Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

2.2.1. Щоб знайти маршрут

1. Клацніть на лінійній темі S_fran.shp у Таблиці Змісту, щоб зробити її активною.

2. З меню Мережа (Network) виберіть Знайти Оптимальний Маршрут (Find Best Route), для відображення діалогового вікна визначення задачі. Додасться тема за назвою Route1 у Таблицю Змісту.

3. Клацніть по кнопці Властивості (Properties) у діалоговому вікні визначення задачі. У діалоговому вікні Властивості (Характеристики) виберіть поле вартості у Вашій атрибутивній таблиці мережної теми. Network Analyst буде використовувати поле вартості для пошуку кращого маршруту.

4. Укажіть робочі одиниці. Це одиниці, що будуть застосовуватися для повідомлення про загальну вартість маршруту, загальнe відстань або час який буде потрібно для пересування по маршруту. Натисніть OK для виходу з діалогового вікна Властивості.

5. Укажіть початок маршруту, місця або "зупинки", які треба відвідати по шляху, і кінець маршруту. Ви можете вказати ці місця, використовуючи інструмент Додати Місце розташування для вказівки місця на лінійній темі, використовуючи кнопку Додати Місце розташування (Адреса)для введення адреси, або використовуючи кнопку Завантажити Зупинки (Load Stops) для завантаження крапкової теми (наприклад Del_loc.shp).

6. Якщо Ви хочете, щоб Network Analyst знайшов для Вас кращу послідовність відвідувань, відзначте Знайти кращий порядок (Find best order). В іншому випадку зупинки будуть відвідуватися в порядку їхньої появи в списку зупинок.

7. Якщо Ви хочете, щоб маршрут закінчувався там, де він почався, відзначте Повернутися в початок (Return to origin).

8. Клацніть кнопку Вирішити . У результаті цього буде розрахований оптимальний маршрут, що буде відображатися у виді. Повідомлення про загальну довжину і час, необхідні для здійснення маршруту, з'явиться в діалоговому вікні визначення задачі.

Примітки. Якщо Ви визначаєте місця, указуючи їх курсором, або намагаєтеся завантажити зупинки, що не попадають у визначену довжину (1/100ая горизонтального або вертикального екстента Вашої лінійної теми або більше) лінійного об'єкта, то надійде запрошення, чи хочете Ви їх додати. Якщо Ви виберете додати, то ці місця будуть відображатися червоними символами у Вашому виді і будуть ігноруватися, коли Ви вирішуєте задачу. Ви можете вибрати переміщення цих символів на лінійну тему для включення їх у задачу. Щоб це зробити, виберіть і перемістіть символи інструментом Покажчик .

Якщо каталог мережних індексів для Вашої лінійної теми ще не існує або він старий, то Network Analyst автоматично створить або обновить його, коли Ви натиснете кнопку Solve (Вирішити) .

3. Пошук найближчого пункту обслуговування

3.1. Встановлення пунктів обслуговування

Перед тим, як Ви зможете вирішити задачу перебування найближчого пункту обслуговування, Вам спочатку потрібно буде додати у Ваш вид тему, що містить місця розташування пунктів обслуговування.

3.2. Визначення найближчого пункту обслуговування й оптимального шляху до нього

При пошукунайближчого пункту обслуговування за допомогою Network Analyst визначається також оптимальний шлях до нього або від нього. Щоб вирішити ці задачі, необхідно лише задати місце розташування і число пунктів обслуговування з теми пунктів обслуговування.