Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

1.4.5. Встановлення естакад і тонелєй

Є два способи, якими Ви можете представити естакади і тонелі в ArcView.

Перший спосіб складається в застосуванні неплоских (non-planar) лінійних просторових об'єктів. Цей метод включає використання двох безперервних ліній для представлення місць естакад або тонелєй. Одна безперервна лінія для естакади, інша - для вулиці, що йде під нею. Одна лінія проходить “над” або “під” іншим лінійним об'єктом без якої-небудь розбивки в тім місці, де вони перетинаються. Це ідеальний спосіб для моделювання естакад і тонелєй.

Інший спосіб складається у використанні плоских (planar) лінійних просторових об'єктів. Цей метод включає використання чотирьох ліній для моделювання місць естакад і тонелєй, точно також як Ви б робили для перехрестя. У цьому методі обмеженням зв'язності є атрибути в атрибутивній таблиці лінійної теми.

Якщо Ваша лінійна тема - це покриття ARC/INFO, Ви повинні використовувати неплоскі лінійні об'єкти для моделювання естакад або тонелєй. Якщо Ваша лінійна тема - шейп-файл, Ви можете використовувати плоскі або неплоскі лінійні об'єкти для моделювання естакад або тонелєй, або комбінацію обох типів. Багато наборів даних по вулицях з естакадами або тонелями використовують один або обидва цих методи.

Використання неплоских лінійних об'єктів

Якщо Ваша лінійна тема містить естакади і тонелі, представлені неплоскими лініями, Вам не потрібно явно встановлювати естакади і тонелі, вони автоматично розпізнаються Network Analyst. Якщо Ваша лінійна тема є шейп-файлом і Ви тільки що закінчили створювати або видаляти естакади або тонелі, то Network Analyst буде автоматично розпізнавати ці зміни, коли наступного разу Ви будете вирішувати задачу.

Використання плоских об'єктів

Якщо Ваша лінійна тема містить естакади і тонелі, представлені плоскими лініями, Ви можете відрізнити ці місця від перехресть, використовуючи два поля висоти у Вашому просторовому об'єкті лінійної теми, поле висоти для початку кожної лінії і поле висоти для кінця кожної лінії. Повинні бути представлені обидва поля, щоб естакади і тонелі розпізнавалися Network Analyst. Є три прийнятних способи іменування цих полів. Дефіс (-) може застосовуватися замість підкреслення ( _ ) у всіх іменах полів.

FNODE_ELEV and TNODE_ELEV, or

F_ELEV and T_ELEV, or

F_ZLEV and T_ZLEV

FNODE_ELEV і TNODE_ELEV, або

F_ELEV і T_ELEV, або

F_ZLEV і T_ZLEV

Поля висоти повинні бути названі так, як описано вище. Ви не можете використовувати поля з іншими іменами, встановлюючи для них псевдоніми. Поля повинні бути в атрибутивній таблиці лінійної теми і не можуть бути в приєднаній таблиці.

Заповнітьполявисоти, досліджуючи лінії у Вашій лінійній темі, що є частиною естакади або тоннеля. Уведіть те ж значення в полявисоти для ідентифікації кінців ліній, що з'єднуються. Значення, що Ви використовуєте, не обов'язково повинні бути абсолютними значеннями висоти, а можуть бути просто відносними величинами. Наприклад, якщо кінці чотирьох ліній зустрічаються там, де є естакада, двом кінцям, що утворять естакаду, можна дати значення висоти 1 (один), а двом іншим можна дати значення висоти 0 (нуль). Якщо кінці чотирьох ліній зустрічаються на перехресті без естакади, їм усім треба дати те саме значення висоти.

Вам немає необхідності явно встановлювати естакади і тонелі, якщо Ви використовуєте плоскі об'єкти, поля висоти автоматично розпізнаються. Якщо Ви тільки що закінчили додавати або редагувати поля висоти, то Network Analyst автоматично розпізнає ці зміни, коли наступного разу Ви будете вирішувати задачу.