Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

2.3. Видалення окремих символів з палітри

Ви можете знайти, що додавання палітри символів захаращує палітру, особливо якщо використовуються тільки деякі зі значків. У створюваній палітрі ви можете видалити зайві значки, вибравши їх і клацнувши на кнопці Видалити (хрестик). Однак, щоб видалити значки з інших палітр, необхідно писати програму мовою Avenue.

2.4. Збереження користувальницької палітри символів

Якщо ви хочете використовувати визначені палітри символів у декількох проектах у ArcView, але не хочете робити з них палітри за замовчуванням, ви можете зберегти палітру як файл і потім довантажувати його по необхідності.

2.4.1. Щоб зберегти палітру користувача як файл

1. Відкрийте вікно символів.

2. У вікні символів клацніть на кнопці Диспетчер палітри.

3. У спадаючому списку Тип виберіть палітру (штрихувань, ліній, значків, кольорів), що ви хочете зберегти. Якщо ви хочете зберегти їх усі, виберіть опцію Всі (All). Якщо ви вибираєте опцію Всі, символи всіх чотирьох палітр у поточному вікні Символ збережуться як файл палітри користувача.

4. Клацніть на кнопці Зберегти.

5. У діалоговому вікні, що з'явилося, укажіть місце, де ви хочете зберегти вашу палітру, надрукуйте ім'я файлу (у ArcView додасться розширення.avp) і клацніть на ОК.

2.5. Імпортування растрового зображення як значок, створеного користувачем

Незважаючи на те, що ArcView надає широкий вибір значків для створення вашої карти, вам може знадобитися значок, якого немає в наявних палітрах. Ви можете створити значок, використовуючи програмне забезпечення, що дозволяє редагувати растрові зображення, а потім імпортувати їх у ArcView. Ці імпортовані значки мають ті ж властивості, що й інші значки, за винятком наступних:

  • Їх не можна обертати.

  • Не можна встановлювати колір тла.

Якщо ви вибираєте крапкові об'єкти у Виді, представлені цими значками, вони не будуть офарблюватися в жовтий колір вибірки.

Пакет для малювання під Windows, є одним із програмних засобів, що дозволяють створювати значки в растровому форматі, але ви можете використовувати інше програмне забезпечення, що дає можливість експортувати файл у кожний з наступних форматів:.bmp, .tif, .gif, .xbm і .mcp.

Примітка. Якщо ви імпортуєте значок у растровому форматі, він зберігається у вашому файлі проекту в ArcView. Якщо ви імпортуєте більш одного значка в растровому форматі, або ваш значок є великим по розміру (більш 16 х 16 пікселов), ваш файл проекту може стати дуже великим.

2.5.1. Щоб імпортувати значок у растровому форматі, створений користувачем

1. Відкрийте вікно символів.

2. У вікні символів клацніть на кнопці Диспетчер палітри.

3. Зі спадаючого списку Тип виберіть Маркер.

4. Клацніть на кнопці Імпорт. У діалоговому вікні, що з'явилося, перейдіть до файлу значка і виберіть його. Клацніть на ОК. Ваш значок у растровому форматі додасться до палітри значків.

Порада. Іншим способом додати додаткові значки або створити новий значок може бути придбання і використання шрифту TrueType, що містить потрібні вам символи, або розробка вашого власного значка за допомогою програмного забезпечення для створення шрифту. Після завантаження цього шрифту у вашу операційну систему, ви можете відкрити вікно символів у ArcView, клацнути на палітрі шрифтів, вибрати новий шрифт і клацнути на кнопці Створити маркер. ArcView переведе всі параметри цього шрифту в символи і додасть їх у Палітру маркера. За більш докладною інформацією і радою по створенню ваших власних шрифтів TrueType звертайтеся до індексу "шрифти" ('fonts') в інтерактивній довідці в Arc View.