Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ № 5 Робота з графічними обєктами-1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
673.79 Кб
Скачать

Практичне заняття № 5

РОБОТА З ГРАФІЧНИМИ ОБ’ЄКТАМИ

В ТЕКСТОВОМУ ПРОЦЕСОРІ MS WORD

 

1. Мета роботи

Здобуття практичних навичок застосування спеціальних елементів оформлення документів засобами Microsoft WORD

 

2. Задачі роботи:

Створення документа Microsoft WORD, що містить вбудовані об'єкти.

 

3. Порядок виконання роботи

3.1. Створити документ (додаток А). В документі оформити мальовничий заголовок засобами WordArt.

3.2. Вставити в документ зображення з бібліотеки ClipArt, змінити розмір та колір його зображення, виконати переміщення ілюстрації.

3.3. Набрати текст документа.

3.4. Вставити в документ автофігуру.

3.5. В кінці документа створити формулу.

3.6. Результати роботи зберегти у файлі на дискеті.

 

4. Зміст звіту

Звіт повинен включати:

 титульний лист з назвою роботи та відомостями про виконавця;

 назву роботи, постановку задачі, зміст роботи і послідовність її виконання;

 практичні результати виконання роботи;

 відповіді на контрольні питання.

 

5. Теоретичні положення

5.1. Включення ілюстрацій в документ

При роботі у текстовому процесорі Microsoft Word, однією з особливих можливостей по оформленню документів є включення в текст графічних ілюстрацій. Графічний матеріал покращує сприйняття тексту і надає документу професійно оформлений вид.

Ілюстрація може бути створена за допомогою уведення графічних об’єктів, що зберігаються на комп'ютері, або безпосередньо уведена в комп'ютер. Існують наступні шляхи отримання ілюстрацій:

- уведення ілюстрації за допомогою сканера;

- створення ілюстрацій в графічних редакторах;

- створення ілюстрацій в прикладних програмах;

- створення ілюстрацій убудованими засобами Microsoft.

Вставлені графічні об'єкти можна масштабувати, обрамляти рамками, обрізати та позиціонувати довільним чином. Можливості внесення змін у вставлений графічний об'єкт визначаються форматом вихідного файла, що зберігає вставлений об'єкт.

 

5.2. Впровадження в документ ілюстрацій, створених засобами інших програм

За допомогою засобів зв'язування і впровадження, доступних в Microsoft Word, в документи можна включити інформацію або об'єкти, створені в інших додатках. Основна різниця між зв'язуванням і впровадженням полягає в способі збереження даних:

-  впроваджені об’єкти стають частиною документа Microsoft Word;

- зв'язана інформація зберігається у файлі джерелі; документ Microsoft Word зберігає тільки відомості про місце розташування інформації у файлі – джерелі і показує графічне представлення зв'язаної інформації.

 

5.2.1. Впровадження об'єкта

Впровадження означає вставку інформації в документ, яка створена засобами інших програм. При цьому об'єкт стає частиною документа. Подвійним клацанням лівою кнопкою миші на впровадженому об’єкті, можна відкрити додаток, в якому цей об’єкт був створений, причому об’єкт вже буде завантажений в робочу область і готовий до редагування. При поверненні в документ Microsoft Word, в документі відобразяться усі зміни, що були внесені в об’єкт. Можна або впровадити вже існуючий об’єкт, файл або виділений блок, або створити і впровадити новий об’єкт. Для впровадження, необхідно використати команду Вставка”  „Об’єкт”. Доступні типи об’єктів знаходяться у списку Тип об’єкта”, з якого необхідно вибрати потрібний. Прапорець „У вигляді значка дозволяє зберігати в тексті не сам об’єкт, а тільки його піктограму. Цю можливість можна використовувати, якщо об’єкт занадто великих розмірів і його значок займає набагато менше місця.

Після натискання у вікні „Об’єкт” кнопки „ОК” відбувається активізація програми, що працює з об’єктами обраного типу. Здійснивши дії по редагуванню об’єкта, додаток, в якому об’єкт був створений, потрібно закрити і повернутися у Microsoft Word. Перед цим, потрібно обновити об’єкт, який зберігається в документі Microsoft Word. Якщо цього не зробити, то при закритті додатка, з'явиться запит: „Чи потрібно обновляти об’єкт в документі Word?. Для того щоб відновлення відбулося, потрібно відповісти стверджувально. Зазвичай, для цього служить кнопка „OK”. У випадку створення об’єкта, необхідно визначити у полі „Тип об’єкта” вкладки „Створення” діалогового вікна „Вставка об'єкта” додаток для створення впроваджуваного об’єкта (рис. 5.1).

Рис. 5.1. Створення упровадженого об’єкта

 

У випадку впровадження об’єкта з файлу, необхідно вказати файл у розділі Створення з файлу” діалогового вікна „Вставка об’єкта”. Прапорець „Зв'язок з файлом” дозволяє встановити залежність між об’єктом на диску і об’єктом в документі. Зміни у вихідному файлі будуть автоматично відображатися на об’єкті в документі Word (рис. 5.2).

 

Рис. 5.2. Включення в документ об’єкта з файлу