Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

5.2. Визначення області обслуговування і мережі обслуговування для визначеного місця

Визначення області обслуговування і мережі обслуговування для визначеного місця включає створення полігональної теми, що представляє доступну область, і лінійну тему, що представляє доступні вулиці.

5.2.1. Щоб знайти область обслуговування і мережу обслуговування для визначеного місця

1. Відкрийте Вид з лінійною темою.

2. Клацніть на темі S_fran у Таблиці змісту, щоб зробити її активною.

3. З меню Network виберіть Знайти область обслуговування (Find Service Area). При цьому відображається діалогове вікно Показати постановку задачі і до таблиці змісту виду додаються дві теми, Snet1 і Sarea1.

4. Клацніть на кнопці Параметри в діалоговому вікні Показати постановку задачі. У діалоговому вікні Параметри виберіть вартісне поле з таблиці об'єктів вашої лінійної теми. Network Analyst буде використовувати вартісне поле для завдання екстента області обслуговування і мережі обслуговування.

5. Задайте робочі одиниці. Це одиниці, у яких буде задаватися час у дорозі або відстані в стовпці вартості діалогового вікна Показати постановку задачі.

6. Задайте місце або місця на лінійній темі, для яких Ви б хотіли знайти область обслуговування або мережу обслуговування. Ви можете задати місця розташування за допомогою інструмента Додати пункт у мережу: указавши місце на лінійній темі, або за допомогою кнопки Додати пункт за адресою, ввівши адресу, або з використанням кнопки Завантажити місця, завантаживши крапкову тему.

7. Двічі клацніть на вартісному полі і наберіть величину часу в дорозі або відстані. Переконайтеся, що величина визначена в тих же одиницях, що і робочі одиниці, задані на Кроці 5. Це поле визначає екстент області обслуговування і мережу для пункту. Якщо Ви хочете задати не одну величину часу в дорозі або відстанях, відокремите друг від друга значення пробілом або комою.

8. Клацніть на прапорці-перемикачі Компактна область (Compact area), якщо Ви б хотіли одержати компактну область обслуговування. При не включеному прапорці буде створюватися загальна область обслуговування.

9. Клацніть Шлях від місця або Шлях до місця, щоб указати напрямок руху.

10. Натисніть на кнопку Вирішити , щоб знайти область обслуговування і мережа обслуговування. Результатом буде відображення тим у виді і повідомлень про загальну поверхню, зайнятою областю обслуговування, і загальній довжині вулиць, що збігаються з мережею обслуговування, у верхній частині діалогового вікна Показати постановку задачі. Ці числа завжди приводяться в одиницях довжини виду. Якщо числа занадто великі, то можна збільшити розмір діалогового вікна, щоб бачити їх цілком.

Примітка. Існують особливі випадки, коли Network Analyst не може генерувати компактну область. Це відбувається, якщо область лінійної теми, з якою Ви працюєте, містить лінійні об'єкти, що перетинають зверху інші лінійні об'єкти, як у випадку естакади. У таких випадках, Network Analyst генерує повідомлення про те, що не може створити компактну область і створює тільки загальну область.

5.3. Використання області обслуговування для визначення числа мешкаючих поблизу покупців

Приведена тут методика показує, як можна використовувати функцію вибірки темою по темі ArcView для визначення числа об'єктів усередині заданої області.