Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

6.2. Процес геокодування

Ви додали тему посилань до вашої карти, і в ній утримується індекс геокодування. Тепер ви готові до того, щоб геокодувати ваші адресні дані.

1. Завантажте дані, утримуючі адреси, що ви хочете геокодувати, у ArcView як таблицю. Якщо дані зберігаються у файлі, зробіть вікно Проекту активним і виберіть Додати таблицю з меню Проект. Якщо дані зберігаються в базі даних, зробіть активним вікно Проекту, виберіть опцію SQL зв'язок з меню Проект і виконайте SQL запит, щоб вибрати необхідні вам записи.

У приведеному нижче прикладі, припустимо, що ви завантажили файл customer.dbf у форматі dBASE.

2. Клацніть на Виді, щоб зробити його активним, потім з меню Вид виберіть категорію Геокодування адрес (Geocode Addresses). Якщо дана опція недоступна, необхідно побудувати індекс геокодування для вашої теми посилань.

3. У діалоговому вікні, що з'явиться на екрані, у спадаючому списку Тема посилань (Reference Theme) будуть показані теми посилань у вашому Виді, уже готові до геокодування, оскільки в них утримується індекс геокодування. Якщо у вашому Виді мається більш однієї такої теми, виберіть зі списку ту, котру хочете використовувати.

4. Зі спадаючого списку Таблиця адрес (Address Table) виберіть таблицю, що містить адреси, що ви хочете геокодувати – customer.dbf. ArcView автоматично вибере поля у вашій таблиці, що, імовірніше всього, можуть містити дані по адресах вулиць (по зонах, якщо тип адрес, представлених у темі посилань, включає зону). Можна вибирати різні поля зі спадаючих списків. ArcView будуть геокодувати тільки обрані записи з таблиці, що ви хочете геокодувати.

5. Якщо в темі посилань утримуються атрибути вулиць з нумерацією будинків по лівій і правій сторонах, ви можете установити віддалену відстань, щоб кожна крапка, що відображає геокодовану адресу, розташовувалася на заданій відстані від центральної лінії вулиці. Крапка з позитивним значенням розташовується з однієї сторони вулиці. Крапка з негативним значенням - із протилежної сторони. Віддалена відстань задається в тих же одиницях, що встановлюються для Виду.

6. У полі Тема з адресною прив'язкою (Geocoded Theme) вкажіть ім'я і місце розташування нової теми, створюваної ArcView для крапок, що відображають геокодовані адреси.

7. Ви можете робити пошук адрес або в автоматичному (Batch Match), або в інтерактивному режимі (Interactive Match). Натискаючи Пошук в автоматичному режимі, ви даєте ArcView команду геокодувати всі адреси і відобразити на екрані отримані результати. Якщо ви вибираєте пошук в інтерактивному режимі, ArcView запросить вас у Редактор геокодування - діалогове вікно, де ви зможете переглянути і виправити адреси, для яких пошук відповідності був утруднений.

Звичайно до геокодування приступають в автоматичному режимі, тому натисніть Пошук в автоматичному режимі. ArcView геокодує адреси, що маються у вашій таблиці, зіставляючи їх з даними адрес у темі посилань. Для кожної адреси, що ви геокодуєте, ArcView знаходить найбільше ймовірних кандидатів у вашій темі посилань. Так, у приведеному прикладі кожен кандидат являє собою ділянку вулиці в Атланті, де ArcView може розмістити крапки адрес. Для кожного кандидата ArcView обчислює окуляри відповідності, що відбивають, ступінь відповідності з адресою при геокодуванні. Потім кандидати ранжуются по величині цих окулярів відповідності і вибирається кандидат з найбільшими значеннями окулярів відповідності даній адресі.

Повну відповідність дають окуляри відповідності -100. Існує кілька причин, чому іноді окуляри бувають менше 100. Наприклад, у таблиці, що ви геокодуєте, може бути помилка. Помилка може бути в написанні назви вулиці, у номері будинку, в адресі може бути не зазначена вулиця або шосе, адреса може розташовуватися в районі, що не відноситься до вашої теми посилань. Можливо, що тема посилань, який ви користуєтеся, помилкова або застаріла. Наприклад, нова вулиця не була внесена в дані, котрими ви користуєтеся у вашій темі посилань.

