Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2.2. Розбивка ліній

У вашій темі вулиць вам може знадобитися намалювати нову вулицю, що перетинає наявні. Ви можете створити перетинання там, де вулиці перехрещуються. Якщо вулиці не були розбиті, нова вулиця не буде зв'язана з існуючими і, отже, буде проходити поверх них.

У ArcView ви можете використовувати інструмент Розбити лінію для створення лінії, що розбивається сама при перетинанні з іншою лінією, а також розбиває всі лінії, з якими вона перетинається. Наприклад, припустимо, що тема, що редагується, у даний момент містить тільки одну вулицю.

Скористайтеся інструментом Розбити лінію, щоб додати іншу лінію, малюючи її уже відомим вам способом за допомогою інструмента Лінія. Отже, і існуюча, і нова вулиці розбиваються на дві окремі лінії в точці їхнього перетинання. Тепер, як ви можете бачити нижче, ваша тема містить чотири вулиці, і атрибутивна таблиця містить чотири записи.

Примітка: Лінія, що ви малюєте за допомогою інструмента Розбити лінію, повинна проходити принаймні через одну з ліній, щоб створити кілька об'єктів.

2.3. Злиття ліній

У процесі редагування лінійної теми ви можете виконати злиття обраних ліній у єдиний лінійний об'єкт, використовуючи опцію Об'єднання об'єктів.

1. Інструментом Покажчик виберіть лінії, які ви хочете об'єднати.

2. З меню Редагувати (Edit), виберіть Об'єднання об'єктів (Union Features).

2.4. Додавання атрибутів до лінійних об'єктів

При створенні нової лінійної теми для неї автоматично створюється таблиця атрибутів. Коли ви додаєте нову лінію до цієї теми, Arc View додає відповідний запис в атрибутивну таблицю теми. У будь-який момент ви можете додавати в таблицю нові поля для збереження атрибутивних даних про лінійні об'єкти.

Поверніться до розділу цієї лабораторної роботи «Додавання атрибутів до крапкових об'єктів», де показане як додати нові поля в таблицю атрибутів теми і ввести в них значення.

За бажанням ви можете додати в атрибутивну таблицю лінійної теми поле, що містить довжину кожного лінійного об'єкта.

Примітка: Значення довжин, що обчислюються ArcView, вимірюються в тих же одиницях, що і джерело даних теми. Наприклад, якщо шейп-файл зберігається в десяткових градусах, одиниці довжини будуть також у десяткових градусах. Якщо шейп-файл у десяткових градусах, а ваш Вид спроектований у метрах, одиниці довжини будуть у десяткових градусах. Якщо шейп-файл зберігається в метрах UTM, одиниці довжини будуть метри. Установка Одиниць виміру у Властивостях виду не впливає на одиниці виміру значень довжин.

2.5. Що відбувається з атрибутами при розбивці або злитті ліній?

Ви можете установити правила відновлення атрибутів, щоб визначити, що відбудеться з даними в атрибутивній таблиці теми, коли ви розбиваєте лінію інструментом Розбити лінію або зливаєте лінії за допомогою опції Об'єднати об'єкти (Union Features). Наприклад, при розбивці лінії ви можете вказати, як будуть отримані атрибути двох нових ліній з атрибутів вихідної. Для лінійних тем існують різні правила відновлення атрибутів для одиночного (окремого) і парного (діапазонного) типів полів. Спочатку розглянемо правила установки для одиночного поля.

Одиночне поле - це будь-яке поле в таблиці. Прикладами одиночних полів теми можуть бути Довжина і Тип_дорог. Для кожного одиночного поля в таблиці атрибутів ви можете вибрати одне з наступних правил розбивки.

Пробіл: значення в обох записах будуть порожніми.

Копія: вихідне значення привласнюється обом записам (за замовчуванням).

Пропорція: значення будуть пропорційні довжинам нових ліній.

Довжина: значеннями будуть довжини нових ліній (за замовчуванням для поля названого Length).

Для кожного одиночного поля в таблиці атрибутів ви можете вибрати одне з наступних правил об'єднання:

Пробіл: значення в результуючому записі буде порожнім.

Копія: привласнюється значення першої з зустрінутих записів (за замовчуванням).

Пропорція: значення буде пропорційно довжині об'єднаних ліній.

Додавання: усі значення додаються в результуючий запис.

Середнє: значення представляються середньою завбільшки результуючому запису.

Довжина: значення буде дорівнювати довжині нової лінії (за замовчуванням для поля названого Length).