Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ № 1 Клавіатура ПК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
201.73 Кб
Скачать

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1

КЛАВІАТУРА ПЕРСОНАЛЬНОГО КОМП'ЮТЕРА”

1. Мета роботи

Вивчити клавіатуру персонального комп'ютера і отримати практичні навички використання клавіатури.

2. Задачі роботи

2.1. Освоїти роботу з клавіатурою персональним комп’ютером (ПК).

2.2. Придбати практичні навички для роботи з клавіатурою, способами зміни мовної розкладки.

3. Зміст роботи

3.1. Включити комп’ютер.

3.2. Запустити текстовий процесор MS Word.

3.3. Оволодіти способами зміни мовної розкладки.

3.4. Набрати автобіографію (12-15 рядків).

3.5. Оформити звіт.

4. Вимоги до звіту

Звіт про виконану роботу повинний містити:

  • титульний лист з назвою роботи та відомостями про виконавця назву роботи,

  • постановку задачі і відомості про послідовність її виконання;

- автобіографію; 

- відповіді на контрольні питання з п.6.

Результати роботи зберегти у файлі на дискеті.

5. Практичне завдання

5.1. Підготовка до роботи

Для того, щоб працювати на персональному комп'ютері, його треба підключити до електричної мережі і натиснути кнопку включення живлення „POWER”, яка зазвичай знаходиться на передній панелі системного блоку комп'ютера.

Робота комп'ютера починається із завантаження операційної системи в оперативну пам’ять (про завантаження інформують цифри, які швидко змінюються у лівому верхньому куті екрана). Після завантаження операційної системи, виконується перевірка периферійних пристроїв (клавіатури, принтерів, сканерів і т. ін.).

Після того, як операційна система буде успішно завантажена, на екрані можна побачити „Робочий стіл” ОС Windows.

Увага! Будь ласка, у подальшому, при виконанні лабораторних робіт, ні з якому разі не видаляйте і не створюйте ніяких файлів (папок) і каталогів на системному диску С.

При роботі на комп'ютері, інколи з'являються різні ситуації, коли операційна система „зависає”, тобто не реагує на натискання клавіш клавіатури, або дії маніпулятора „миша”. У такому випадку, необхідно виконати перезавантаження операційної системи. На жаль, всі дані, які знаходяться в оперативній пам'яті, при цьому будуть втрачені.

Перезавантаження операційної системи можна виконати:

 натиснувши кнопку „RESET на передній панелі системного блока комп'ютера;

 натиснувши комбінацію клавіш <Сtrl+Аlt+Delete>.

У першому випадку, перезавантаження операційної системи виконується аналогічно завантаженню ОС при увімкненні комп’ютера з перевіркою оперативної пам'яті.

Увага! Для перезавантаження операційної системи ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ використовувати кнопку „POWER”.

5.2. Огляд клавіатури

Клавіатура - це клавішний пристрій управління персональним комп'ютером, призначений для уведення алфавітно-цифрових даних та команд управління. Комбінація монітора та клавіатури забезпечує найпростіший інтерфейс користувача. За допомогою клавіатури, керують комп’ютером, а за допомогою монітора отримують відгук від нього.

Клавіатура відноситься до базової конфігурації персонального комп'ютера.

Розглянемо розташування основних груп клавіш на прикладі стандартної клавіатури персонального комп'ютера (рис 1.1).

Рис.1.1. Клавіатура ПК

У цієї клавіатури можна виділити наступні функціональні групи клавіш:

1) клавіші основного поля (алфавітно-цифрові клавіші);

2) клавіші керування курсором;

3) функціональні клавіші;

4) додатковий блок клавіш.

Розглянемо призначення кожної групи клавіш.

Алфавітно-цифрові клавіші - це основні клавіші клавіатури. Вони служать для уведення команд, що набираються по буквам, літер національних алфавітів, цифр та стандартних символів:

~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ + | ` / -= \ [ ] { } "< >.

