Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

1. Створення нової карти за допомогою ArcView

Карти в Arc View ґрунтуються на просторових даних. Просторові дані - це дані про географічне місце розташування об'єктів на земній поверхні в сполученні з атрибутивною інформацією, яка пояснює, що вони собою становлять. Arc View поставляється зі спеціальним набором просторових даних, які ви відразу ж можете використовувати.

1.1. Створення нової карти

На наступному прикладі ви побачите, як створюється нова карта. При цьому використовуються просторові дані, що поставляються разом з ArcView.

1. Запустіть ArcView.

2. У вікні Проекту "Без імені" (Untitled) клацніть на кнопці Новий (New), щоб створити новий, порожній Вид (Views).

3. Клацніть на кнопці Додати тему . За допомогою цієї кнопки ви додаєте просторові дані на карту. У діалоговому вікні, що з'явиться на екрані, перейдіть у каталог c:\esri\av_gis30\avtutor\arcview\qstart.

4. Двічі клацніть на каталозі, де зберігаються просторові дані, які ви хочете додати на карту. Усі файли просторових даних у цьому каталозі перераховані в діалоговому вікні в списку ліворуч. Усі ці файли мають формат шейп-файла ArcView і мають розширення *.shp. Клацніть на шейп-файлі, який ви хочете додати. Для того, щоб вибрати кілька шейп-файлів, натисніть, не відпускаючи SHIFT, і клацніть на них. У даному прикладі виберіть файл c:\esri\av_gis30\avtutor\arcview\qstart\world94.shp, що містить просторові дані по країнах світу.

5. Клацніть на OK. Обраний вами шейп-файл додасться у Вид як тема. ArcView саме запропонує колір для зображення теми.

При додаванні теми у Вид Arc View не відображає її відразу ж. Ви можете змінити колір промальовування теми або інших параметрів теми до її включення.

6. Якщо ви хочете змінити колір відображення теми, клацніть на кнопці Редактора чи легенди двічі клацніть на назві теми в Таблиці змісту, щоб з'явилося вікно Редактора легенди. Більш докладну інформацію про Редактор легенди ви одержите у наступних лабораторних роботах.

7. За замовчуванням, коли ви додаєте тему у Вид, вона розташовується у верхній частині Таблиці змісту Виду і, отже, буде відображатися поверх інших тем у Виді. Це не є проблемою в даному прикладі, оскільки Вид містить тільки одну тему. Але якщо ви працюєте з Видом, що містить декілька тем, і не хочете, щоб об'єкти нової теми сховали об'єкти вже існуючих тем, ви можете перемістити нову тему в нижню частину Таблиці змісту. ArcView потім перемалює Вид, спочатку нову тему, а потім інші.

8. Клацніть на прапорці-перемикачі поруч з темою, щоб уключити її. Об'єкти теми відобразяться на карті.

9. У полі Масштаб (Scale) праворуч від рядка інструментів масштаб вашого Виду не показаний. Щоб ArcView відобразив масштаб, насамперед необхідно визначити картографічні одиниці (тобто одиниці координат), у яких зберігаються на диску просторові дані, що додаються у Вид. Просторові дані, що поставляються з ArcView, зберігаються в десяткових градусах. У наступному розділі даної лабораторної роботи ви знайдете кілька порад щодо того, як визначити, у яких одиницях зберігаються ваші просторові дані.

З меню Вид (View) виберіть Властивості (Properties). З'явиться діалогове вікно Властивості виду (View Properties).

10. У діалоговому вікні виберіть десяткові градуси зі спадаючого списку Картографічні одиниці (Map Units).

11. Перш ніж клацнути на кнопці ОК, зверніть увагу на деякі додаткові параметри, що ви можете установити у Виді.

Після визначення Картографічних одиниць ви також маєте можливість установити одиниці виміру (Distance Units) для Виду. Одиницями виміру є одиниці, у яких ArcView відображає виміри і відстані під час роботи з Видом. Наприклад, якщо ви користуєтеся інструментом Вимірити для виміру відстані між двома крапками на карті, результат приводиться в одиницях виміру. Ви можете вибрати найбільш прийнятні для вашої роботи одиниці. У даному прикладі виберіть кілометри зі спадаючого списку Одиниць виміру, оскільки це одиниці, звичайно використовувані при роботі з Видом, що відображає увесь світ.

Якщо просторові дані у вашому Виді зберігаються в десяткових градусах, як у даному прикладі, ви можете вибрати проекцію карти Виду. Ви можете і не вибирати проекцію карти, тому що в ArcView можна працювати з даними в десяткових градусах без визначення проекції. Якщо ви в наборі Проекцій залишите Невизначена, ArcView зобразить Вид просто перетворивши координати довготи і широти ваших просторових даних у планові х, у координати. Якщо ви хочете вибрати яку-небудь картографічну проекцію, клацніть на кнопці Проекція (Projection).

За замовчуванням ваш новий Вид називається Вид1 (View1). Для зміни назви вашого виду наберіть нову назву в полі Ім'я.

За бажанням ви можете набрати Ф.И.0. автора в поле Розроблювач (Creator) і зробити будь-які коментарі чи зауваження щодо вашого Виду у полях Коментарів (Comments). Ці поля роблять можливим документувати вашу роботу, а при наступних звертаннях під час роботи з Видом ці замітки будуть доступні в даному діалоговому вікні для вас або інших.

12. Клацніть на ОК у діалоговому вікні Властивості Виду. Поле Масштабу в рядку інструментів показує тепер встановлений масштаб вашого Виду. Значення масштабу автоматично змінюється при збільшенні або зменшенні масштабу зображення Виду. Якщо ви ввели нову назву Виду, вона відобразиться в рядку назв у вікні Виду.

13. Нарешті, збережіть вашу карту, зберігши проект. Клацніть на кнопці Зберегти Проект . Оскільки ваш проект ще не зберігався, ArcView відобразить діалогове вікно, у якому ви виберете ім'я і місце розташування для вашого проекту. Ім'я вже збереженого проекту відобразиться в рядку назв вікна Проекту.

Проекти в ArcView - це файли, у яких зберігається робота, зроблена в ArcView. Проект містить усі Види, Таблиці, Діаграми, Компонування і Тексти програм, що використовуються в конкретному додатку ArcView або наборі зв'язаних між собою додатків. У даному прикладі в збереженому проекті утримується один Вид, оскільки це єдиний компонент створеного вами проекту.