Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

3.2. Створення полігональних об'єктів

Тепер, після установки середовища замикання, ви готові додавати полігони. Ви створюєте полігони, користуючись інструментами з Палетки інструментів малювання .

Щоб створити полігон неправильної форми, клацніть інструмент Полігон , клацніть у місці, де ви хочете почати полігон, клацайте на місці кожної вершини уздовж границі полігона, потім клацнувши два рази позначте кінцеву вершину.

Щоб створити коло, клацніть на інструменті Коло , установіть курсор у передбачуваний центр кола, утримуйте в натиснутому стані ліву кнопку миші, переміщаючи її доти, поки не установите потрібний розмір кола і потім, щоб закінчити, відпустіть кнопку миші.

Щоб створити прямокутник, клацніть на інструменті Прямокутник , помістіть курсор в один з передбачуваних кутів, утримуйте в натиснутому стані ліву кнопку миші, переміщаючи її доти, поки не установите потрібний розмір, і потім, щоб закінчити, відпустіть кнопку миші.

Ви можете використовувати інструмент Лінія для додавання полігона , щоб створити новий полігон, що має загальну частину границі з існуючим полігоном (полігонами) вашої теми. У цьому випадку не обов'язково перемальовувати частину границі полігона, уже представлену у вашій темі.

Припустимо, що ви тільки що додали кілька нових полігонів у вашу тему і тепер хочете створити новий полігон, що був би суміжним з цими полігонами.

1. Клацніть Палетку інструментів малювання й у спадаючому списку інструментів клацніть на інструменті Лінія для додавання полігона (якщо цей інструмент недоступний, значить ваша тема не переключена в режим редагування, виберіть Почати редагування з меню Тема).

2. Намалюйте лінію, що починається і закінчується на будь-яких границях існуючого полігона й обмежує площу знову створюваного полігону. Щоб намалювати лінію, клацніть у місці, відкіля ви хочете її почати, клацайте на кожній вершині уздовж лінії, потім позначте кінцеву вершину клацнувши два рази. Коли ви малюєте лінію, ви можете перетинати границі існуючого полігона.

Коли ви закінчите малювати лінію, ArcView автоматично закінчить новий полігон і видалить усі перетинання з намальованої вами лінії.

3.3. Розбивка полігонів

Коли ви редагуєте полігони, ви можете використовувати інструмент Лінія для розбивки полігона , щоб намалювати лінію, яка перетинає полігон і розбиває його на окремі полігони. Наприклад, для створення 10 суміжних земельних ділянок ви можете створити полігон, який представляє зовнішню границю всіх ділянок, і потім використовувати інструмент Лінія для розбивки полігона для малювання граничних ліній між ними, щоб розділити даний полігон на 10 окремих полігонів. Ця можливість дозволяє також легко модифікувати існуючі полігони. Наприклад, для зменшення полігона, ви можете використовувати інструмент Лінія для розбивки полігона, щоб просто розбити полігон, вибрати непотрібну частину і потім видалити її.

Припустимо, ви хочете створити два полігона з одного полігона, тільки що доданого у вашу тему.

1. Клацніть Палетку інструментів малювання й у спадаючому списку інструментів клацніть Лінія для розбивки полігона(якщо цей інструмент недоступний, значить ваша тема не переключена в режим редагування, виберіть Почати редагування з меню Тема).

2. Намалюйте лінію, що перетинає полігон, який ви хочете розбити. Для того, щоб намалювати лінію, клацніть у тім місці, де ви хочете почати лінію, клацайте на кожній вершині уздовж лінії, потім клацнувши два рази позначте кінцеву вершину. Ви можете перейти за кордон полігона, що ви розбиваєте. (Та сама лінія може проходити через кілька полігонів, якщо ви хочете розбити відразу кілька полігонів).

Коли ви закінчите малювати лінію, ArcView автоматично розіб'є полігон по намальованій вами лінії і видалить будь-які заступи на лінії.