Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Щоб зв'язати дві таблиці

1. Відкрийте вихідну таблицю (c:\esri\esridata\usa\cities.dbf), яку ви хочете зв'язати з результуючою таблицею.

2. Клацніть на назві поля (State_fips) у вихідній таблиці, яка буде загальним полем при зв'язуванні таблиць.

3. Відкрийте результуючу таблицю (c:\esri\esridata\usa\states.dbf), до якої ви будете прив'язувати вихідну таблицю

4. Клацніть на назві поля (State_fips) у результуючій таблиці, яка буде загальним полем при зв'язуванні таблиць.

5. Виберіть Зв'язати (Linc) з меню Таблиця.

На відміну від з'єднання таблиць, при їхньому зв'язуванні просто встановлюється зв'язок між двома таблицями. Поля у вихідній таблиці не доповнюють поля результуючої таблиці. При зв'язуванні таблиць жодна з таблиць не змінюється. Вони тільки зв'язуються один з одним.

Коли зв'язок установлений, вибір запису в результуючій таблиці автоматично спричиняє вибір запису або записів у вихідній таблиці. Якщо результуюча таблиця являє собою атрибутивну таблицю об'єктів теми, то при виборі одного з об'єктів у Виді, вибираються записи в атрибутивній таблиці й автоматично вибираються відповідні їм записи у вихідній таблиці.

1.6. Створення нової таблиці в ArcView.

У попередніх розділах даної лабораторної роботи ви познайомилися з тим, як додавати нове поле до атрибутивної таблиці теми, як довантажувати існуючі дані в ArcView і з'єднувати або зв'язувати їх з атрибутивною таблицею теми. Іншим способом уведення ваших даних у ArcView є створення нової порожньої таблиці і заповнення її значеннями з клавіатури. Потім ви можете з'єднати або зв'язати цю таблицю з атрибутивною таблицею теми одним із уже відомих вам способів.

Якщо ваші дані ще не зберігаються в комп'ютері, створення нової таблиці є кращим способом уведення їх у ArcView. Створення нової таблиці для ваших даних є більш гнучким способом, чим просте додавання їх в атрибутивну таблицю вже існуючої теми, як було показано на початку даної лабораторної роботи. Розмістивши ваші дані в окремій таблиці, ви можете працювати з ними незалежно від конкретної теми, можете приєднувати їх до будь-яких відповідних тем, коли б ви ні захотіли використовувати їх у створенні карти.

Щоб створити нову таблицю.

1. У вікні Проекту клацніть на значку Таблиці і потім клацніть на кнопці Нова (New).

2. У діалоговому вікні, що з'явиться на екрані, уведіть назву і розмістіть на диску новий файл, який створить ArcView для вашої таблиці. (Нова таблиця, створена в ArcView, зберігається у форматі dBASE). Натисніть ОК. Нова порожня таблиця з'явиться у вашому проекті.

3. Перше, що потрібно зробити з новою таблицею, - це додати в неї поля. Виберіть Додати поле (Add Field) з меню Редагувати (Edit). У діалоговому вікні, яке з'явиться на екрані, дайте ім'я, визначте тип даних і ширину нового поля, яке ви хочете додати. Натисніть ОК.

4. Повторіть крок 3 стільки разів, скільки необхідно. Ви можете додати поле у вашу таблицю в будь-який час, тому необов'язково додавати всі поля відразу.

5. Тепер ви можете додати порожні записи в таблицю. Виберіть Додати запис (Add Record) з меню Редагувати, щоб додати один порожній запис у таблицю Повторіть цю процедуру стільки разів, скільки необхідно. Ви можете додавати записи у вашу таблицю в будь-який час, тому необов'язково додавати всі записи відразу.

6. Додайте дані в таблицю, клацнувши на інструменті Редагувати , і потім на будь-якій порожній комірці в таблиці. Надрукуйте значення. Переконайтеся в правильності введення типу даних поля, що редагується, відповідно до типу, заданому при виконанні кроку 3. Щоб перейти до наступної нижче комірці в таблиці, натисніть ENTER або клацніть на ній мишею. Щоб перейти до наступної горизонтальної комірці в таблиці, натисніть TAB або клацніть на ній мишею.

7. При завершенні введення значень виберіть Припинити редагування (Stop Editing) з меню Таблиця. Вам буде запропоновано зберегти зміни. Натисніть Так.

Ви можете редагувати вашу таблицю в будь-який час, редагуючи значення даних, додаючи або видаляючи поля, додаючи або видаляючи запис. Щоб редагувати вашу таблицю, відкрийте її, потім виберіть Почати редагування (Start Editing) з меню Таблиця.