Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ № 6 Створення шаблонів.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
181.25 Кб
Скачать

Практичне заняття № 6

СТВОРЕННЯ ШАБЛОНІВ ДОКУМЕНТІВ У ТЕКСТОВОМУ ПРОЦЕСОРІ MS WORD

  

1. Мета роботи

Вивчення принципів роботи з шаблонами в текстовому редакторі Microsoft Word, та здобуття практичних навичок використання шаблонів.

 

2. Задачі роботи

Задачею роботи є створення шаблону, полів форм та документа на їх основі.

 

3. Порядок виконання роботи

3.1. Створити шаблон документа (див. додаток А).

3.2. Захистити шаблон від змін.

3.3. Зберегти шаблон у файлі з розширенням .dot.

3.4. Створити документ на основі шаблона. Заповнити поля, подивитися, як працюють прапорці і списки. Показати результат викладачу.

4. Зміст звіту

Звіт повинен включати:

 титульний лист з назвою роботи та відомостями про виконавця;

 назву роботи, постановку задачі, зміст роботи і послідовність її виконання;

 практичні результати виконання роботи;

 відповіді на контрольні питання.

5. Теоретичні положення

5.1. Поняття шаблонів документів

Кожний елемент у Microsoft Word заснований на шаблоні. Шаблон документа – це засіб для створення однотипних документів, модель або базова структура, котра визначає вигляд та властивості документа і частково визначає його зміст. Кожний документ, який створюється в ТП Microsoft Word, базується на тому чи іншому шаблоні. Більшість користувачі абсолютно даремно ігнорують інші шаблони, використовуючи шаблон Normal, по умовчанню. Використання різноманітних шаблонів документів, автоматизує створення і форматування текстів, що мають аналогічну структуру, суттєво економить час і зусилля. Можна створити шаблони, що підходять для усіх типів використовуваних вами документів, наприклад, листи, докладні записки, факси, проекти, презентації і т. ін.

Шаблон може включати велику кількість документів. Ці компоненти використовуються у документах, що базуються на відповідному шаблоні. Прості шаблони містять інформацію про макет. Більш складні шаблони можуть включати і інші компоненти.

Шаблон є основою для інших документів, однак сам залишається незмінним. Шаблони можуть включати в себе текст, стилі, елементи автотексту, макроси, користувальницькі настройки меню, комбінації клавіш та панелі інструментів.  Файли шаблонів мають розширення .dot.

5.2. Створення шаблонів документів

Для розробки шаблонів документів, використовується команда „Файл Ø Створити” з указівкою типу документа – „Шаблон. При цьому створюється новий документ із стандартним ім'ям „Шаблон1”, для якого можна виконати усе необхідне оформлення, розмітку сторінок, підготувати стилі, макрокоманди і т. ін., а потім зберегти документ із стандартним розширенням .dot в каталозі, що містить шаблони.

При створенні шаблону, задається незмінний (постійний) текст у вигляді звичайного символьного рядка і змінна частина документа, що модифікується у вигляді полів.

До постійної частини шаблону відноситься незмінний при уведенні текст, таблиці фіксованого змісту, оформлювальні елементи: рисунки, графіки, лінії розмічування, елементи оформлення - заповнення, обрамлення.

Змінна частина документа включає текст, списки, прапорці і використовується для уведення інформації при заповненні шаблону. Для розміщення в документі змінних даних, служать поля, настроювання яких виконується шляхом виклику команди „Опції поля.

Поля бувають двох основних типів:

1) Власне поле”. Це об'єкт Microsoft Word, що представляє собою обчислювану і змінювану величину (наприклад, дата, час, кількість сторінок і т. ін.), або команду по управлінню документом (переформатувати, обновить зміст і т. ін.). Таке поле можна використовувати як в шаблоні, так і у звичайному документі, створеному не на основі шаблону. Для додавання поля до шаблону, використовують команду „Вставка Ø Поле”. У вікні що з'явиться, вибирають потрібну категорію поля і саме поле (наприклад, для вставки поля типа „Date” необхідно вказати категорію поля „Дата і час”, потім вибрати саме поле „Date”). При цьому внизу з'являється його опис, а вид поля можна задати за допомогою кнопки „Параметри”. Найбільш часто зустрічаються поля „Page”, котрі вставляються при додаванні номера сторінки і „Date”, які вставляються при виборі команди „Дата і час”.

2) Поле форми”. Це поле є винятково ефективним при створенні документа на основі шаблону. Для додавання поля форми потрібно викликати панель інструментів „Форми” за допомогою команди „Вид Ø Панелі інструментів (рис.6.1).

В шаблонах використовуються поля трьох типів: текстові поля, прапорці, поля зі списками. Настроювання полів виконують в діалоговому вікні „Параметри”. Щоб відкрити дане вікно, потрібно вибрати поле і клацнути лівою кнопкою миші на кнопці Параметри поля форми на панелі інструментів Форми”, або зробити подвійне клацання лівою кнопкою миші по вставленому в документ полю.

Рис. 6.1. Панель інструментів „Форми”