Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

6.3. Щоб вирівняти елементи.

1. Клацніть на інструменті Покажчик.

2. Виберіть елементи, які ви хочете вирівняти, розтягши над ними вікно, або при натиснутій кнопці SHIFT клацнувши на них по черзі.

3. З меню Графіка виберіть опцію Вирівняти (Align). У діалоговому вікні, яке з'явилося, визначіть, як ви хочете вирівнювати елементи. Натисніть ОК.

6.4. Використання опції Спростити.

Опція Спростити (Simplify) перетворить зміст рамки в складові частини, так що ви можете редагувати ці графічні елементи по окремості. Наприклад, ви хочете змінити шрифт, використаний у легенді, і відсунути друг від друга пункти легенди. Ви спростіть легенду до складових частин, виберіть текст, змініть шрифт, вибравши опцію Показати вікно символів з меню Вікно (Window), і остаточно розмістіть інші елементи за своїм розсудом.

6.4.1. Щоб спростити зміст рамки.

1. Клацніть на інструменті Покажчик.

2. Виберіть рамку, зміст якої ви хочете спростити.

3. З меню Графіка виберіть опцію Спростити (Simplify).

Примітка: Коли ви спрощуєте зміст рамки виду, масштабної лінійки, легенди, таблиці або діаграми, зв'язки між рамкою і Видом, Таблицею або Діаграмою, розташованими у вашому проекті, розірвуться і не зможуть бути відновлені (якщо тільки ви негайно не виберете опцію Скасувати). Після спрощення вмісту рамки, будь-які наступні зміни складового проекту, представлених у рамці, не будуть відбивати в Компонуванні.

Спрощуючи зміст рамки виду, ви можете пересувати або видаляти окремі об'єкти, текстові і графічні елементи, представлені в рамці виду. Це може бути корисним, якщо ви спеціально хочете створити ефект, наприклад, "розірваної" карти, у якій сусідні полігони зображуються у відриві друг від друга. Якщо ви спрощуєте рамку виду, що містить тему в растровому форматі, або рамку зображення, що містить растрове зображення (на противагу векторній графіці), дані в растровому форматі віддаляються з Компонування. Якщо ви спростите рамку виду, будь-які рамки масштабної лінійки або легенди в Компонуванні, зв'язані з цією рамкою, стануть порожніми, так що, якщо ви хочете спростити рамку виду і зв'язану з нею легенду і масштабну лінійку, краще спочатку спростити рамки легенди і масштабної лінійки, а потім - рамку виду.

7. Вивід Компонування на друк.

7.1. Щоб вивести Компонування на друк.

1. З меню Файл виберіть Друк (Print).

2. У діалоговому вікні, що з'явилося, установіть потрібні вам опції. Ці опції будуть залежати від типу друкуючого пристрою, який ви будете використовувати, і від платформи, на якій установлений пакет ArcView.

8. Експорт Компонування в інші формати

Ви можете експортувати Компонування в графічний файл, щоб працювати з нею в іншій графічній програмі, включати її в звіт або демонстрацію в інших додатках або виводити її на печатку з комерційною метою. Підтримуються наступні експортні формати: EPS, Adobe Illustrator, CGM, BMP і WMF. Перелік підтримуваних форматів залежить від платформи, на якій установлений пакет Arc View. Щоб переглянути повний перелік, звертайтеся до індексу "експорт компонування" в інтерактивній довідці ArcView.

8.1. Щоб експортувати Компонування

1. З меню Файл виберіть Експорт (Export).

2. У діалоговому вікні, що з'явилося, виберіть формат файлу, у який хочете експортувати, і задайте його ім'я і місце в каталозі. Ви можете задати вихідні дані цього файлу, натиснувши кнопку Опції (Options) у діалоговому вікні Експорт. Натисніть ОК.

9. Крнтрольні питання

1. Як змінити параметри сітки в компонування?

2. Які елементи можна додати у компонування?

3. Як змінити парамтри відображення елементів у компонуванні?

4. Як зберегти копоннування в іншому фарматі?