Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

1.4. Зв'язки між з'єднаними таблицями.

Під час приєднання таблиць у ArcView ви встановлюєте тип зв'язку одна до-однієї або багато-до-однієї між результуючою таблицею (тобто атрибутивною таблицею теми) і вихідною таблицею (тобто таблицею, що містить інформацію, яку ви хочете приєднати до атрибутивної таблиці теми). Таблиця, що є активною під час виконання приєднання, є результуючою таблицею. Інша таблиця є вихідною таблицею.

У прикладі, який ви тільки що виконували, використаний тип зв'язку одна-до-однієї між таблицями, оскільки кожен запис в атрибутивній таблиці теми відповідає одному запису в таблиці демографічної статистики. Іншими словами, кожен запис у вихідній таблиці демографічних даних відповідає визначеному суб'єкту Світу.

От приклад зв'язку багато-до-однієї. Припустимо є тема, у якій кожен полігон класифікований по типу рослинності. В атрибутивній таблиці теми зберігається двозначне число коду класифікації для кожного полігону. Повний опис класифікації рослинності зберігається в окремому файлі, що називається Vegzone.dbf.

Ви хочете зобразити умовними знаками полігони, що відображають рослинність, на підставі одного з полів у Vegzone.dbf, тому ви приєднаєте цю таблицю до атрибутивної таблиці теми, використовуючи поле класифікаційного коду як загальне поле.

Даний тип приєднання демонструє тип зв'язку багато-до-однієї між результуючою і вихідною таблицями, оскільки багато записів у результуючій таблиці з'єднуються з одним записом у вихідній таблиці. Іншими словами, до одного і більше полігонів, що відображають рослинність, може бути приписана однакова класифікаційна інформація з вихідної таблиці.

Примітка: При з'єднанні таблиць ArcView підтримує зв'язок між ними автоматично. Немає необхідності визначати тип з'єднання.

Як зберігаються з'єднання?

Коли ви зберігаєте проект, що містить приєднання, ArcView зберігає умови приєднання, а не приєднані дані. Наступного разу, коли ви відкриєте проект, ArcView відтворить операцію з'єднання таблиць, зчитуючи їхні файли з диска або знову виконає SQL запити, на яких вони ґрунтуються. Таким чином, будь-які зміни у вихідних або результуючих таблицях з часу їхнього останнього приєднання автоматично включаються в проект і відображаються в будь-якому Виді, Діаграмі або Компонуванні, де використовуються приєднані дані.

Якщо ви редагуєте таблицю в ArcView, ви не можете редагувати дані в полях, що були приєднані до таблиці, тому що фізично вони зберігаються у вихідной, а не в результуючій таблиці. Щоб редагувати приєднані поля, вам належить редагувати їх у вихідній таблиці (використовуючи ArcView або інші додатки), потім зробити результуючу таблицю активною і вибрати Обновити з меню Таблиця. Таблиці знову з'єднаються, і в результуючій таблиці відобразяться зміни, що ви зробили.

Порада: Якщо ви хочете зробити тверду копію вашої результуючої таблиці, до якої були приєднані дані, виберіть Експорт із меню Таблиця, щоб експортувати вашу таблицю в новий файл, і згодом використовувати її в іншому додатку.

1.5. Коли зв'язувати таблиці замість їхнього з'єднання.

Ви довідалися, як при приєднанні таблиць установлюються тип зв'язку одна-до-однієї або багато-до-однієї між результуючою і вихідною таблицями. Однак, у деяких випадках вам може знадобитися установити тип зв'язку одна-до-богатьох між результуючою і вихідною таблицями.

Прикладом типу зв'язку одна-до-богатьох може служити оренда будинку. Один будинок, наприклад, житловий будинок може бути зайнятий декількома квартиронаймачами. Вам може знадобитися з'єднати вихідну таблицю квартиронаймачів з атрибутивною таблицею теми, що відображає будівлі. Якщо ви виконаєте просте приєднання, ArcView знайде першого за списком квартиронаймача кожної будівлі, але пропустить всіх інших. У подібних випадках вам належить зв'язувати таблиці, а не з'єднувати їх.