Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

1.6. Як визначити, у яких одиницях зберігаються просторові дані?

Важливо знати, у яких одиницях зберігаються просторові дані, щоб ви могли бачити масштаб зображення карт у ArcView.

Усі дані, що поставляються з ArcView, зберігаються в десяткових градусах, також як і більшість комерційних просторових даних, використовуваних у ArcView. Таким чином, ви можете відобразити ці дані, використовуючи будь-яку проекцію, легко зв'язати їх з даними в растровому форматі, такими як знімки і грід-покриття, що, у свою чергу, не можуть бути спроектовані в ArcView. Просторові дані, такі як покриття ARC/INFO, одержувані в міських або державних агентствах ГІС, звичайно зберігаються в десяткових градусах, футах або метрах у залежності від організації самих ГІС. Наприклад, дані регіональних ГІС у США як правило зберігаються у футах і використовують Державну Планову систему координат (та ж система координат використовується Американською геологічною службою (USGS) в аркушах із сіткою координат 7,5 х 15 хвилин) замість десяткових градусів. Агентства, що поширюють дані ГІС, також повинні надавати метаданні щодо одиниць збереження цих даних.

Щоб установити, чи у десяткових градусах зберігаються просторові дані, додайте ці дані як тему в новий, порожній Вид і дивіться на рядок координат, що біжить, праворуч від панелі інструментів ArcView, пересуваючи курсор по Виду. Якщо Х-координати змінюються в діапазоні від -180 до 180 градусів, а Y-координати - від - 90 до 90 градусів, то ваші дані імовірніше усього зберігаються в десяткових градусах, як і в приведеному прикладі.

Якщо ваші дані - покриття ARC/INFO або грід, ви можете визначити одиниці збереження, переглянувши prj або prj.adf файл, що звичайно супроводжує ці дані. Цей файл створюється, коли покриття або грід-покриття проходить через команду ARC/INFO PROJECT, тому не всі покриття або грід-покриття мають цей файл. Шукайте цей файл у каталозі, де утримуються різні файли даних, що складають покриття або грід.

1.7. Інші дані, які можна додавати в карту в ArcView

Дані зображень. Ви можете додавати супутникові зображення й аэрофотознімки до карт у ArcView.

Креслення Системи Автоматизованого Проектування (САПР). Щоб додати у вид креслення САПР, використовуйте модуль CAD Reader.

Табличні дані. ArcView працює з табличними даними у форматі dBASE, з текстовими даними з роздільниками і з форматом INFO (INFO - формат бази даних, використовуваний у ARC/INFO для табличних даних). Використовуючи можливості ArcView SQL зв'язку, ви можете звертатися до серверних баз даних, таким як Oracle і Sybase, для одержання табличних даних.

Обмінний Формат Maplnfo* (MIF). Утіліти ArcView MIF to Shape дозволяють переводити дані з формату MIF у формат шейп-файлів. Для одержання додаткової інформації звертайтеся до довідки ArcView на індекс 'MIFSHAPE'.

Інші формати. Для ArcView розробляються додаткові засоби перекладу з формату у формат і читання даних.

2.Створення і редагування просторових даних

Ця глава показує, як створити власні просторові дані або обновити існуючі.