Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2. Написи і графіка на карті.

Ви можете підписувати об'єкти в темі, використовуючи інформацію з кожного поля атрибутивної таблиці теми. Ви також можете розмістити додаткову інформацію, надрукувавши текст прямо на карті. За допомогою інструментів для малювання ви можете малювати кола, прямокутники і лінії на вашій карті, щоб привернути увагу до визначених об'єктів або виділити значимі області. За бажанням ви можете зв'язати текст і графіку з темою таким чином, що вони будуть зображуватися на карті тільки при включеній темі.

Іншим способом відображення додаткової інформації на карті є підключення 'гарячого зв'язку', за допомогою якого (при звертанні до об'єктів за допомогою миші) Arc View автоматично виводить знімки, фотографії, документи, малюнки, відеокліпи й ін. інформацію, яка зберігається в окремих файлах.

2.1. Додавання тексту і графіки на карту.

Використовуйте інструменти для малювання, щоб додавати лінії, прямокутники, кола і стрілки на карту. Інструменти для малювання знаходяться в спадаючій палетці і доступні через інструмент Крапка в рядку інструментів Arc View.

Щоб додати крапку, клацніть на інструменті Крапка в палетці інструментів для малювання і потім клацніть на карті в тім місці, де ви хочете розмістити цю крапку.

Щоб додати пряму лінію, клацніть на інструменті Пряма лінія , розмістіть курсор у тім місці, де ви хочете, щоб ця лінія починалася, натисніть ліву кнопку миші і розтягніть пряму лінію до місця її закінчення, потім відпустіть кнопку миші.

Щоб додати ламану лінію з двома і більш вершинами, клацніть на інструменті Лінія , клацніть на тім місці, де ви хочете, щоб лінія починалася, клацайте на кожній крапці по напрямку лінії, потім двічі клацніть на місці закінчення лінії.

Щоб додати прямокутник, клацніть на інструменті Прямокутник , розмістіть курсор у тім місці, де ви хочете, щоб розташовувався один з кутів прямокутника, натисніть ліву кнопку миші і розтягніть прямокутник до бажаних розмірів, потім відпустіть кнопку миші, щоб закінчити.

Щоб додати коло, клацніть на інструменті Коло , розмістіть курсор у тім місці, де ви хочете розташувати центр кола, натисніть ліву кнопку миші і розтягніть коло до потрібного розміру, потім відпустіть кнопку миші, щоб закінчити.

Щоб додати графіку неправильної форми, клацніть на інструменті Полігон , клацніть на тім місці, де ви хочете почати полігон, клацайте на кожній вершині навколо полігона, потім двічі клацніть щоб додати кінцеву вершину. Намалювавши полігон, ви можете змінювати його конфігурацію, додаючи, пересуваючи або видаляючи вершини за допомогою інструмента Редагувати вершини.

2.1.1. Щоб змінити спосіб відображення графіки.

1. Якщо графіка не обрана, клацніть на ній інструментом Покажчик . Обрана графіка позначається маркерами. (Щоб вибрати кілька графічних елементів скористайтеся цим інструментом або тримайте натиснутим SHIFT і клацніть послідовно на кожнім з них).

2. З меню Вікно (Window) виберіть Показати вікно символів (Show Symbol Window).

3. З'явиться вікно символів. У цьому вікні зверху клацніть на кнопці параметра, який ви хочете змінити.

4. У палітрі, яка з'явиться на екрані, виберіть спосіб зображення графіки.

Порада: Щоб змінити властивості графіки, ви також можете двічі клацнути на ній інструментом Покажчик.