Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

4.7.1. Щоб додати зображення.

1. Клацніть на інструменті Рамка зображення .

2. Використовуйте мишу, щоб визначити місце, де ви хочете розмістити зображення. З'явиться діалогове вікно Властивості рамки зображення. Введіть ім'я файлу зображення, яке ви хочете додати, або виберіть опцію Перегляд, щоб вибрати файл. Натисніть ОК.

5. Додавання тексту і графічних елементів у Компонування.

Ви можете використовувати інструменти для малювання, щоб додавати лінії, прямокутники, кола і стрілки на карту. Інструменти для малювання знаходяться в спадаючій палетці, доступної через інструмент Крапка в рядку інструментів ArcView. Щоб додати текст заголовка й інші описи, використовуйте інструмент Текст.

5.1. Щоб додати контур у Компонування.

1. Зі спадаючої палетки інструментів виберіть інструмент Прямокутник .

2. Клацніть на одному з кутів контуру і розтягніть його до потрібних вам розмірів, потім клацніть ще раз, щоб завершити.

Якщо ви знайдете, що контур, який ви намалювали навколо рамки, не зовсім до неї підходить, переконайтеся, що включено опцію прив'язки до сітки, і спробуйте змінити крок сітки компонування (вибираючи Властивості з меню Компонування). Інший спосіб вирівняти контур по рамці - це намалювати контур, вибрати контур і рамку, за допомогою опції Вирівняти з меню Графіка у відповідному діалоговому вікні визначити спосіб вирівнювання. Якщо контур усе-таки не збігається з рамкою, виключіть опцію прив'язка до сітки, збільшите масштаб зображення на рамці і перемістіть або змініть розмір контуру вручну, щоб він збігався з рамкою.

Вирівнявши контур по рамці, добре також згрупувати їх разом, вибравши їх інструментом Покажчик і застосувавши опцію Групувати з меню Графіка. Таким чином, ви легко можете їх перемістити або змінити їхній розмір.

6. Редагування зображення в Компонуванні.

6.1. Щоб змінити властивості рамки.

1. Клацніть на інструменті Покажчик .

2. Двічі клацніть усередині рамки в Компонуванні. З'явиться діалогове вікно параметрів для цієї рамки.

Ви можете змінити розмір будь-якої рамки, тексту або графічного елемента в Компонуванні, вибравши його інструментом Покажчик, а потім потягнувши за один з маркерів. Якщо рамка містить Вид, Таблицю, Діаграму, легенду або стрілку Півночі, ArcView автоматично зберігає співвідношення зображення усередині рамки при зміні її розміру. Щоб перемістити компоненти, клацніть на них інструментом Покажчик, щоб вибрати їх, потім перемістіть їх у нове положення. Ви також можете "підштовхнути" обрані компоненти, використовуючи стрілки напрямків нагору, униз, вправо, уліво на клавіатурі. Одне натискання стрілки підсуне обраний елемент на один крок (1/72 дюйма). "Підштовхування" не підкоряється властивостям прив'язки до сітки в Компонуванні.

6.2. Щоб визначити розмір і розташування елементів, уводячи координати і розміри.

1. Клацніть на інструменті Покажчик.

2. Клацніть на елементі в Компонуванні, що ви хочете змінити.

3. З меню Графіка виберіть опцію Розмір і положення (Size and Position). Діалогове

вікно, яке з'явиться на екрані, залежить від типу обраних елементів. На прикладі показане діалогове вікно, що з'являється, якщо ви вибрали рамку виду. Уведіть нові координати або розміри елементів і натисніть ОК.

Щоб вирізувати, копіювати або видаляти елементи, використовуйте опції Вирізувати, Копіювати або Видалити з меню Редагувати. Якщо ви видалите рамку виду, будь-які рамки масштабної лінійки або легенди в Компонуванні, зв'язані з цією рамкою, стануть порожніми, тобто з'явиться значення <Порожній>, що вказує, що ці рамки не зв'язані з рамкою виду.