Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

1.4.6. Встановлення закритих вулиць і інших небажаних вулиць

Міські вулиці й автомагістралі періодично закриваються для руху через ремонт або аварії. У вашій лінійній темі також можуть бути такі об'єкти, як вулиці тільки для пішоходів, що постійно закриті для автотранспорту. Ви можете також уникати й вулицьінших типів. Наприклад, Ви можезабажатизнайти маршрут, що не заходить у вулиці житлових кварталів, апролягаєтільки по головних дорогах і магістралям. У Вас є чотири способи для моделювання цих сценаріїв.

Використовуйте поле однобічного руху у Вашій атрибутивній таблиці лінійної теми

Значення N у полі ONEWAY або ONE_WAY позначає лінійний об'єкт як закритий для руху. Інформацію про те, як установити поле однобічного руху, дивиться в розділі Встановлення вулиць з однобічним рухом.

Використовуйте поле вартості у Вашій атрибутивній таблиці лінійної теми

Негативне значення в полі вартості вказує лінійний об'єкт як закритий для руху. Інформацію про те, як установити поле вартості, дивиться в розділі Встановлення полів вартості в лінійній темі.

Виберіть об'єкти, що представляють закриті вулиці, у Вашій лінійній темі

Коли Network Analyst вирішує задачу, він буде розглядати будь-який обраний у даний момент лінійний об'єкт як закритий для руху. Ви можете використовувати будь-який інструмент вибору ArcView для вибірки лінійних об'єктів.

Визначьте вибір об'єктів для Вашої лінійної теми, використовуючи діалогове вікно Властивості Теми

Ви можете вказати вулиці для представлення у Вашому виді, уводячи рядок запиту в діалогове вікно Визначити (Definition). Вулиці, виключені з запиту, не з'являться у Вашому виді.

Який метод краще Вам підходить, залежить від конкретного моделюємого Вами сценарію. Наприклад, для об'єктів, постійно закритих для проїзду, може бути краще використовувати поле ONEWAY або ONE_WAY. З іншого боку, якщо Ви хочете уникнути вулиць у житлових кварталах у маршруті перевезень вантажів, може бути краще вибрати житлові вулиці за допомогою інструментів вибору ArcView або визначити вибір об'єктів для Вашої лінійної теми за допомогою діалогового вікна Властивості Теми.

Інший спосіб роботи з об'єктами, постійно закритими для руху полягає в копіюванні всіх інших об'єктів у нову лінійну тему і потім роботи з нею.

1.5. Підготовка лінійної теми для шляхового листа

Перед тим, як Ви зможете зробити придатний для використання шляховий лист, Ви повинні мати поле назви вулиці у Вашій атрибутивній таблиці просторових об'єктів лінійної теми або в приєднаній таблиці. Поле назви вулиці зберігає назву вулиці кожного лінійного просторового об'єкта. Наприклад, якби Ваша лінійна тема містила вулиці, такі як Lake Shore Boulevard і Yonge Street, те лінійні об'єкти, що представляють ці вулиці, містили б у полі імені вулиці такі елементи як LAKE SHORE і YONGE.

Немає обмежень як Ви іменуєте поле назви вулиці. Однак, якщо воно мало або має псевдонім з одним із зазначених нижче імен, то Network Analyst буде ідентифікувати його як поле назви вулиці за замовчуванням.

STREET_NAME

STREETNAME

STREET_NAM

ST_NAME

STR_NAME

ROAD_NAME

ROADNAME

EDGENAME

FNAME

NAME

Примітка. Дефіс (-) або крапка (.) можуть застосовуватися замість підкреслення ( _ ) у всіх іменах полів.