Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

1.2. Завантаження існуючих даних у ArcView.

Якщо ваші табличні дані вже зберігаються у вашому комп'ютері як файл або база даних, то немає необхідності друкувати їх у ArcView. Ви можете завантажити їх у ArcView як таблиці. Потім ви можете додати ці дані до об'єктів на карті, з'єднуючи їх з атрибутивною таблицею відповідної теми.

Файли у форматі dBASE можна завантажувати прямо в ArcView. Якщо ваші дані зберігаються не у форматі dBASE, ймовірно в додатку, яким ви користуєтеся, є можливість перекладу (експорту) у формат dBASE. ArcView підтримує формати dBASE III і dBASE IV, а також текстові файли (ASCII) з табуляцією або роздільниками (комами), формат INFO (формат, убудваної в програмне забезпечення бази даних, розроблений у ESRI для ARC/INFO). У вас також є доступ до даних, що зберігається в зовнішніх базах даних.

Щоб завантажити файл у форматі dBASE, текстовий файл або файл у форматі INFO у ArcView:

1. Зробіть активним вікно Проекту.

2. З меню Проект виберіть Додати таблицю (Add Table).

3. У діалоговому вікні, яке з'явиться на екрані, зі спадаючого Списку файлів типу виберіть той тип файлу, який ви хочете завантажити.

4. Перейдіть у каталог, який містить обраний файл (c:\esri\av_gis30\avtutor\arcview\qstart).

5. Клацніть на файлі (world94.dbf), який ви хочете додати. (Якщо ви хочете додати більш одного файлу, тримайте, не відпускаючи SHIFT, і клацніть на них). Натисніть ОК. Файл відкриється в одному з вікон вашого проекту. Ім'я файлу з'явиться в списку Таблиць (Tables) у вікні Проекту.

При звертанні до файлів табличних даних у Arc View, файл не копіюється і не імпортується в проект, з яким ви працюєте. ArcView підтримує зв'язок між вашим проектом і файлом табличних даних. ArcView зберігає адресу вашого файлу на диску і зчитує таблицю, як тільки ви відкриваєте проект. Таким чином, зміни у файлі даних автоматично відбивають у вашому проекті. Більш того, під час роботи з таблицею в ArcView, ви можете повторно прочитати її з диска, вибравши опцію Обновити (Refresh) з меню Таблиця, щоб переконатися в тім, що дані обновлені.

1.3. З'єднання таблиці з атрибутивною таблицею теми.

Тепер, коли ви підгрузили табличні дані в ArcView як таблицю, ви можете додати ці дані на карту, з'єднавши їх з атрибутивною таблицею теми. При з'єднанні вашої таблиці з атрибутивною таблицею теми, усі поля з вашої таблиці додаються до атрибутивної таблиці. Ви зможете використовувати кожне з цих полів, щоб зображувати умовними знаками, підписувати, запитувати або аналізувати об'єкти теми.

Приєднання засноване на значеннях полів, однакових в обох таблицях. Назви полів можуть бути різні в обох таблицях, але тип поля повинний бути тим самим. Числові дані можна приєднувати до числових, символьні до символьних, логічні до логічного і дати до дат.

Припустимо, ви хочете створити карту населення Світу по суб'єктах. Ви створили Вид і додали тему, що відображає суб'єкти Світу (c:\esri\esridata\world). Демографічна статистика по суб'єктах Світу зберігається у файлі формату dBASE (world94.dbf), що поставляється разом з ArcView, і який ви завантажили в проект як таблицю. Тепер ви приєднаєте цю таблицю до атрибутивної таблиці теми суб'єктів Світу і зможете зобразити їхніми умовними знаками на підставі будь-яких значень демографічної статистики, що у ній утримуються. В обох таблицях утримується поле, у якому зберігаються назви суб'єктів, отже, з'єднання таблиць буде відбуватися по цьому загальному полю.

1. У таблиці, що містить дані, які ви хочете приєднати до атрибутивної таблиці теми, клацніть на назві поля, по якому буде відбуватися приєднання. У даному випадку - Назва суб'єкта Світу.

2. У Таблиці змісту Виду клацніть на назві теми, до якого ви хочете приєднати дані. У даному випадку - Суб'єкти Світу. Відкрийте її атрибутивну таблицю, клацнувши на кнопці Відкрити таблицю теми . В атрибутивній таблиці теми клацніть на назві поля, по якому буде відбуватися з'єднання. У даному випадку - Назва суб'єкта Світу.

3. Клацніть на кнопці Приєднати. Усі поля з таблиці world94.dbf приєднуються до атрибутивної таблиці теми Суб'єкти Світу. Поля виявляються в таблиці з правої сторони. Таблиця world94.dbf закривається автоматично.

Тепер ви можете використовувати будь-які з цих полів для зображення умовними знаками теми Суб'єкти Світу, щоб створити вашу карту населення.

1. Клацніть на Виді, щоб зробити його активним, і потім двічі клацніть на темі в Таблиці змісту Виду, щоб на екрані з'явилося вікно Редактора легенди. Редактор легенди дозволяє визначити, як буде зображуватися тема.

2.Зі списку Тип легенди (Legend Type) виберіть Колірну шкалу (Unique Value). Зі списку Полів класифікації виберіть назву поля, по якому ви тільки що виконували з'єднання таблиць (Abbrevname). Arc View автоматично класифікує об'єкти в темі за значеннями даного поля і вибирає колір для кожного класу.

Порада: Ви можете змінити порядок розташування полів у таблиці. Клацніть на назві поля, що ви хочете перемістити і потягніть його вліво або вправо. Якщо ви знайдете, що вам потрібні не всі поля, які ви приєднали до атрибутивної таблиці теми, ви можете їх сховати. Виберіть Властивості (Properties) з меню Таблиця (Table) і в діалоговому вікні Властивостей таблиці виключите поля, які ви хочете сховати (відключите галочку). Заховані поля не можуть бути використані для зображення умовними знаками, підписування або складання запиту в темі і не будуть надруковані при виводі таблиці на друк.

Оскільки приєднання таблиць ніяк не відбиває на їхніх файлах на дисках, не потрібно прав доступу до файлу на запис, щоб приєднати його в ArcView. Наприклад, якщо ви працюєте з темами, які представляють просторові дані, що доступні вам по мережі, з базами даних ГІС, відкритими тільки для читання, ви можете приєднувати ваші власні таблиці до атрибутивних таблиць теми, щоб додавати ваші дані на карти.