Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2.2.1. Модифікація крапкових об'єктів

Відповідно до змін у реальному світі ви можете змінювати крапкові об'єкти в ArcView, щоб вони відповідали дійсності. Наприклад, якщо свердловина була вироблена, ви можете видалити її крапку з теми свердловин. Якщо ви знайшли, що місце розташування свердловин було введено невірно, ви можете пересунути цю крапку.

1. З меню Тема виберіть Почати редагування (Start Editing) (якщо тема ще не в режимі редагування).

2. Користуйтеся інструментом Покажчик , щоб вибрати крапку, що ви хочете видалити або підсунути. Щоб відразу вибрати кілька крапок, тримаєте натиснутою клавішу SHIFT, одночасно клацаючи на крапках, або замкнути їх у рамку. Навколо обраних об'єктів з'являться прямокутні мітки виділення графічного об'єкта.

3. Якщо ви хочете видалити обрану крапку, натисніть клавішу клавіатури DELETE. Крапка віддаляється з виду і віддаляється відповідний запис в атрибутивній таблиці. Щоб підсунути обрану крапку, перемістите її на нове місце.

4. Якщо ви випадково видалили або перемістили не ту крапку, виберіть Скасувати зміну (Undo Graphic Edit) у меню Редагувати (Edit).

5. Коли усе зроблено, у меню Тема виберіть Припинити редагування (Stop Editing). Виберіть Так на запит, чи хочете ви зберегти зміни.

2.3. Створення нової лінійної теми

Якщо ваші дані представляють об'єкти, занадто вузькі для відображення їх площами, такі як дороги, ріки і трубопроводи, вам належить створити в Arc View лінійну тему. У цьому прикладі уявіть, що ви створюєте тему вулиць для нового району.

1. Відкрийте Вид, у який ви хочете додати нову тему або створіть новий Вид.

2. З меню Вид виберіть опцію Нова тема. У діалоговому вікні, що з'явилося, зі спадаючого списку виберіть тип об'єкту Лінія (Line) і натисніть ОК.

3. У наступному діалоговому вікні вкажіть ім'я і місце розташування нового шейп-файла, у якому будуть зберігатися дані для вашої нової теми. У цьому прикладі шейп-файл називається streets.shp. Натисніть ОК. Нова порожня лінійна тема streets.shp додасться у Вид.

Більш докладну інформацію з роботи з лінійними темами ви довідаєтеся в наступних лабораторних роботах

2.4. Створення нової полігональної теми

Якщо ваші дані складаються з об'єктів, які занадто великі, щоб зображуватися лініями і крапками, вам належить створити полігональну тему. Полігональні об'єкти являють собою однорідні або відносно однорідні області, такі як штати, земельні ділянки, зони землекористування або типи ґрунтів. У цьому прикладі представимо, що ви хочете створити карту ареалів тварин.

1. Відкрийте Вид, у який ви хочете додати нову тему або створіть новий Вид.

2. З меню Вид, виберіть Нова тема. У діалоговому вікні, яке з'явилося, у спадаючому списку вкажіть тип об'єкту Полігон (Polygon).

3. У наступному діалоговому вікні визначте ім'я і місце розташування нового шейп-файла, у якому будуть зберігатися дані для вашої нової теми. Нова порожня полігональна тема додасться у Вид.

Більш докладну інформацію з роботи з полігональними темами ви довідаєтеся в наступних лабораторних роботах