Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

1.5. Формати просторових даних, що можуть використовуватися в ArcView

Просторові дані являють собою ядро будь-якого додатка ArcView. Основними форматами просторових даних, використовуваних у ArcView, є:

Шейп-файли ArcView. Як ви бачили на прикладі, приведеному на початку даної глави, це формат даних, що поставляються з ArcView. Коли ви створюєте ваші власні просторові дані в ArcView, вони також зберігаються у форматі шейп-файла.

Покриття ARC/INFO. ARC/INFO є програмним забезпеченням ГІС, розробленим у ESRI і широко використовуваним у тисячах різних організацій для роботи з географічною інформацією, її аналізу і керування. От чому формат покриття ARC/INFO є найбільш популярним і широко використовуваним форматом просторових даних у цифровій картографії і додатках ГІС. ArcView доступні майже всі просторові дані формату ARC/INFO, включаючи дані, створені на PC ARC/INFO. Повний перелік і опис типів даних ARC/INFO, підтримуваних ArcView, див. у розділі інтерактивної довідки за назвою "Типи даних, що можуть бути використані в ArcView" або по індексу довідки 'ARC/INFO'.

Покриття ARC/INFO можуть містити більш одного класу географічних об'єктів. Наприклад, у полігональних покриттях, таких як земельні ділянки, маються також дуги (тобто лінійні об'єкти), що містять інформацію про границі між ділянками. При додаванні у Вид покриття ARC/INFO, що містить більш одного класу об'єктів, ви вибираєте, який клас об'єктів буде представлений у темі, оскільки в темі може бути представлений тільки один клас об'єктів з покриття. Однак, ви можете додати у Вид декілька тем, кожна з яких ґрунтується на різних класах об'єктів з одного покриття ARC/INFO.

Шари даних у бібліотеці карт ARC/INFO або бази даних ArcStorm.

Деякі бази даних ARC/INFO організовані в бібліотеки, у яких дані зберігаються або у форматі бібліотеки ARC/INFO, або у форматі баз даних ArcStorm (Arc Storage Manager). У цих бібліотеках дані покриття організовані по шарах. У приведеному прикладі дані додаються у Вид з бази даних ArcStorm, що називається our_data. Ця база даних складається з двох бібліотек: city_data і state_data. Обрана бібліотека city_data складається із шарів, що включають Property (Власність), Streets (Вулиці) і Utilities (Комунальні спорудження). Були обрані полігональні дані із шару Property.

Грід ARC/INFO. Грід-покриття ARC/INFO - це растровий формат просторових даних на основі регулярної сітки, використовуваний в основному для передачі безперервних полів значень просторових явищ, таких як рельєф місцевості. Щоб додати грід-покриття у вид як грід-тему і працювати з цими даними, використовуйте додатковий модуль Spatial Analyst, що здобувається окремо. Якщо ви не маєте у своєму розпорядженні розширення Spatial Analyst, ви можете додати грід у вид як однозональне зображення.

Дані, керовані за допомогою Spatial Database Engine (SDE™). Щоб додати дані за допомогою SDE у Вид, використовуйте модуль Database Themes, що включений у ArcView. Цей модуль перетворює ArcView у клієнта баз даних SDE і дозволяє здійснювати перегляд і запити до даних.