Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2. Лінійні теми

2.1. Установка режиму замикання для лінійної теми

До того як почати додавати лінійні об'єкти, вирішите чи повинні вони перетинатися і бути зовсім сумісними. Якщо важливо, щоб усі вулиці, що сходяться, у місці перетинання мали загальну кінцеву крапку і щоб у цьому місці не було перехлестів або недоводів, тоді вам потрібно установити режим замикання. Коли ви використовуєте замикання, ArcView пересуває вершини або сегменти ліній доданих нових об'єктів, щоб привести у відповідність з вершинами або сегментами ліній інших об'єктів, з'явившихся в межах зазначеної відстані - допуску замикання.

Якщо ви хочете, щоб ваші лінійні об'єкти автоматично стулялися з іншими лінійними об'єктами в межах зазначеного допуску, необхідно установити загальне замикання (General) ArcView. Загальне замикання - це змикання об'єкта-з-об'єктом, що застосовується, як тільки ви додасте новий об'єкт.

2.1.1. Щоб установити середовище загального замикання, уводячи допуск

1. Клацніть у Таблиці змісту на імені теми, що ви редагуєте, щоб зробити її активною.

2. Клацніть на кнопці Властивості теми .

3. У діалоговому вікні, що з'явилося, клацніть значок Редагування для висновку властивостей теми, що редагується. У панелі Замикання (Snapping) клацніть на прапорці-перемикачі Загальне (General), щоб уключити його. Уведіть значення допуску в полі допуску, що з'явилося. Натисніть ОК.

2.1.2. Щоб установити загальне замикання за допомогою миші

1. У Виді утримуйте в натиснутому стані праву кнопку миші, щоб викликати спливаюче меню і виберіть з нього опцію Включити загальне замикання (Enable General Snapping).

2. На панелі інструментів клацніть на інструменті - замикання і в спадаючому списку інструментів клацніть на інструменті Загальне замикання. У Виді клацніть і розтягніть окружність, щоб позначити відстань допуску. Радіус окружності відобразиться в рядку повідомлень. Значення радіуса стає допуском загального замикання.

Щоб краще контролювати замикання об'єктів, використовуйте інтерактивне замикання. За допомогою інтерактивного замикання ви можете застосовувати різні правила замикання для кожної вершини під час додавання нових лінійних об'єктів. Таким чином, ви зможете керувати замиканням кожної вершини, що додається, на лінії з наявними в темі лініями.

2.1.3. Щоб установити інтерактивне замикання, уводячи допуск

1. Зробіть тему, що редагується, активною, якщо вона ще не активна.

2. Клацніть на кнопці Властивості теми.

3. У діалоговому вікні, що з'явилося, клацніть на значку Редагування, щоб викликати властивості теми, що редагується. На панелі Замикання клацніть на прапорці-перемикачі Інтерактивне (Interactive), щоб уключити цей тип замикання. Уведіть значення допуску в полі допуску, що з'явилося. Натисніть ОК.

2.1.4. Щоб установити інтерактивне замикання за допомогою миші

1. У Виді утримуйте праву кнопку миші в натиснутому стані, щоб викликати (спливаюче) меню, що розкривається, і виберіть опцію Включити інтерактивне замикання (Enable Interactive Snapping).

2. Клацніть на інструменті замикання й у спадаючому списку інструментів клацніть інструмент Інтерактивне замикання. Клацніть у Виді і розтягніть окружність, щоб позначити відстань допуску. Радіус окружності відобразиться в рядку повідомлень. Значення радіуса стає допуском інтерактивного замикання.

Якщо ви установили інтерактивне замикання, як описано вище, то поки ви створюєте лінію можна, утримуючи праву кнопку миші, викликати меню, що розкривається і вибирати одну з наступних опцій замикання, щоб контролювати як наступна вершина лінії, що додається, буде замикатися на інші лінії в темі:

Замкнути на вершину (Snap to Vertex): замикає на найближчу вершину іншої лінії.

Замкнути на границю (Snap to Boundary): замикає наступну вершину на найближчий сегмент іншої лінії.

Замкнути на кінцеву крапку (Snap to Endpoint): замикає наступну вершину на найближчу кінцеву крапку іншої лінії.

Замкнути на перетинанні (Snap to Intersection): замикає наступну вершину на найближчий загальний вузол двох або більш ліній.