Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_Лабораторні.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2.1. Потрібно чи вам створювати власні дані?

•Перш ніж створювати власні просторові дані переконайтеся, що їх не існує в доступній цифровій формі. Багато компаній і організації забезпечують просторовими даними й у багатьох випадках ви можете використовувати ці дані безпосередньо в ArcView.

•У деяких випадках, щоб створити просторові дані, можна додати до карти нові табличні дані замість наявних. Наприклад, якщо ви хочете створити карту, що показує дані продажів по округах, ви можете просто приєднати ваші дані по продажах до існуючих даних по границях округів.

• Якщо ви вже маєте х,у координати або адреса прив'язки крапкових об'єктів, які ви хочете покласти на вашу карту, ArcView автоматично розрахує ці дані і відобразить їх на карті як тему. У даному випадку вам не потрібно створювати просторові дані вручну, щоб представити ці об'єкти.

• Перевірте, чи немає необхідних вам даних в інших цифрових форматах, підтримуваних ArcView.

Коли ви створюєте власні просторові дані, ви можете або створити нову, порожню тему і додати в неї всі об'єкти самостійно, або використовувати існуючу тему, як основу для нової теми, і , редагувати її, як вам потрібно. Наприклад, якщо ви хочете створити тему, що показує вашу територію збуту в границях округів, ви можете просто редагувати копію шейп-файла, яка містить границі округів, щоб створити свою тему.

2.2. Створення нової крапкової теми

Якщо ваші дані складаються з об'єктів, які занадто малі, щоб бути представленими як лінії або ареали, вам належить створити крапкову тему ArcView. Крапки представляють дискретні об'єкти, такі як свердловини, міста і магазини. У даному прикладі ви створюєте тему, що показує свердловину у вашому районі. Спочатку введіть місце розташування цих свердловин.

1. Відкрийте Вид, у який ви хочете додати нову тему, якщо він ще не відкритий, або створіть новий Вид.

2. З меню Вид (View) виберіть Нова тема (New Theme). У діалоговому вікні, що з'явилося, зі спадаючого списку визначте тип об'єкта Крапка (Point) і натисніть ОК.

3. У наступному діалоговому вікні вкажіть ім'я і місце розташування нового шейп-файла, у якому ArcView збереже дані, що ви додасте в тему. (Створена нова тема завжди зберігається у форматі шейп-файла ArcView). У цьому прикладі шейп-файл називається wells.shp.

Натисніть ОК. Нова порожня тема додалася у Вид. Тепер ви можете додати в тему крапки, що представляють місце розташування свердловин.

4. Клацніть Палетку інструментів малювання й у спадаючому списку інструментів клацніть інструмент Крапка. Додавайте крапки в тему на екрані, клацаючи лівою кнопкою миші.

5. Коли ви закінчите додавання крапок, виберіть з меню Тема (Theme) опцію Припинити Редагування (Stop Editing). Відповісти Так на запит, чи хочете ви зберегти зроблене.

Примітка: При створенні або редагуванні в ArcView просторових даних на екрані за допомогою миші рекомендується мати у Виді й інші теми для того, щоб ви знали, куди помістити нові об'єкти. Для простоти, у прикладах не дається ніяких фонових тем, щоб ви могли легко бачити що відбувається.