам визначити розмір графіки в одиницях довжини, використовуваних у Виді (у даному прикладі - милі), або координати місця розташування в одиницях карти, використовуваних у Виді (у даному прикладі - десяткові градуси).

Картографічні одиниці й одиниці виміру для Виду задаються в меню Вид в опції Властивості.

Щоб полегшити перевизначення розміру або переміщення тексту разом із графікою, ви можете згрупувати їх, вибравши інструментом Покажчик, а потім звернувшись до опції Групувати (Group) у меню Графіка (Graphics). Щоб вирівняти текст разом із графікою, виберіть Вирівняти (Align) у меню Графіка.

Щоб вирізувати, копіювати або видалити обрані текст або графіку, використовуйте опції Вирізувати графіку, Копіювати графіку або Видалити графіку в меню Редагувати.

Щоб вибрати весь текст і всю графіку у Виді, зверніться до опції Вибрати всю графіку (Select All Graphics) у меню Редагувати (Edit).