Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

1.1. Щоб створити нове, порожнє компонування.

1. Зробіть активним вікно Проекту.

2. Двічі клацніть на значку Компонування. Використовуючи шаблон за замовчуванням, створюється нове, порожнє компонування.

3. Якщо ви хочете використовувати інший шаблон для Компонування, виберіть Використовувати шаблон (Use Template) з меню Компонування (Layout).

1.2. Установка сторінки компонування.

Перш ніж продовжити роботу з компонування, вам належить визначити розмір сторінки для виводу на друк. З меню Компонування виберіть Параметри сторінки (Page Stup). Зі списку Розмір сторінки (Page Size) виберіть формат сторінки, який будете використовувати.

У діалоговому вікні Параметри сторінки можливо також визначити поля вашого компонування. Щоб визначити потрібні вам поля, відключіть опцію Поля (Use printer border), установлені для принтера, і введіть поля, які ви будете використовувати. Ваші установки негайно відіб'ються у вашому Компонуванні, так, якщо ви визначили більший розмір сторінки, Компонування стане великих розмірів. ArcView показує поля блакитними лініями навколо компонування. Ці лінії не будуть зображуватися в роздруківці.

1.3. Установка сітки Компонування.

За замовчуванням, компонування покрите сіткою крапок, до яких автоматично підганяються компоненти компонування при їхньому переміщенні або додаванні нових. Сітка допомагає акуратно розміщати елементи компонування. Щоб змінити крок сітки (Grid Spacing) або скасувати опцію Прив'язка до сітки (Snap to Grid) і розміщати компоненти незалежно від сітки, виберіть Властивості з меню Компонування (Layout).

Якщо ви задасте дуже щільну сітку, ArcView автоматично сховає її при зменшенні компонування. Ви також можете сховати сітку в будь-який час, вибравши Сховати сітку (Hide Grid) з меню Компонування. При захованій сітці компоненти як і раніше будуть до неї прив'язані, поки опція Прив'язка до сітки не буде відключена в діалоговому вікні Властивості компонування.

2. Збереження Компонування як шаблон.

Ви можете зберегти будь-яке Компонування як шаблон. Таким чином, ви можете використовувати створене вами Компонування як основу для інших Компонувань. Якщо які-небудь рамки у вашому Компонуванні представляють особливі Види, Таблиці або Діаграми з вашого проекту, краще зробити ці рамки порожніми перед збереженням Компонування як шаблона. Наприклад, щоб зробити рамку виду порожньою, двічі клацніть на ній інструментом Покажчик , і в діалоговому вікні Властивості рамки виду зі списку видів виберіть < Порожній вид> (Empty View). Таким чином, шаблон компонування, що ви створюєте, не буде зв'язаний із проектом. Коли ви використовуєте шаблон компонування, будь-який Вид, Таблиця або Діаграма можуть бути розміщені в порожніх рамках, що утримуються в ньому.

2.1. Щоб зберегти Компонування як шаблон.

1. З меню Компонування виберіть Зберегти як шаблон (Store As Template).

2. У діалоговому вікні, яке з'явилося, надрукуйте ім'я шаблона і, якщо хочете, виберіть для нього значок. Натисніть ОК.

Наступного разу, коли ви виберете шаблон для Компонування в якому-небудь проекті, шаблон, що ви створили, з'явиться в списку наявних шаблонів.

2.2. Щоб вибрати шаблон для Компонування.

1. З меню Компонування виберіть Використовувати шаблон (Use Template).

2. У діалоговому вікні, яке з'явилося, клацніть на шаблоні, який хочете використовувати. Ви також можете використовувати це діалогове вікно, щоб видаляти або перейменовувати шаблони.