Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

3.2. Пошук об'єктів у межах заданої відстані від інших об'єктів

Необхідні для роботи теми States.shp, Scities.shp, Roads.shp знаходяться в папці C:\esri\esridata\usa.

Припустимо, вас цікавлять населені пункти, розташовані поблизу головних автомобільних доріг. Ви створили карту, у якій населені пункти представлені в одній темі, а дороги - в іншій. Ви хочете довідатися, які населені пункти попадають у трикелометрову зону екологічного впливу доріг.

1. Виберіть Властивості з меню Вид. У діалоговому вікні, що з'явилося, встановіть кілометри в полі Одиниці виміру. Одиниці виміру - це одиниці, у яких ArcView буде показувати розміри і сприймати установлені вами значення відстані, поки ви працюєте з Видом.

2. Клацніть на назві теми, що містить об'єкти, що ви хочете вибрати, у даному випадку – Міста (Scities), щоб зробити її активною.

3. Виберіть опцію Вибірка темою (Select By Teme) з меню Тема.

4. У діалоговому вікні, що з'явилося, перший спадаючий список дозволяє вам вибрати цікавлячі вас просторові взаємозв'язки. Зі списку виберіть "Відстоять від" (Are Within Distance Of). В другому спадаючому списку виберіть назву теми, що містить об'єкти, по яких ви хочете зробити вибірку, у даному випадку – Дороги (Roads). У поле "на відстані" (Selection distance) наберіть 3. Потім натисніть кнопку Нова вибірка (New Set), щоб почати пошук.

ArcView вибере всі міста в межах заданої відстані від доріг.

5. Нарешті, щоб довідатися, які міста попадають у трикелометрову зону, клацніть на кнопці Відкрити таблицю теми. З'явиться атрибутивна таблиця теми Міста. Подивиться на рядок інструментів, щоб побачити кількість обраних об'єктів.

 Знайдіть міста, розташовані поблизу однієї конкретної дороги або декількох доріг. Починайте з вибору доріг по одній з методик, описаних раніше, а потім використовуйте опцію Вибірка темою. У цьому випадку ви знайдете об'єкти в активній темі в межах визначеної відстані від доріг, що потрапили в поточну вибірку.

3.3. Пошук об'єктів, що примикають до інших об'єктів

Необхідна для роботи тема Parcels.shp, знаходяться в папці C:\zv\4kurs\Primer.

З приведеного прикладу ви довідаєтеся, як може бути використана опція Вибірка темою для вибору об'єктів, розташованих біля визначених об'єктів у тій же темі. Припустимо, ви працюєте для адміністрації дачного селища, що хоче інформувати власників земельних ділянок, що примикають до ділянки, виставленої на продаж, про умови її придбання. Ви будете використовувати опцію Вибірка темою, щоб знайти земельні ділянки, що примикають до ділянки, що продається.

1. Відкрийте тему Ділянки (Parcels).

2. Виберіть земельну ділянку, що виставлена на продаж. Вам вирішувати, як ви будете вибирати цю ділянку.

2. Тепер ви виберете земельні ділянки, що примикають до обраної ділянки. Переконайтеся, що тема Parcels - активна, а потім виберіть опцію Вибірка темою з меню Тема.

3. У діалоговому вікні, що з'явилося, з першого спадаючого списку виберіть "Відстоять від". У нашому випадку мається тільки одна тема у Виді, так що в другому спадаючому списку вже буде встановлене Parcels. Залишіть 0 у поле "На відстані" (Selection Distance). Це означає, що земельні ділянки, що примикають - обрані, іншими словами, обрані ділянки, що мають загальну границю з ділянкою яка продається. Потім натисніть кнопку Нова вибірка, щоб почати пошук.

ArcView вибере всі ділянки, що примикають до тієї що продається.

4. На цьому етапі роботи вибірка включає як ділянку котра продається, так і земельні ділянки, що примикають до неї, тому, щоб завершити пошук, вам необхідно виключити з вибірки ділянку яка продається. (Якщо ви спочатку вибирали її за допомогою вираження запиту, ви можете виключити її з вибірки, використавши те ж вираження зі знаком Не дорівнює (<>) замість знака Дорівнює (=) і натиснувши кнопку Взяти з вибірки в Конструкторі запиту замість кнопки Нова вибірка. Це дозволить звузити вибірку таким чином, що в ній будуть представлені тільки ті земельні ділянки, що сусідять із ділянкою що продається.