Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

3. Керування зображенням Видів у Компонуванні.

Вид у компонуванні зображується в рамці виду. Рамка виду являє собою рамку з зображенням визначеного Виду у вашому проекті. Ви можете розмістити в компонуванні будь-яке число рамок виду, ви можете пересувати і змінювати розміри цих рамок, створюючи свою композицію. Рамка виду має властивості, які керують зображенням розміщеного в ній Виду.

3.1. Щоб переглянути або змінити властивості існуючої рамки виду.

1. Клацніть на інструменті Покажчик.

2. Двічі клацніть усередині рамки виду в Компонуванні. ArcView відобразить діалогове вікно Властивості рамки виду.

У діалоговому вікні Властивості рамки виду показано, який Вид з вашого проекту представлений у рамці виду і як цей Вид зображений у рамці:

Динамічний зв'язок (Live Link). За замовчуванням, ArcView підтримує динамічний зв'язок між рамкою виду і Видом. Це означає, що зміни у Виді негайно відбиваються у Компонуванні. Таким чином, якщо ви включите або виключите тему у Виді, зміните спосіб зображення даних, збільшите або зменшите зображення, додасте нові теми і т.д., зміни відіб'ються в Компонуванні. Застосування цієї опції означає, що ви можете продовжувати вносити зміни у Вид навіть після створення Компонування. Це також означає, що в Компонуванні автоматично відіб'ються зміни в даних, зображених у вашому Виді.

Щоб виключити динамічний зв'язок, просто відключіть опцію Динамічний зв'язок (Live Link). Це переключить рамку виду в растровий образ екрана ('snapshot') поточного стану Виду. Зміни, вироблені у Виді не будуть відбиватися в Компонуванні. Використовуйте цю опцію після завершення Компонування, щоб мати можливість продовжувати працювати з Видом без змін у Компонуванні.

При включеній опції Динамічний зв'язок усі масштабні лінійки або легенди в Компонуванні, зв'язані з Видом у цій рамці, також автоматично обновляються, відбиваючи зміни у Виді.

Масштаб (Scale). За замовчуванням, ArcView масштабує зображення в рамці виду автоматично; тобто, якщо ви змінюєте розмір рамки виду в Компонуванні, зображення в рамці виду буде масштабуватися під розмір зміненої рамки. Якщо ви хочете, щоб зображення в рамці виду відображалося в тім же масштабі, що і Вид, незалежно від розміру рамки виду в Компонуванні, виберіть опцію Зберегти масштаб виду Preserve View Scale) зі спадаючого списку Масштаб. Наприклад, якщо Вид зображується в масштабі 1:80 000 000, і ви для рамки виду встановили параметр Масштаб як Зберегти масштаб виду, зображення в рамці виду буде відображатися в цьому масштабі навіть, якщо ви зміните розмір рамки виду. Помітьте, що навіть, якщо ви використовуєте опцію Автоматичне масштабування (Automatic) або опцію Зберегти масштаб виду, масштаб зображення в рамці виду буде мінятися при включеній опції Динамічний зв'язок і зміні масштабу зображення Виду. Щоб уникнути зміни масштабу зображення в рамці виду в цьому випадку, відключіть опцію Динамічний зв'язок.

Якщо ви хочете самі задати масштаб зображення в рамці виду, виберіть опцію Заданий користувачем масштаб (User Specified Scale) зі спадаючого списку і надрукуйте масштаб, який ви хочете використовувати, у діалоговому вікні. Таким чином, при роздруківці компонування, зображення в рамці виду буде відображатися в заданому масштабі, незалежно від поточного масштабу Виду. При використанні опції Заданий користувачем масштаб, зміна масштабу зображення Виду не змінить масштаб зображення в рамці виду, навіть якщо включено опцію Динамічний зв'язок.

Примітка: Щоб використовувати опцію Зберегти масштаб виду або опцію Заданий користувачем масштаб, у вашому Виді повинні бути встановлені Картографічні одиниці. При невстановлених картографічних одиницях у Виді, у діалоговому вікні Властивості рамки виду масштаб буде показаний як 0.

Экстент (Extent). За замовчуванням, якщо зображення у вікні рамки виду менше, ніж сама рамка, ArcView спробує заповнити її даними з Виду. Це може привести до зображення в компонуванні даних, невидимих у поточному екстенті вашого Виду. Наприклад, якщо ви вибираєте опцію Зберегти масштаб виду і робите рамку виду в Компонуванні більше, ArcView спробує заповнити всю рамку виду даними з вашого Виду. Щоб уникнути цього, установіть опцію Екстент на Вирізувати у вид (Clip to View). Використовуйте Вирізувати у вид, якщо ви хочете бути упевнені, що тільки видимі у Виді об'єкти будуть зображені в Компонуванні.

Показати (Display). За замовчуванням ArcView виводить на екран зображення в рамці виду в Компонуванні тільки при активному вікні компонування. Коли вікно компонування неактивно, зображення в рамці виду не буде перемальовуватися, поки вікно компонування не буде знову активним. Це заощаджує час при роботі з Видом, який містить велику кількість об'єктів, якщо встановлено динамічний зв'язок, оскільки ArcView не буде перемальовувати зміни в Компонуванні щораз, коли ви щось змінюєте у Виді. Щоб анулювати це, установіть опцію Завжди в поле (Always) Показати.

Якість (Quality). Якщо в рамці виду представлено багато об'єктів, ви також можете заощадити час, установивши в поле Якість опцію Чорнова якість (Draft) замість опції Висока якість (Presentation). Таким чином, зображення в рамці виду не буде цілком малюватися на екрані або при роздруківці Компонування. Закінчивши роботу над Компонуванням, установите в поле Якість опцію Висока якість перед вивідом її на друк.