Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

4. Додавання компонентів до Компонування.

Кожен компонент, який ви додаєте до Компонування, зображується усередині своєї рамки. Додавання нових компонентів до Компонування відбувається за допомогою інструментів рамки в ArcView. Інструменти рамки розташовуються в спадаючій палетці, звернутися до них можна, клацнувши на інструменті Рамка виду в рядку інструментів.

4.1. Додавання Виду до Компонування.

4.1.1. Щоб додати Вид.

1. Клацніть на інструменті Рамка виду .

2. Розмістіть курсор у тім місці, де ви хочете, помістити один з кутів рамки виду, натисніть, не відпускаючи, ліву кнопку миші і розтягніть вікно, яке визначає рамку Відпустіть кнопку миші, створивши рамку потрібного розміру.

3. На екрані з'явиться діалогове вікно Властивості рамки виду (див. попередній розділ). Усі Види у вашому проекті перелічуються в цьому вікні. Клацніть на назві Виду, який ви хочете розмістити в цій рамці виду. (Виберіть < Порожній вид>, якщо ви будете вибирати вид пізніше, або, якщо ви створюєте Компонування, щоб зберегти його як шаблон). Установіть інші необхідні параметри для рамки виду.

4. Клацніть на ОК. Вид зобразиться в Компонуванні у своїй рамці виду.

4.2. Додавання масштабної лінійки в Компонування.

Масштабна лінійка показує масштаб зображення в рамці виду. Якщо масштаб зображення в рамці виду міняється, зв'язана з ним масштабна лінійка також буде змінена. Якщо ви не хочете додати в Компонування порожню масштабну лінійку, додайте спочатку Вид, а потім масштабну лінійку.

4.2.1. Щоб додати масштабну лінійку.

1. Клацніть на інструменті Рамка масштабної лінійки .

2. За допомогою миші покажіть, де ви хочете розмістити масштабну лінійку На екрані з'явиться діалогове вікно Властивості масштабної лінійки. Виберіть назву рамки виду в Компонуванні, з яким хочете зв'язати масштабну лінійку, і установіть інші параметри масштабної лінійки.

Підтримуються різні стилі масштабних лінійок, включаючи різні способи зображення лінійки і масштабу в цифрах. За замовчуванням, довжина масштабної лінійки буде змінюватися, якщо вона зв'язана з рамкою виду, який має динамічний зв'язок з Видом. Щоб установити незмінну довжину масштабної лінійки навіть при змінах масштабу виду, відключіть опцію Зберегти інтервал (Preserve Interval). Натисніть ОК.

4.3. Додавання легенди в Компонування.

Як і масштабна лінійка, легенда в Компонуванні зв'язана з однієї з рамок виду. Якщо змінюється зміст Виду, представленого в цій рамці виду, автоматично змінюються пункти в легенді.

4.3.1. Щоб додати легенду.

1. Клацніть на інструменті Рамка легенди .

2. За допомогою миші покажіть, де ви хочете розмістити легенду На екрані з'явиться діалогове вікно Властивості рамки легенди. Виберіть назву рамки виду в Компонуванні, з яким хочете зв'язати легенду Натисніть ОК.

4.4. Додавання в Компонування стрілки Півночі.

4.4.1. Щоб додати стрілку Півночі.

1. Клацніть на інструменті Рамка стрілки Півночі .

2. За допомогою миші покажіть, де ви хочете розмістити стрілку Півночі. На екрані з'явиться діалогове вікно Диспетчер стрілки Півночі. Виберіть стиль стрілки й установіть кут повороту. Натисніть ОК.

4.4.2. Щоб створити свою стрілку Півночі і додати її у вікно Диспетчер стрілки Півночі.

1. Використовуйте інструменти малювання в Компонуванні, щоб створити свою стрілку. Інструменти малювання знаходяться в спадаючій палетці, відкрити яку можна, клацнувши на інструменті Крапка .

2. Вибирайте всі потрібні вам інструменти малювання для створення своєї стрілки шляхом переміщення інструмента Покажчик.

3. З меню Графіка (Graphics) виберіть опцію Групувати (Group).

4. З меню Компонування виберіть Зберегти стрілки напрямку (Store North Arrows) . Наступного разу, коли ви будете додавати нову стрілку Півночі в Компонування або змінювати параметри існуючої стрілки, ваша стрілка буде доступна до вибору у вікні Диспетчер стрілки Півночі.