Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

2.3.2. Уточнення вашого запиту

Ви довідалися, як використовувати Конструктор запитів у Arc View, щоб вибирати об'єкти в темі, зображеній на вашій карті. Ви також можете застосовувати Конструктор запиту для відновлення вже обраної за допомогою Конструктора запиту групи об'єктів або використовувати інший метод з наявних у ArcView. Таким чином, ви можете звузити обрану групу об'єктів або додати до неї додаткові об'єкти. Як застосовується ваше вираження запиту залежить від того, яку з трьох кнопок у нижньому правому куті діалогового вікна Конструктора запитів ви будете використовувати, щоб виконати запит.

Нова вибірка (New Set): Створює новий набір, що містить об'єкти, обрані у вашому вираженні запиту. Для будь-яких об'єктів з поточної вибірки, що не входять у цей набір, вибір скасовується. Ця опція використовувалася в прикладі, приведеному раніше.

Додати до вибірки (Add To Set): Додає об'єкти, обрані у вашому вираженні запиту до існуючого набору обраних об'єктів. Використовуйте цю опцію для розширення вибірки. (Якщо обраної групи об'єктів ще немає, ця опція працює як опція Нова вибірка).

Узяти з вибірки (Select From Set): Застосовує ваше вираження запиту тільки до вже обраних об'єктів. Об'єкти в існуючій вибірці, що не вибираються вашим запитом, будуть виключені з вибірки. Використовуйте цю опцію, щоб звузити вашу вибірку для концентрації уваги на потрібних вам об'єктах.

Використання Конструктора запитів для уточнення існуючої вибірки об'єктів особливо корисно, коли ваша первісна вибірка була заснована на місці розташування об'єктів. Таким чином, ви можете знайти об'єкти на вашій карті, що відповідають визначеним просторовим і атрибутивним критеріям.

 Наприклад, ви хочете знайти всіх покупців, що живуть у радіусі 10 км від вашого магазина, що нічого не купували у вас цього року, щоб послати їм запрошення поштою. У цьому випадку, спочатку виберіть покупців, що проживають у межах даної відстані, як це зробити описується в пункті "Пошук об'єктів по розташуванню до інших об'єктів", а потім використовуйте Конструктор запитів, щоб вибрати покупців з цієї групи по атрибуту, що містить дату останньої покупки.

 Інший приклад: ви хочете вибрати всі колодязі глибиною менш 15 метрів, у районах, де поверхня сформована алювіальними відкладеннями, щоб перевірити їх на можливе забруднення. У цьому випадку, спочатку виберіть усі колодязі, розташовані в межах районів з даним типом відкладень, застосовуючи одну з методик, описаних у пункті "Пошук об'єктів усередині полігонів", а потім використовуйте Конструктор запитів, щоб вибрати колодязі з цього набору об'єктів по атрибуту, що містить їхню глибину.

Порада. Сполучення різних методик запиту може допомогти вам вирішити широке коло задач. Можливість запитувати дані по їх просторових взаємозв'язках і табличних атрибутах є однією із ключових переваг використання ArcView.

2.4. Пошук об'єктів за допомогою діаграми

Іноді ви не знаєте точно, які значення атрибутів потрібно використовувати у вираженні запиту. Наприклад, у вас немає можливості точно визначити, який обсяг продажів формує категорію "кращих" покупців, або яка чисельність населення складає "велике" місто.

У подібних випадках відображення атрибутів об'єктів за допомогою діаграми може допомогти вам побачити розподіли і тренди ваших даних, котрі можуть бути неочевидними, якщо просто дивитися в таблицю або на карту. Але створення діаграми не тільки допомагає вам вибрати значення для виражень запиту, ви також можете використовувати діаграму для прямого вибору визначеного набору цікавлячих вас об'єктів. У діаграмі кожен маркер даних (наприклад, стовпець у стовпчастій діаграмі) звичайно представляє один об'єкт у Виді. Стираючи маркери даних з діаграми, ви можете бачити, які об'єкти залишаться обраними у вашому Виді.