Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

1.1.3. Відновлення вибірки за допомогою миші

Припустимо тепер, що ви вирішили забрати з вибірки одину з країн і додати дві інших.

1. Клацніть на рядку заголовка вікна Виду, щоб зробити його активним.

2. Не відпускаючи SHIFT, використовуйте інструмент Вибір об'єкта , щоб клацнути накраїні, що ви хочете видалити з вибірки, потім клацніть на країнах, що ви хочете додати до вибірки.

3. Клацніть на рядку заголовка вікна таблиці, щоб зробити його активним.

4. Клацніть на кнопці Перемістити нагору , щоб відобразити записи для обраних об'єктів у верхній частині таблиці.

Порада. За замовчуванням, обрані об'єкти у Виді висвічуються жовтим. Якщо жовтий колір важко розрізнимо на тлі подібних кольорів, уже використаних у вашому Виді, ви можете вибрати інший колір. Зробіть вікно проекту активним і виберіть Властивості з меню Проект. У діалоговому вікні, що з'явилося, клацніть на кнопці Вибір кольору і виберіть інший колір.

Очистити вибірку об'єктів так, щоб не було обраних об'єктів

1. Клацніть на кнопці Скасувати вибір . Ця кнопка доступна, коли ви працюєте з Видом або Таблицею.

Зв'язані дані

У попередньому прикладі, коли ви вибирали один об'єкт на карті, в атрибутивній таблиці вибирався один запис. Для деяких типів об'єктів ви можете захотіти, щоб один об'єкт мав кілька відповідних атрибутивних записів. Прикладом можуть служити будинки (будівлі) і їхні орендарі. Оскільки декілька орендарів можуть займати одну будівлю, при виборі цієї будівлі на карті ви ймовірно захочете переглянути записи про всіх його орендарів.

ArcView підтримує таке взаємовідношення за допомогою зв'язку атрибутивної таблиці теми з іншою таблицею. У випадку з будівлями в атрибутивній таблиці теми, що містить дані про будівлі, утримується тільки один запис для кожної будівлі, але вона буде зв'язана з таблицею орендарів. Вибираючи будівлю на карті, ви будете вибирати один запис в атрибутивній таблиці, а також автоматично будуть вибиратися записи по орендарях цієї будівлі в зв'язаній таблиці орендарів.

1.1.4. Вибір об'єктів шляхом вибору їхніх записів

Ви також можете вибирати і скасовувати вибірку об'єктів у Виді, клацаючи на їхніх записах в атрибутивній таблиці теми.

Клацніть на інструменті Вибрати і клацніть на записі, що ви хочете вибрати. Щоб вибрати більше одного запису, тримайте, не відпускаючи, SHIFT і по черзі клацніть на записах або простягніть інструментом униз по записах. Щоб скасувати вибір запису, що вже обран, натисніть, не відпускаючи, SHIFT і клацніть на ноьму. Вибирати об'єкти по їх записах у таблиці можна, оскільки ви вибираєте цікавлячі вас об'єкти, переглядаючи їхні атрибутивні записи. Далі буде показано, як виконувати запити по вираженнях, щоб автоматично вибирати об'єкти з визначеними значеннями атрибутів.

1.2. Керування зображенням атрибутів

Атрибутивна таблиця часто може містити багато полів. Ви можете керувати зображенням таблиці на екрані і при відправці її на печать, реорганізуя, ховаючи або перейменовуючи поля в таблиці.

Наприклад, вам може знадобитися порівняти дані двох полів, розташованих у різних частинах таблиці. Ви можете пересунути одне поле ближче до іншого, щоб полегшити їхнє порівняння. Ви можете також відрегулювати ширину стовпчика показу поля. Це застосовується, коли вам необхідно переглянути більше число полів у вікні таблиці або на листі паперу при роздруківці таблиці.

Щоб змінити положення поля в таблиці

• Перемістіть назву поля вліво або вправо в нове положення.

Щоб сховати одне або більш полів таблиці

1. З меню Таблиця виберіть Властивості.

2. У нижній частині діалогового вікна, що з'явилося, відключить поле(я), що ви хочете сховати, клацнувши на колонку Видиме (Visible). Натисніть ОК.

Щоб перейменувати одне або більш полів у таблиці

1. З меню Таблиця виберіть Властивості.

2. У нижній частині діалогового вікна, що з'явилося, у колонці Псевдонім (Alias), надрукуйте нове ім'я (назву) поля, що ви хочете перейменувати. Натисніть ОК.

Щоб змінити розмір поля в таблиці

1. Помістите курсор на границі праворуч від імені (назви) поля, розмір якого ви хочете змінити. Курсор зміниться на двосторонню стрілку .

2. Потягніть поле вліво або вправо.

При збереженні проекту будь-які зміни по зображенню вашої Таблиці теж зберігаються, так що ваша Таблиця буде виглядати збереженою наступного разу, коли ви відкриєте проект. Ці зміни не стосуються вихідних даних (або багатьох вихідних даних, у випадку коли таблиця містить приєднані дані) вашої таблиці на диску.