Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1

Пошук об'єктів у ArcViewі робота з ними

Мета роботи: навчитися робити запити і пошук об'єктів різними способами, а також працювати з обраними об'єктами.

1. Запит атрибутів об'єктів

1.1. Ідентифікація об'єктів за допомогою миші

Щоб одержати інформацію про атрибути одного з об'єктів на карті, клацніть на ньому інструментом Ідентифікувати . Припустимо, ви розглядаєте Вид, що зображує увесь Світ, і хочете одержати інформацію про конкретний район.

1. У Таблиці змісту Виду клацніть на назві теми, що містить об'єкти, до інформації про які ви хочете звернутися, у даному випадку - це Країни. Тема стане активною.

2. Клацніть на інструменті Ідентифікувати .

3. Клацніть на об'єкті, що ви хочете ідентифікувати. Об'єкт, на якому ви клацнете, мигне на карті, а його атрибути з'являться у вікні Інформація про об'єкт.

Тепер, припустимо, ви також хочете ідентифікувати інші об'єкти, відображені на карті.

4. Відкрийте теми Канади і США.

5. Клацніть на темі Канада, щоб зробити її активною, потім натисніть, не відпускаючи, клавішу SHIFT і клацніть на темі США, щоб теж зробити її активною.

6. Клацніть на будь-яких приналежних цим двом темам об'єктах, що ви хочете ідентифікувати. Щораз, коли ви клацаєте на об'єкті, він мигає у Виді, його атрибути перелічуються у вікні Інформація про об'єкт. Щоб переміщатися між різними об'єктами, перерахованими в цьому вікні, клацайте на назві об'єкта в списку ліворуч.

Коли ви користуєтеся інструментом Ідентифікувати, ArcView шукає об'єкти в активній темі, розташовані на місці, де ви клацаєте, і відображає атрибути розташованих там об'єктів. Роблячи визначену тему активною до використання інструмента Ідентифікувати, ви можете контролювати, об'єкти яких тем будуть ідентифіковані. Це використовується особливо коли у Виді мається багато тем, з якими ви працюєте. Якщо ви хочете ідентифікувати об'єкт, але не упевнені до якої теми він належить, зробіть усі ймовірні теми активними.

1.1.1. Одержання атрибутів обраних об'єктів

Інструмент Ідентифікувати найкраще підходить для перегляду даних. Щоб одержати атрибути визначених об'єктів у темі, а потім працювати з ними, краще спочатку вибрати ці об'єкти у Виді, а потім відкрити атрибутивну таблицю теми, щоб бачити їхні атрибути. Коли ви вибираєте об'єкти в темі, вони висвічуються, що показує, що вони обрані. Об'єкти залишаються висвітленими доти, поки ви не зробите наступну вибірку, або не відмовитеся від вибірки. Коли ви відкриваєте атрибутивну таблицю теми, який вони належать, ви бачите, що запис обраних об'єктів також висвічується.

У ArcView існують різні способи вибору об'єктів. Інші способи запиту даних приводять до відповідних наборів об'єктів вибірки. Тут ми розглянемо, як вибирати об'єкти у Виді за допомогою миші і користуватися атрибутивною таблицею теми для одержання інформації про ці об'єкти.

1.1.2. Вибір об'єктів за допомогою миші

Щоб вибрати об'єкт в активній темі за допомогою миші, клацніть на об'єкті інструментом Вибір об'єкта . Щоб вибрати кілька об'єктів, натисніть, не відпускаючи, SHIFT, коли ви користуєтеся інструментом. Ви також можете скористатися цим інструментом, щоб розтягти вікно над групою об'єктів, що хочете вибрати. Будуть обрані об'єкти, які частково або цілком потрапили в це вікно.

Припустимо, ви розглядаєте карту Світу і хочете подивитися атрибути трьох конкретних країн.

1. Клацніть на назві теми, що містить об'єкти, що ви хочете вибрати, щоб зробити її активною.

2. Клацнувши на інструменті Вибір об'єкта , тримайте, не відпускаючи, SHIFT, і клацніть на трьох цікавлячих вас країнах.

3. Клацніть на кнопці Відкрити таблицю , щоб відобразити на екрані атрибутивну таблицю для теми Світу. У цій таблиці знаходиться по одному записі для кожної ділянки в темі.

4. Клацніть на кнопці Перемістити нагору , щоб відобразити записи для обраних ділянок у верхній частині таблиці.

Порада. При виході з ArcView і збереженні вашого проекту, Arc View автоматично запам'ятовує, які об'єкти ви вибрали. Наступного разу, коли ви відкриєте ваш проект, ті ж самі об'єкти усе ще будуть обраними.