Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

2.4.1. Створення діаграм по атрибутивним даним

Створення діаграм з атрибутів обраних на карті об'єктів дозволяє представляти ці дані у більш наочній і зручній для аналізу формі. Діаграми часто допомагають установити закономірності і тренди в розподілі ваших даних, котрі не настільки очевидні на карті або в таблиці. Щоб створити діаграму з табличних даних:

  1. Завантажте у Вид нові теми Cities.shp і States.shp, що знаходиться в папці c:\esri\esridata\usa.

  2. Відкрийте атрибутивну таблицю теми Cities.shp .

  3. Відсортуйте записи в полі State_Name по зростанню, для того щоб виділити всі записи зі штату Аризона.

  4. Виберіть з меню Таблиця опцію Діаграма (Thart), потім у діалоговому вікні, що з'явилося, виберіть поле, по якому ви хочете побудувати діаграму - Males, а також поле підписів маркерів - City_Name.

У діаграмі, створеній з таблиці з обраними об'єктами, будуть представлені тільки ці об'єкти . Діаграми динамічні. Так, якщо ви виберете інші об'єкти, діаграма автоматично обновляється, відбиваючи нову вибірку. Власне кажучи, корисно відкрити відразу три вікна: Вид, з якого ви вибираєте об'єкти, Таблицю атрибутів теми і Діаграму, що ілюструє дані таблиці.

Порада. Ви можете впливати на діаграму, засновану на таблиці атрибутів теми, щоб вибрати на карті визначені об'єкти або очистити поточну вибірку. Коли ви стираєте маркери даних з діаграми, скасовується вибір відповідних записів у таблиці атрибутів і представляючих їх, об'єктів у Виді

2.4.2. Стирання маркерів даних з діаграми

Ви можете стерти маркери даних з діаграми за допомогою інструменту Стерти . Якщо на вашій карті ще не було обраних об'єктів, маркери даних, котрі залишилися в діаграмі після використання інструмента Стерти, будуть автоматично обрані. Якщо на вашій карті вже маються обрані об'єкти, видалення маркерів даних з діаграми очистить вибірку об'єктів, що їх представляють, дозволяючи вам обновити існуючу вибірку.

Якщо ви стерли маркер даних помилково, натисніть кнопку Скасувати останнє стирання Undo Erase. Ви також можете вибирати або очищати вибірку об'єктів на карті, додаючи або видаляючи їх з діаграми. Наприклад, якщо ваша карта активна, тримайте, не відпускаючи, SHIFT і клацніть на невибраних об'єктах, зображених на карті, за допомогою інструмента Покажчик. Вони додадуться до обраних об'єктів і, отже, додадуться в діаграму.

3. Пошук об'єктів по їхньому розташуванню щодо інших об'єктів

3.1. Пошук об'єктів у межах заданої відстані навколо крапки

Необхідні для роботи теми States.shp, Scities.shp, знаходяться в папці C:\esri\esridata\usa.

Використовуючи інструмент Коло з палетки інструментів для малювання в ArcView, ви можете намалювати коло з заданим радіусом на карті, а потім вибрати всі об'єкти з однієї або декількох тем, що частково або цілком потрапляють усередину цього кола.

Припустимо, що ви маєте у своєму розпорядженні карту США і хочете знайти всі міста в межах визначеного радіуса навколо визначеної крапки на карті. Ви можете намалювати коло на вашій карті з бажаним радіусом з центром у цій крапці, а потім вибрати всі ділянки, що попадають усередину цього кола.

1. У Таблиці змісту Виду клацніть на назві теми, що містить об'єкти, що ви хочете знайти, у даному випадку Scities, щоб зробити її активною.

2. Клацніть на інструменті для малювання в списку інструментів і в спадаючій палетці, що з'явилася, клацніть на інструменті Коло.

3. Розмістіть курсор у тім місці на карті, де ви хочете розташувати центр кола, тримайте, не відпускаючи, ліву кнопку миші і розтягніть курсором окружність, що з'явилася, щоб задати радіус кола. У цей час величина радіуса відображається в срочці стану в ArcView. Відпустіть кнопку миші, коли ви побачите потрібне вам значення радіуса кола.

Щоб точно визначити розмір кола, виберіть опцію Розмір і положення (Size and Position) з меню Графіка. У цьому діалоговому вікні ви зможете відрегулювати величину радіуса і координати його центра, увівши ці значення з клавіатури.

4. Клацніть на кнопці Вибір об'єктів графікою , щоб вибратиміста, що потрапили усередину вашого кола.

Тепер, коли ви знайшли ці міста, ви можете подивитися їхні атрибути, відкривши атрибутивну таблицю теми Scities.

1. Клацніть на кнопці Відкрити таблицю теми , щоб відобразити її на екрані.

2. Клацніть на кнопці Перемістити нагору , щоб показати записи для обраних об'єктів у верхній частині таблиці.

Порада. Якщо ви малюєте коло, а його розмірність виявляється не в тих одиницях, що ви хочете використовувати, виберіть Властивості з меню Вид і вкажіть потрібні вам одиниці в списку Одиниці виміру. Це одиниці, у яких зображуються розміри і відстані в ArcView.

Ви можете намалювати кілька кіл на вашій карті і вибрати всі об'єкти, що потрапили в них. Припустимо, ви хочете вибрати міста, що потрапили в два кола на вашій карті.

1. Використовуйте інструмент Коло , щоб намалювати два кола.

2. Клацніть на інструменті Покажчик , тримайте, не відпускаючи, SHIFT і клацніть на першому колі, що ви намалювали, щоб вибрати його. Ви побачите, що обрано обидва кола, оскільки кожен буде оточений маркерами.

3. Клацніть на кнопці Вибір об'єктів графікою , щоб вибрати ділянки які потрапили в кола.

Ви можете використовувати інструмент Покажчик , щоб пересувати кола по карті або змінювати їхній розмір, потягнувши за один з навколишніх їхніх маркерів. Після чого ви можете натиснути кнопку Вибір об'єктів графікою, щоб знову вибрати об'єкти усередині кіл. Щоб змінити зовнішній вигляд кола, наприклад його колір або задати йому шаблон заповнення, виберіть його інструментом Покажчик, потім виберіть Властивості з меню Графіка. Щоб видалити коло, виберіть його і використовуйте опцію Видалити графіку (Delete Graphics) з меню Редагувати.