Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ № 6 Створення шаблонів.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
181.25 Кб
Скачать

5.2.3. Поле форми „Прапорець”

Поле форми Прапорець” створюється для переключення режимів перегляду, форматування, блокування відновлення полів і т. ін. Це поле існує в двох станах: активізованому (встановленому), або неактивізованому (скинутому). Вставка поля здійснюється за допомогою кнопки на панелі інструментів „Форми”.

Рис. 6.4. Діалогове вікно „Параметри прапорця”

5.3. Редагування шаблону

Для внесення змін в шаблон потрібно:

- вибрати команду „Відкрити” в меню „Файл”, а потім вибрати шаблон, який потрібно змінити. Якщо в діалоговому вікні „Відкриття документа” немає списку шаблонів, вибрати значення „Шаблон документа” в полі „Тип файлу”;

- змінити будь-які з тих що є в шаблоні написів, рисунків, стилів, форматів, макросів, елементів списку автотексту, панелей інструментів, настроювань меню і комбінацій клавіш.

- закрити шаблон, зберігши зміни.

Примітка. Внесені зміни у зміст і форматування шаблону, відобразяться на всіх нових документах, які будуть створені на основі даного шаблону; існуючі документи при цьому не змінюються. Змінені стилі будуть оновлені в існуючих документах тільки при встановленні прапорця „Автоматично обновляти стилі документа. Встановіть цей прапорець у вікні „Шаблони і надбудови, яке викликається при виборі команди Шаблони і надбудови в меню „Сервіс.

 

5.4. Захист шаблону від змін

Після створення шаблону, його необхідно захистити для того, щоб при заповненні форми можна було уводити дані, тільки в призначені для цього поля. Для захисту шаблону, необхідно в меню „Сервіс” вибрати команду „Встановити захист”. Потім встановити перемикач „Заборонити будь-які зміни, крім уведення даних в поля форм і при необхідності увести пароль у відповідне поле, для захисту інформації. Користувачі, які не знають пароля, зможуть уводити дані в поля форм, але не зможуть змінити саму форму. Для захисту всієї форми, потрібно натиснути кнопку „ОК”.

Для встановлення або зняття захисту форми під час її розробки або зміни, можна також використовувати кнопку „Захист форми” на панелі інструментів форми.

 

6. Методичні рекомендації

6.1. Для створення постійної частини шаблону, необхідно в меню Файл” виконати команду „Створити”, а в діалоговому вікні „Створення документа задати установку „Шаблон і підтвердити встановлений по умовчанню тип шаблону – Звичайний”.

Увести назву форми шаблону (див. додаток А), для чого необхідно використати шрифт „Times New Roman, 14 пт”, розряджений (2 пт), напівжирний.

Увести в документ незмінний текст (див. додаток А) і відформатувати його.

Для заповнення тієї частини документа, що постійно модифікується, потрібно виконати розміщення полів типу „Текст”, типу „Список”, типу „прапорець”. Для цього вивести на екран панель інструментів „Форма” командою „Вид Ø Панелі інструментів”, потім встановити курсор в місце вставки поля і використати відповідну кнопку панелі „Форма” для вставки поля в документ.

Для того щоб вставити дату, як поле, необхідно встановити курсор в місце вставки поля і виконати вставку поля командою „Вставка Ø Дата і час Ø Дата”.

6.2. Для захисту шаблону від змін, потрібно виконати команду „Сервіс Ø Встановити захист...” При цьому задати настанову дозволу „Уведення тільки в Поля форм”.

6.3. Для збереження шаблону документа у файлі виконати команду „Файл Ø Зберегти як”, вказати ім'я файла, а розширення файла залишити встановленим по умовчанню для шаблону (.dot), (диск і папку розміщення файлу з шаблоном залишити без змін).

6.4. Для створення документа на основі шаблону виконати команду Файл Ø Створити”, у вікні Створення документа встановити прапорець Створити в положення Документ і в переліку назв шаблонів вибрати ім’я тільки що створеного шаблону. Заповнити довідку на одного конкретного студента, наприклад, Прищика Богдана Мефодійовича, студента очної форми навчання і т. ін.