Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

1.1. Щоб побачити на екрані Редактор легенди при роботі з темою

Двічі клацніть на назві теми в Таблиці змісту Виду.

або

1. Клацніть на назві теми в Таблиці змісту, щоб зробити її активною.

2. Клацніть на кнопці Редактор легенди. На екрані з'явиться Редактор легенди.

У Редакторі легенди в полі Тема (Theme) показана назва теми, з якою ви працюєте. У полі Тип легенди (Legend Type) показаний тип легенди, за допомогою якої зображується ваша тема. За замовчуванням Тип легенди встановлений як Окремий символ, що означає, що всі об'єкти теми зображуються тим самим знаком (символ показаний у діалоговому вікні). Типами легенди є:

Окремий символ (Single Symbol),

Унікальне значення (Unique value),

Колірна шкала (Graduated color),

Градуйований символ (Graduated symbol),

Щільність крапок (Dot),

Локалізована діаграма (Chart).

Деякі типи легенд не можуть використовуватися з деякими типами даних. Наприклад, не можна зобразити лінійні об'єкти за допомогою легенди крапкового типу. У полі, розташованому поруч з полем Символ, ви можете вписати опис об'єктів, представлених даним символом. Опис з'явиться за назвою теми в Таблиці змісту Виду.

1.2. Щоб змінити спосіб зображення теми

1. Зверніться до Редактора легенди.

2. Виберіть тип легенди зі спадаючого списку Типу легенди. Обраний тип легенди відобразиться в Редакторі легенди. Нижче приведений приклад, коли ви вибираєте Колірну шкалу (найбільш часто використовуваний тип легенди).

3. Зі спадаючого списку Поле класифікації (Classification Field) виберіть атрибут, по якому ви хочете класифікувати об'єкти. Якщо поля, по якому хочете класифікувати об'єкти, немає в списку полів, воно ймовірно має символьний тип, а не числовий. Символьні поля можуть використовуватися для класифікації об'єктів, тільки коли ви вибираєте тип легенди, заснований на унікальних значеннях.

4. За замовчуванням об'єкти в темі класифікуються на п'ять класів по методу класифікації з природними інтервалами. Усі методи класифікації будуть описані нижче. Для зміни числа класів або методу класифікації, клацніть на кнопці Класифікувати (Classifi), щоб на екрані з'явилося діалогове вікно Класифікація.

5. Якщо ви хочете нормалізувати значення атрибутів, виберіть зі спадаючого списку Нормалізувати по (поле, по якому ви хочете провести нормалізацію). Більш докладну інформацію щодо нормалізації дивіться у даній лабораторній роботі нижче.

6. Якщо ви хочете змінити підписи під умовними знаками в Таблиці змісту Виду, впишіть текст у поле Мітка (Label) поруч з кожним символом. За замовчуванням підписи такі ж, як і значення градацій класів, показаних у полі Значення (Value).

7. Виберіть визначену схему кольорів для різних класів або двічі клацніть на кожнім символі, щоб задати колір індивідуально. Ви також можете створити свою власну гаму квітів, змінюючи колір символу першого й останнього класів і використовуючи кнопку Колірна шкала.

У приведеному прикладі полігони теми за назвою Мир були класифіковані по атрибуту Чисельність населення з використанням опції лінійної зміни кольору Жовтогарячий. У Таблиці змісту виводяться назви класів, що були надруковані в полі Мітка поруч із символом замість значень класів.

8. Клацніть на кнопці Застосувати (Apply), щоб перемалювати Вид, використовуючи нову легенду.

9. Якщо вам не подобаються зміни, що ви зробили, можете натиснути кнопку Скасування (Undo). Або ви можете натиснути кнопку За замовчуванням (Default), щоб почати з легенди, що задається за замовчуванням (для більшості тем це окремий символ).

Порада. Ви можете попрацювати з легендою іншим способом. Наприклад, ви можете сортувати або перевизначати порядок класів. Ви можете змінити параметри класів вручну, набравши потрібні вам значення. Додаткову інформацію про те, як це зробити, і про інші процедури, можливих у Редакторі легенди, ви знайдете в інтерактивній довідці в Arc View.