Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

1.3. Зразки карт, створюваних у ArcView

У даному розділі показані приклади типів легенд, що ви можете створювати за допомогою Редактора легенди. Кожен тип легенди відповідає різним типам тематичних карт.

Карта з типом легенди Унікальні значення

У карті, на якій зображені унікальні значення об'єктів, використовуються різні кольори як умовні знаки для кожного значення атрибута. Наприклад, у карті землекористування різні кольори використовуються для позначення кожного типу землекористування: голубой - селитебный, жовтий — промисловий і зелений — адміністративний. Загалом, унікальні значення використовуються при картографуванні трьох типів атрибутів:

Атрибутів, що позначають назву, тип, стан або категорію об'єкта.

Атрибутів, що представляють собою розміри або кількісні характеристики, що уже класифіковані (наприклад, "0-99", "100-199").

Атрибутів, що описують унікальність об'єктів (наприклад, назви регіонів можуть використовуватися для створення карти, на якій кожен регіон показаний різними кольорами).

Карта з типом легенди Колірна шкала

Карти, створені за допомогою колірної шкали, мають набір символів, чиї кольори змінюються відповідно до значень визначеного атрибута. Гарним прикладом є карти температури повітря, на зразок тих, які можна побачити в газеті або в телевізійній програмі погоди. Звичайно, кольори змінюються від блакитних, що символізують найбільш низькі температури, через жовті і жовтогарячі до червоних, що символізуть найбільш високі температури. Карти з колірною шкалою звичайно використовуються для зображення ранжованих даних (наприклад, від 1 до 10, низький - високий) або даних, представлених у вигляді цифрових прогресій (наприклад, розміри, ранги, відсотки).

Карта з типом легенди Градуйований символ

Карти на основі градуйованих символів схожі на карти, створені на основі колірної шкали, за винятком того, що змінюється також і розмір крапкових символів або товщина лінії. Як і карти з колірною шкалою, карти з градуйованими символами використовуються для зображення рангів або прогресій. Наприклад, розміщення ділових центрів може бути представлене по величині обсягу їхніх продажів, а дороги можуть бути показані по величині транспортних навантажень у години пік.

При створенні карти з градуйованими символами важливо ретельно вибрати діапазон розмірів символів. Символи найбільшого розміру повинні бути такими, щоб символи, що сусідять, не перекривали цілком один одного. У той же час, діапазон у розмірі від самого маленького до найбільшого повинний бути достатнім, щоб кожен клас символів був відрізним від інших.

Карти з типом легенди Щільність крапок

Карти на основі щільності крапок зображують полігони з крапками, розташованими усередині полігонів, щоб відобразити значення якого-небудь атрибута. Кожна крапка відображає яке-небудь визначене значення. Наприклад, на карті населення кожна крапка відображає 100 чоловік. Таким чином, якщо у визначеному полігоні населення нараховує 1500 чоловік, то на карті буде зображено 15 крапок усередині цього полігона.

Карти з типом легенди Щільність крапок використовуються при необхідності зв'язати щільність (частоту) виникнення яких-небудь явищ з кількісними характеристиками. Розходження в чисельності населення різних країн легко можуть бути показані за допомогою колірної шкали на картах населення. На такій карті дві держави з однаковим числом жителів будуть мати той самий колір. Карта з крапками різної щільності відобразить щільність населення. Якщо держави розрізняються по площі, крапки на території держави з меншою площею будуть розташовані ближче (щільніше) друг до друга в порівнянні з державою, у якої площа більше.

ArcView розставляє крапки усередині полігона випадковим образом. При створенні карти з крапками різної щільності, бажано, щоб крапки розташовувалися і не занадто щільно, і не занадто далеко друг від друга, а так, щоб можна було чітко бачити розподіл.