Кандидат з окулярами відповідності між 75 і 100 може розглядатися як кандидат з гарним збігом. Окуляри менш 75 указують на менш достовірний збіг, іншими словами, у ArcView було знайдене розташування адреси на карті, але це місце розташування може бути помилковим. Адреса, для якого не знаходиться кандидат з окулярами перевищуючі мінімальні окуляри для збігу, розглядається як адреса без відповідності і не може бути додана на карту. За замовчуванням окуляри мінімальної відповідності - 60, але ви можете задати цей порог за своїм розсудом, натиснувши кнопку Параметри геокодування (Geocoding Preferences).

Як тільки ArcView виконає геокодування, на екрані з'явиться діалогове вікно, що показує, яким адресам була знайдена відповідність. Для кожної адреси, якому була знайдена відповідність, у діалоговому вікні показано, чи є збіг гарним (найбільш ймовірні кандидати мають окуляри відповідності 75 - 100), або частковим (найбільш ймовірні кандидати мають окуляри відповідності менш 75).

Тепер, якщо ви натиснете кнопку Виконане (Done), ArcView додасть нову тему, що містить геокодовані адреси, на вашу карту. Адреси, відповідність яким не було знайдено, не будуть додані на карту.

Однак, перш, ніж ви натиснете кнопку Виконано, ви можете спробувати знайти відповідність для адрес, що випали, виконавши інтерактивний повторний пошук відповідності. Упевніться, що в спадаючому списку Повторний пошук (Re-match) встановлено <Немає збігів> (No March), і натисніть Повторний інтерактивний пошук (Interactive Re-match). На екрані з'явиться Редактор геокодування, завантажений адресами, яким не була знайдена відповідність.

Атрибутивна таблиця нової теми, створеної шляхом геокодування, містить усі поля, що маються в таблиці, що ви геокодували, плюс кілька додаткових полів, доданих ArcView, щоб показати, що відбулося з кожною адресою в процесі геокодування.

Поля, що ArcView додає до атрибутивної таблиці по геокодованій темі

Ім'я поля

Опис

Av_add

У цьому полі зберігається адреса, використовувана ArcView для пошуку відповідності його місця розташування темі посилань. Якщо ви виправили адресу в Редакторі геокодування, і натиснули RETURN, і потім знайшли відповідність кандидату, виправлений адрес буде розміщений у даному полі. Якщо ви знайшли відповідність адресі в Редакторі геокодування, але не виправили його, у полі Av_add буде зберігатися первісна адреса. Це поле виявляється корисним, якщо ви виправили значне число адрес з помилками в написанні, використовуючи Редактор геокодування, і хочете зробити ті ж виправлення в адресах у таблиці, що ви спочатку геокодували, щоб створити тему.

Av_zone

Це поле присутнє, якщо при створенні теми посилань використовується адресний стиль, у якому є поле, що містить зону. У цьому полі зберігаються ідентифікатори зон, що використовуються при пошуку відповідності. Якщо ви виправляєте ідентифікатор зони в Редакторі геокодування, виправлений ідентифікатор буде розміщений у цьому полі.

Av_status

Показує, чи була знайдена відповідність адресі чи ні. У цьому полі можуть бути або значення М (відповідність), або U (немає відповідності). Запам'ятаєте, що адреса, що має в даному полі значення U, не представлена в темі крапкою.

Av_score

Показує окуляри відповідності кандидата адресі, для якої шукали збіг. Окуляри змінюються від 0 до 100, де 100 є ідеальною відповідністю. Якщо адресі не була знайдена відповідність, у дан полі йому приписуються окуляри, рівні 0.

Av_side

Дане поле присутнє тільки в тому випадку, якщо в темі посилань використовуються адресні стилі: Вулиці США з зонами або Вулиці США. У цьому полі показано по якій стороні вулиці розташовані адреси. Значеннями цього поля є: L (ліва), R (права) або пробіл, якщо адресі немає відповідності.