Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2.2. Зв'язування тексту і графіки з темою.

Коли ви зв'язуєте текст і графіку з темою, вони зображуються на карті тільки при включеній темі (включений прапорець-перемикач у Таблиці змісту). Таким чином, текст і графіка, які ви додали, щоб виділити об'єкти в темі, будуть видимими тільки при зображеній темі. Текст і графіка можуть бути зв'язані тільки з однією темою.

2.2.1. Щоб приєднати графіку до теми.

1. Клацніть на назві теми в Таблиці змісту Виду, щоб зробити її активною, якщо вона ще не активна.

2. Виберіть графіку, яку ви хочете приєднати до теми.

3. З меню Графіка (Graphics) виберіть Приєднати графіку (Attach Graphics). Якщо ця опція затемнена (недоступна), то - або немає активної теми, або активні декілька тем. Якщо активна тема виключається (прапорець-перемикач у Таблиці змісту виключений), обрані текст і графіка негайно зникнуть з екрана.

2.2.2. Щоб розірвати зв'язки тексту і графіки з темою.

1. Активізуйте тему

2. З меню Графіка виберіть Від'єднати графіку (Detach Graphics). Будуть розірвані зв'язки всіх написів або графічних елементів з темою.

2.3. Підписування об'єктів теми.

Ви можете підписувати об'єкти теми, використовуючи значення кожного поля в атрибутивній таблиці теми. Підписи об'єктів виводяться на екран тим же шрифтом, стилем, розміром і кольором, який був встановлений у вікні символів. Так, наприклад, якщо ви хочете підписати об'єкти за допомогою визначеного шрифту, ви можете або вибрати цей шрифт у вікні символів до того, як будете підписувати об'єкти, або спочатку підпишіть об'єкти, потім виберіть підписи, а потім заміните шрифт на іншій, як це було описано раніше.

2.3.1. Щоб визначити шрифт, стиль, розмір і колір перед підписуванням об'єктів.

1. Переконайтеся, що у Виді немає поточної вибірки тексту або графіки. Тоді установки, які ви зробите, будуть застосовуватися тільки до нового тексту, що додається на карту.

2. З меню Вікно виберіть Показати вікно символів (Show Symbol Window).

3. Виберіть потрібний вам шрифт, стиль, розмір і колір.

Ви можете редагувати нанесені підписи, коли ви підписуєте об'єкти, використовуючи кожну з описаних раніше методик редагування тексту. Ви можете пересувати, змінювати розмір і видаляти підписи. Ви також можете редагувати текст підпису і змінювати опцію вирівнювання і кут нахилу.

Підписані об'єкти автоматично зв'язуються з темою, якій вони належать, таким чином, вони будуть з'являтися на карті тільки при включеній темі.

2.3.2. Підписування окремих об'єктів.

Використовуйте інструмент Підпис (Label) для підписування об'єктів теми одного за іншим. Перед використанням цього інструмента, визначте поле в атрибутивній таблиці теми, яке ви хочете використовувати як поле підпису, місце щодо об'єкта, де ви хочете розмістити підпис, установивши параметри текстових підписів у темі.

2.3.2.1. Щоб установити параметри текстових підписів у темі.

1. Клацніть на імені теми, у якій ви хочете розмістити підписи, щоб зробити її активною.

2. Клацніть на кнопці Властивості теми.

3. У діалоговому вікні, яке з'явиться на екрані, клацніть на кнопці Підпису (Text Labels). Параметри текстових підписів у діалоговому вікні, які ви побачите, будуть залежати від типу об'єктів у темі.

4. Виберіть поле, по якому ви хочете підписати об'єкти, зі спадаючого списку Поле підпису (Label Field). У цьому списку утримуються всі поля активної атрибутивної таблиці теми. За замовчуванням першим стоїть перше символьне поле. Ви можете вибрати поле, яке містить будь-який тип даних у якості поля підпису.

5. Установіть опції, які визначають розташування підпису.

6. Натисніть ОК.

Порада: За замовчуванням, ArcView масштабує підписи так, що при збільшенні Виду розмір підпису збільшується, а при зменшенні -зменшується. Якщо ви хочете,щоб розмір підпису не змінювався при збільшенні або зменшенні, виключіть Масштабувати підписи (Scale Labels) у діалоговому вікні Властивості теми. Не масштабовані підписи використовуються у видах, де необхідно часто змінювати масштаб, але при цьому завжди необхідно бачити підписи об'єктів. Наприклад, якщо ви виключите Масштабувати підписи і підпишете нафтові свердловини їх ID номерами, розмір цих ID номерів буде залишатися без змін незалежно від ступеня збільшення або зменшення.