Кожна алфавітно-цифрова клавіша має два регістра (режими), тобто кожною клавішею можна увести два символи. В звичайному стані діє нижній регістр, при цьому можна уводити „малі” букви і цифри. Переключення між регістрами здійснюється за допомогою клавіш <Shift> (нефіксоване переключення), або <Caps Lock> (фіксоване переключення).

Якщо клавіатура використовується для уведення даних, абзац закривається натисненням клавіші <Enter>.

Клавіша <Tab> служить для уведення позицій табуляції. Практично, ця клавіша переміщує курсор відразу через три позиції на четверту. В деяких програмах, ця клавіша може бути перевизначена і виконувати іншу дію.

Клавіша <Caps Lock> - (кнопка-перемикач) служить для фіксації верхнього регістра алфавітних клавіш. При цьому цифрові клавіші залишаються у нижньому регістрі. Повторне натискання клавіші <Caps Lock> скасовує режим верхнього регістру. В режимі <Caps Lock> натискання клавіші <Shift> дає можливість уведення рядкових букв. На більшості клавіатур є індикаторна лампочка, яка загорається, коли клавішею <Caps Lock> включається верхній регістр.

Клавіша <Shift> служить для включення верхнього регістру алфавітно-цифрових клавіш. Для включення режиму, клавіша повинна утримуватись у натиснутому стані.

Переключення на символи інших алфавітів. Для різних мов використовуються різні схеми закріплення символів національних алфавітів за конкретними алфавітно-цифровими клавішами. Такі схеми називаються розкладками клавіатури. Переключення між розкладками клавіатури виконуються програмним способом. Це одна із функцій операційної системи. Спосіб переключення залежить від того, в якій операційній системі працює комп’ютер. Наприклад в системі Windows 2000, для цього можуть використовуватись комбінації клавіш <Alt+Shift>, або <Ctrl+Shift>.

Клавіша <Backspace> - це клавіша зі стрілкою, яка розташована над клавішею <Enter>. Клавіша видаляє останній уведений символ, тобто символ, що знаходиться ліворуч від курсору.

Клавіша <Enter> призначена для закінчення уведення рядка символів, цифр, тощо. За допомогою цієї клавіші уводиться інформація в оперативну пам'ять комп'ютера для остаточної обробки. Наприклад, уведення кожної команди MS- DOS повинно закінчуватися натисканням клавіші <Enter>.

Клавіші <Ctrl> і <Alt> аналогічні клавіші <Shift>. Вони призначені для перевизначення інших клавіш. Клавіші <Ctrl> і <Alt> уводяться в комбінації з іншими клавішами, і програма що виконується, може особливим чином реагувати на такі комбінації клавіш.

Клавіша <Пробіл> - довга клавіша без напису в нижній частині клавіатури, служить для уведення пробілу.

Клавіша з логотипом Windows. За допомогою цієї клавіші відкривається меню „Пуск” (Головне меню операційної системи 98/NT/2000).

За допомогою цієї клавіші відкривається меню „Властивості об'єкта” у Windows 95/98/NT/2000.

Клавіша <Esc> (від англ. „escape” - тікати, рятуватися), зазвичай використовується для скасування будь-якої дії, виходу з даного режиму роботи, з програми і т. ін.

Клавіші F1 … F12 це функціональні клавіші, призначені для виконання спеціальних функцій. Ці функції, зазвичай задаються виконуваною програмою.

Клавіша <Print Screen> виводить на друк зміст екрана (режим MS-DOS), або здійснює його збереження у спеціальній області оперативної пам’яті, яка називається буфером обміну (ОС Windows).

Клавіша <Scroll Lock> відключає режим, при якому можливе прокручування тексту.

Клавіша <Pause> (пауза) призупиняє виконання програми.

Клавіша <Del> (від англ. „delete” - видалити) використовується для видалення символу, який знаходиться під курсором.

Клавіша <Ins> (від англ. „іnsert” - вставити) призначена для переключення між двома режимами уведення символів: уведення з розсовуванням символів (вставка) і уведення із заміщенням раніше уведених символів (заміна).