Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

1.2. Чи зберігаються в проекті просторові дані, додані в карту?

Ні. Файл проекту ArcView не містить просторові і табличні дані, що ви додаєте в карту у вашому проекті. У проекті зберігаються посилання на розташування джерела цих даних на диску. Наприклад, шейп-файл за назвою world94.shp із приведеного вище приклада не зберігається в самому проекті, проект містить лише посилання на розташування цього шейп-файла на диску. Таким чином, ті самі дані можуть використовуватися в будь-якому числі проектів без дублювання інформації, а якщо в дані вносяться зміни, то вони відображаються у всіх проектах, у яких вони приводяться.

1.3. Що відбувається, якщо ArcView не може знайти дані, використовані в проекті?

Коли ви відкриваєте існуючий проект, ArcView перевіряє всі існуючі посилання на просторові і табличні дані, які він містить. Якщо ArcView не знаходить яких-небудь даних, з'являється діалогове вікно, у якому вам надається можливість знайти незнайдені дані. Цей процес називається відновленням проекту. Вам доведеться відновлювати проект, якщо які-небудь дані, на які мається посилання, були вилучені, перейменовані, переміщені в інший каталог або недоступні по мережі.

1.4. Визначення масштабу відображення теми на карті

За замовчуванням, коли тема включена в Таблицю змісту Виду, вона буде відображатися ArcView безвідносно масштабу, у якому зображується Вид. Якщо деякі теми перевантажують Вид при зменшенні зображення (тобто масштаб зображення виду стає менше), ви можете виключити ці теми за допомогою прапорця-перемикача в Таблиці змісту. Однак, для деяких карт це може виявитися незручним, особливо, якщо Вид містить багато тем, і ви під час роботи часто змінюєте масштаб зображення. У подібному випадку ви можете установити параметри зображення для цих тем.

Параметри зображення теми визначають діапазон масштабів, у яких ArcView відображає теми у Виді. Як тільки масштаб зображення виявиться за межами цього діапазону, тема автоматично не буде відображатися. Таким чином, ви можете контролювати зображення Виду в різних масштабах, необхідних для роботи. Наприклад, ви можете автоматично сховати детальну тему, що може перевантажити ваш Вид при зменшенні масштабу зображення. Ви також можете організувати Вид таким чином, що більш докладні теми будуть відображатися поступово в міру збільшення масштабу зображення території (тобто в міру збільшення масштабу Виду). Установка параметрів зображення особливо корисна, якщо ви створюєте Вид для інших користувачів, оскільки Вид легшає і простіше в звертанні.

1.4.1. Щоб встановити параметри зображення теми

1. Клацніть на назві теми в Таблиці змісту, щоб зробити її активною.

2. Клацніть на кнопці Властивості теми .

3. У діалоговому вікні, що з'явиться на екрані, клацніть на кнопці Зображення (Display). На екрані з'явиться панель властивостей Зображення.

4. Уведіть значення Мінімального і Максимального масштабів для вашої теми, заповнивши одне або обидва поля масштабів. От кілька прикладів:

• Якщо ви хочете, щоб тема малювалася в масштабі зображення Виду дрібніше 1:50000, наберіть 50000 у поле Мінімального масштабу. Таким чином, якщо масштаб зображення виду - 1:100000, тема буде промальована. Якщо масштаб - 1:30000, тема не буде промальована.

• Якщо ви хочете, щоб тема малювалася, у масштабі зображення Виду крупніше 1:50000, наберіть 50000 у поле Максимального масштабу. У цьому випадку, якщо масштаб зображення виду - 1:30000, тема буде промальована. Якщо масштаб - 1:100000, тема промальована не буде.

• Якщо ви хочете, щоб тема малювалася в масштабі зображення виду між 1:25000 і 1:50000, наберіть 25000 у поле Мінімального масштабу і 50000 у поле Максимального масштабу.

5. Клацніть на ОК. Якщо поточний масштаб Виду перебуває за межами установленого вами діапазону, ArcView перемалює Вид без зображення теми.

При цьому прапорець-перемикач у Таблиці змісту залишиться включеним.

Раз установлені параметри зображення теми зберігаються при виведенні Виду на друк. Вони також зберігаються при розміщенні Виду в компонуванні з використанням гарячого зв'язку.