Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

1.5. Нормалізація ваших даних при зображенні їх символами

При нормалізації атрибутів, у ArcView відбувається розподіл кожного значення атрибута на яке-небудь число, щоб вийшло співвідношення, а потім ці відносні значення зображуються на карті. Нормалізувати атрибути можна двома способами:

  • Стосовно суми значень атрибутів, так що отримані відносні значення являють собою відсоток від суми. Відображення цих відсотків на карті дозволяє вам передавати відносний розмір або значимість явища. Це особливо часто використовується у випадках з числовими (абсолютними) даними, котрі легше інтерпретувати у вигляді відсотків. Наприклад, коли ви аналізуєте абсолютні цифри продажів за рік, порівнювати різні регіони легше, коли вони класифіковані по процентному співвідношенню продажів до річної сумарної величини, чим по абсолютному обсягу продажів.

  • За значеннями інших атрибутів. Нормалізуючи ваші дані по іншому полю, варто брати до уваги просторові розходження іншого явища, що можуть уплинути на атрибути, по яких здійснюється класифікація в темі. Наприклад, якщо ви створюєте карту розподілу продажів по областях, то розподіл, імовірніше всього, відобразить розходження в чисельності населення областей. Нормалізуючи значення продажів по чисельності населення, ви можете звести до мінімуму фактор чисельності населення і більш чітко виявити просторову розмаїтість у продажах. Атрибути часто нормалізуються по площі, особливо якщо площі полігонів у темі сильно розрізняються. Наприклад, якщо ви нормалізуєте чисельність населення по площі, ви можете створити карту щільності населення.

Якщо ваші дані вже нормалізовані, не слід намагатися нормалізувати їх ще раз. Якщо ваші дані представлені як співвідношення, вони, імовірно, уже нормалізовані. Прикладами можуть служити: темпи, відсотки, дані, обчислені на тисячу, на рік, на кілометр і т.д. (наприклад, темпи росту, швидкість потоку), і значення щільності: на одиницю площі (наприклад, щільності населення, число покупців по округах перепису, число кроликів на гектар). Нормалізація нормалізованих даних, імовірніше всього, приведе до помилкового результату.

1.5.1. Щоб нормалізувати атрибут, використовуваний для зображення ваших даних символами

У Редакторі легенди зі спадаючого списку Нормалізувати по виберіть або <Відсоток від суми>, або назву атрибута, по якому ви хочете нормалізувати дані.

  • Нормалізуйте значення чисельності населення по площі кожної країни світу. Карта виглядає інакше. Велика частина суб'єктів Південно-Східної Азії, що займали середнє положення, перейшла в нижній клас унаслідок своєї величезної площі. Суб'єкти, що мають невелику площу, завдяки високій або, навпроти, низької чисельності населення, зберегли своє положення у верхньому і нижньому класах відповідно.

1.6. Обробка нульових значень

Нульові значення звичайно виключаються користувачем із класифікації в ArcView. Нульові значення можуть означати, наприклад, відсутність даних, пропуски або, що дані не можуть використовуватися з визначеними географічними об'єктами. Для атрибутів, що містять числа, нульові значення можуть бути очевидно незначущими як, наприклад, -9999 або можуть містити порожнечу. Нуль може використовуватися для значення "Немає даних", але тоді його можна поплутати зі значимим нулем атрибутів, таким як 0 градусів (при температурі) або 0 доларів. Для атрибутів, що містять символи, нульове значення може бути представлено порожнечею або містити слова, такі як "Ні" або "Немає даних".