Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1 Створення карт за допомогою Arc View

Мета: Ви повинні дізнатися і навчитися:

• Як створювати нову карту в Arc View.

• Які формати просторових даних можуть бути використані в Arc View.

• Які інші типи даних підтримуються Arc View.

• Як створювати нові крапкові, лінійні і полігональні теми.

Кнопки для переміщення по карті

Кнопка Повний екстент. Масштабування зображення до повного простягання всіх тем у Виді. Наприклад, якщо ви двічі збільшували масштаб зображення у Виді, ви можете, клацнувши на цій кнопці, знову побачити Вид повністю.

Кнопка Экстент активної теми (тем). Масштабується зображення до простягання активної теми (або тем) у Виді. Теми у Виді часто мають різне простягання. Деякі теми відображають об'єкти, розміщені по всій карті, інші відображають об'єкти, що знаходяться у визначених місцях на карті. За допомогою цієї кнопки ви легко можете збільшувати масштаб зображення до розмірів території, на якій відображається цікавляча вас тема. Перш ніж клацнути на цій кнопці, клацніть на назві теми в Таблиці змісту у Виді, зображення якої ви хочете масштабувати. Тема стане активною. Якщо ви хочете масштабувати зображення до розмірів території, на якій відображаються більш однієї теми, перш ніж ви клацнете по кнопці, тримайте, не відпускаючи, SHIFT і клацніть на назвах тем, щоб зробити їх активними.

Кнопка Экстент обраного об'єкту. Масштабується зображення до простягання обраних об'єктів в активній темі (темах). Після того як ви вибрали визначені об'єкти в активній темі (наприклад, використовуючи Конструктор запиту ArcView, вибрали об'єкти з відповідними атрибутами), клацніть на цій кнопці, щоб масштабувати зображення до розмірів території, на якій відображаються обрані об'єкти.

Кнопка Збільшити. Наближає до центра зображення.

Кнопка Зменшити. Відсуває від центра зображення.

Кнопка Попередній экстент. Повертає назад до попереднього простягання зображення, що ви розглядали. Клацніть на цій кнопці, щоб повернутися назад до того зображення, відкіля ви масштабували чи панорамували. Ви можете використовувати цю опцію, щоб повернутися на п'ять кроків назад.

Інструменти для переміщення по карті

Коли ви вибираєте інструмент і переміщаєте курсор у Виді, курсор приймає форму обраного інструмента. Інструмент залишається обраним доти, поки ви не виберете інший.

Інструмент Збільшити. Для того, щоб збільшити зображення, розмістіть інструмент у визначеному місці у Виді і клацніть один раз, а потім розтягніть рамку за допомогою інструмента до розміру території, яку потрібно збільшити.

Інструмент Зменшити. Те ж що і Збільшити, тільки зменшує зображення від крапки, де ви клацнете або від розміру розтягнутого вами прямокутника.

Інструмент Пересунути. Дозволяє панорамувати Вид шляхом переміщення екрана в будь-якому напрямку за допомогою миші. Для того, щоб панорамувати, клацніть на цьому інструменті, перемістіть курсор у будь-яке місце у Виді, натисніть, не відпускаючи ліву кнопку миші і пересувайте курсор у будь-якому напрямку. Відпустіть кнопку миші, щоб залишити Вид у положенні, яке ви вибрали.

Кнопка Редактор легенди. Викликає вікно Редактора легенди для активної Теми.